Ik ben dol op quiche, zeker in de lente. Deze quiche met prei is een uitstekend lunch gerechtje dat je gemakkelijk mee kan nemen naar kantoor of thuis kan nuttigen want hij is zowel koud als lauwwarm heerlijk. Ik vind quiches echt een ideaal alternatief voor boterhammen en je kan er een royale portie groenten in verwerken. Altijd mooi meegenomen. Je hebt deze quiche in minder dan 20 minuten in de oven gestoken en na 40 minuutjes bakken heb je vier heerlijke porties klaar voor de werkweek. Ik serveer mijn quiche meestal met een fris rucola slaatje voor textuur.
Voor deze quiche ga ik voor de frisse combinatie van prei, erwtjes en kerstomaatjes. Bovenop werk ik de quiche af met parmaham. Deze wordt in de oven lekker krokant bovenop en geeft dus een heerlijke crunch als eindresultaat.
Ik hou niet van ‘blind bakken’ dus dat doe ik lekker niet voor deze quiche met prei
Ik hou echt niet van onnodige stappen, dus ik doe er dan ook alles aan om taartbodems niet eerst te moeten blind bakken. Blind bakken wil zeggen dat je eerst de korst zonder vulling bakt, zodat die al gaar en krokant is voor je de vochtige vulling toevoegt. Dit doe je meestal met bakgewichtjes en is wel een intensief proces. Uiteraard zorgt dit ervoor dat de quiche de meest knapperige korst krijgt, maar ik vind het verschil voor het extra werk niet echt de moeite. Zeker niet in het geval van deze quiche. :)
Om er voor te zorgen dat mijn vulling dus zo weinig mogelijk extra vocht bevat, bak ik de prei op voorhand goed droog. Ook kies ik voor minder room/roomkaas/cottage cheese in mijn eimengsel wat ook al snel voor extra vocht kan zorgen. Maar maak je geen zorgen, deze quiche met prei zit nog steeds boordevol smaak.
- Wil je de quiche vers serveren? Snij je kerstomaatjes al op voorhand, snij je prei fijn en maak ook je eimengsel al op voorhand klaar. Je kan het deeg ook al uitrollen in de bakvorm, maar giet het mengsel er dan nog niet in. Bewaar deze dan afgedekt in de koelkast tot je klaar bent om hem te gaan afbakken.
- Ik gebruik natuurlijk de basis ingrediƫnten, maar wil je graag wat extra pit toevoegen aan je quiche? Gebruik een vers pepertje of ga voor een lekkere kruidenmix en voeg die toe aan de prei tijdens het bakken voor een originele smaak.
- Bewaar eventuele restjes van de kruidenpasta in de koelkast (als je het recept voor twee maakt), zo gaat hij super lang mee. Ik ben er zeker van dat het potje in no time op zal zijn!
- Wij gebruiken vaak voorgekookte rijst, zeker voor restjes. Ik vind rijst koken soms wat tricky en dan win ik weeral wat tijd (en afwas!).
AANPASSINGEN
- Ik gebruik afwisselend hartig taartdeeg of bladerdeeg voor mijn quiches. Brick deeg kan je ook gebruiken, al is dat iets meer werk om wat laagjes te maken.
- Heb je nog een courgette of wat verse asperges liggen? Die smaken ook hƩƩrlijk in deze quiche.
- Wil je deze quiche met prei nog eiwitrijker maken? Ga dan voor cottage cheese in plaats van klassieke room.
BEWAREN
- Laat de quiche minimaal 20 minuten afkoelen voor je hem gaat aansnijden. Heb je nog overschot? Laat hem volledig afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast. Ik snij de quiche meestal meteen in porties en bewaar ze in een bewaardoosje.
- Eet je quiche koud of warm hem op in een oven op 160Ā°C voor zo’n 10 minuten. Als je de quiche opwarmt in de microgolf is wordt de korst helemaal slap. Dat vind ik persoonlijk een stuk minder lekker.
Ingrediƫnten
- 1 vel hartig taartdeeg
- 1 grote preistengel
- 2 teentjes look
- 1 eetlepel provencaalse kruiden
- 150 gram kerstomaatjes
- 4 medium eieren
- 100 ml (light)room of cottage cheese
- 100 gram diepvrieserwtjes
- 90 gram parmaham
- 75 gram gemalen Emmentaler
Instructies
- Haal de erwtjes uit de diepvriezer en laat alvast ontdooien.
- Was de prei en snij in fijne ringetjes. Pel de look en snij of pers fijn. Snij de kerstomaatjes doormidden
- Doe een scheutje olie in een pan en bak de prei voor zo'n 5-6 minuten zacht samen met de kruiden en peper en zout. Voeg de laatste twee minuten de knoflook toe.
- Voeg de erwtjes toe, roer om en draai het vuur uit. Laat het preiemengsel ondertussen afkoelen.
- Klop de eieren los in een kom met de room en kruid royaal met peper en zout.
- Verwarm de oven voor op 200Ā°C.
- Boter je quichevorm goed in of gebruik het bakpapier dat bij het kaartdeeg zit. Haal het taartdeeg uit de koelkast en rol het uit in je quichevorm. Snij het overtollige deeg rond de randen weg en plooi de rand om voor een mooie uniforme vorm rondom. Prik gaatjes in de bodem.
- Verdeel het preimengsel over de quichebodem. Giet daarop het eimengsel en beleg met de gemalen kaas, tomaatjes en de parmaham.
- Zet de quiche in het midden van de oven voor 35-45 minuten tot de quiche bovenop goudbruin is en de ham krokant gebakken is.
- Laat de quiche 15 minuutjes afkoelen alvorens je hem aansnijdt.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
Eet smakelijk! X Ellen
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Nog op zoek naar meer lunch recepten? Geen probleem, Iāve got you! Op lunch-pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.
Smakelijke lunch voor op het werk, en vult goed!
Heerlijk! Bijna een pizza gewoon. Supersmaakvol en eenvoudig en snel op tafel!
Heerlijke quiche! Een voltreffer hier!
Ik maakte dit met champignons erbij (restje dat ik nog over had) en vond het een heerlijke lunch! Super makkelijk en zalige lunch voor de hele week.
Net gemaakt, de beste quiche ooit! Eindelijk een lichte quiche en de ingrediƫnten passen supergoed samen. Ik zou er zelf niet opkomen! Zelfs mijn man die nooit quiche wil eten, vond het deze keer uitzonderlijk lekker . Heel erg bedankt weeral voor het geslaagde recept!
Heel fijn dat te horen Ann!