4.45 van 9 beoordelingen

Romige eenpots pasta met witloof, spinazie en worst

Een heerlijke romige pasta met witloof, dat had je nog niet in je repertoire of wel? Het is misschien een wat atypische manier om witloof klaar te maken maar ik zeg het je, dit is zoo lekker! Desondanks wint het witloof de laatste jaren niet echt aan populariteit, dat vind ik best wel spijtig. Het is een enorm veelzijdige groente en compleet van eigen bodem. Je kan het rauw eten als bootje om heerlijke toppings in te vervoeren, als slaatje met allerlei kruiden en toevoegingen of warm. Roosteren, (roer)bakken, grillen of koken, met witloof kan het allemaal.

Dankzij mijn samenwerking met BelOrta, deelde ik al eerder leuke weetjes over witloof en een heerlijk plaattaart recept dat al talrijke keren door jullie gemaakt werd. Leuk om te zien! Om de veelzijdigheid van deze Belgische trots te benadrukken maak ik dit keer voor jullie een romig pasta gerechtje klaar. In de vorm van mijn lievelingsmaaltijden, namelijk eenpansgerechten. Boordevol smaak, snel klaar en vooral veel minder afwas. Wie zegt daar nu nee tegen?! Met slechts een handvol ingrediënten heb je zo dit heerlijke BelOrta witloof gerechtje op tafel staan.

BelOrta Witloof eenpanspasta ingredienten 2
  • Eenpanspasta’s zijn het gemakkelijkst met korte pasta, dan heb je minder snel kans op kleven. Kies voor een pastasoort die je lekker vindt, volkoren is zeker een optie die goed vult.
  • Ik kies voor (light)roomkaas met kruiden. Door één product te gebruiken krijg je meteen een bom aan smaak. Heb je gewone roomkaas in huis, kan je dat uiteraard ook gebruiken. Kruid dan zeker goed af met peper en zout.
  • Ik hou niet van gehaktballetjes rollen, dus daarom snij ik kant-en-klare worstjes in stukken. Je kan ook voor gewoon gehakt gaan en het rul bakken of de worstjes heel laten.

Aanpassingen

  • Je kan deze pasta gemakkelijk lactosevrij maken door een lactosevrije roomkaas te gebruiken (bv. van Philadelphia).
  • Maak deze pasta vegetarisch door de worst weg te laten. Je kan hem vervangen door een veggie alternatief, maar die zou ik apart bakken want die vallen sneller uit elkaar. Je kan ook bruine linzen als vervanger gebruiken of een linzen/kikkererwtenpasta om wat meer eiwitten binnen te krijgen.
  • Look en ui kan je met gemak weglaten als je weinig tijd hebt, of deze niet goed verdraagt. Je kan uiteraard ook gaan voor de roomkaas natuur (of een andere smeuïge kaas naar keuze) als je geen fan bent van kruidenkaas.

Bewaren

Bewaar de restjes van deze pasta na het eten in de koelkast in goed afgesloten bewaarpot. Je kan het recept tot twee dagen erna nog opwarmen. Doe dit op het vuur en voeg eventueel een scheutje melk of room toe om de pasta terug goed romig te maken of warm op in de microgolf.

Romige eenpanspasta met witloof, spinazie en worst

Hoe lang doe je er over Totale bereidingstijd 00uur:35 minuten
Hoe lang doe je er over Voorbereidingstijd 00uur:10 minuten
Hoe lang doe je er over Bereidingstijd 00uur:25 minuten
Afdrukken Afdrukken Pinterest Pin recept

Rate het recept hier

4.45 van 9 beoordelingen
4 personen

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 van je favoriete worstjes
  • 360 g (volkoren) korte pasta
  • 4 stronken BelOrta witloof
  • 150 g babyspinazie
  • 100 g light roomkaas (met kruiden)
  • Een handjevol verse bieslook of peterselie optioneel

Instructies

  • Pel de ui en knoflook. Snij beide fijn.
  • Was het witloof. Snij de onderkant eraf en snij dan in de lengte door vieren. Snij in grove stukken.
  • Snij de worstjes in hapklare stukken.
  • Zet een pot met dikke bodem op het vuur en voeg wat olijfolie toe.
  • Bak de ui glazig. Voeg de knoflook toe en bak 30 seconden mee.
  • Voeg dan de stukjes worst toe en bak op hoog vuur rondom bruin. De worst hoeft binnenin nog niet gaar te zijn.
  • Voeg het witlof toe en roerbak mee op hoog vuur voor 1 minuut.
  • Draai het vuur laag. Voeg dan de pasta toe samen met 1000ml kokend water. Breng aan de kook en roer regelmatig zodat de pasta niet gaat kleven.
  • Roer tot de pasta gaar is en bijna al het water heeft opgenomen.
  • Draai het vuur uit. Voeg de spinazie en de roomkaas toe en roer goed om tot de kruidenkaas gesmolten is en de spinazie slinkt.
  • Kruid de pasta naar smaak met peper en zout. Snij de verse kruiden fijn en verdeel over de pasta vlak voor serveren.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

Eet smakelijk! X Ellen

En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Nog op zoek naar meer avondrecepten? Geen probleem, I’ve got you! Op hoofdgerechten-pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.

BelOrta Witloof eenpanspasta verticaal

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met BelOrta Voor meer informatie over samenwerkingen, verwijs ik graag door naar mijn disclaimer.

Nog goesting?

Pasta
00:20

Pasta carbonara met courgette

Vlees
00:25

Curry met spitskool, spek & banaan

Rijst/couscous/noedels
00:30

Gebakken noedels met kip & boschampignons

Aardappel
00:50

Spruitjes in de oven met aardappeltjes, spek en noten

Hoofdgerecht
00:40

Loaded aardappel schotel met kip, paprika en gesmolten ...

Hoofdgerecht
00:50

Parelcouscous met gegrilde aubergine, tomaatjes en kipb...

Vlees
01:00

Tray bake met kip en quinoa

Vlees
00:25

Snelle bami goreng