Romige eenpots pasta met witloof, spinazie en worst

Een heerlijke romige pasta met witloof, dat had je nog niet in je repertoire of wel? Het is misschien een wat atypische manier om witloof klaar te maken maar ik zeg het je, dit is zoo lekker! Desondanks wint het witloof de laatste jaren niet echt aan populariteit, dat vind ik best wel spijtig. Het is een enorm veelzijdige groente en compleet van eigen bodem. Je kan het rauw eten als bootje om heerlijke toppings in te vervoeren, als slaatje met allerlei kruiden en toevoegingen of warm. Roosteren, (roer)bakken, grillen of koken, met witloof kan het allemaal.

Dankzij mijn samenwerking met BelOrta, deelde ik al eerder leuke weetjes over witloof en een heerlijk plaattaart recept dat al talrijke keren door jullie gemaakt werd. Leuk om te zien! Om de veelzijdigheid van deze Belgische trots te benadrukken maak ik dit keer voor jullie een romig pasta gerechtje klaar. In de vorm van mijn lievelingsmaaltijden, namelijk eenpansgerechten. Boordevol smaak, snel klaar en vooral veel minder afwas. Wie zegt daar nu nee tegen?! Met slechts een handvol ingrediënten heb je zo dit heerlijke BelOrta witloof gerechtje op tafel staan.

Tips & tricks, aanpassingen & bewaren

Tips

  • Eenpanspasta’s zijn het gemakkelijkst met korte pasta, dan heb je minder snel kans op kleven. Kies voor een pastasoort die je lekker vindt, volkoren is zeker een optie die goed vult.
  • Ik kies voor (light)roomkaas met kruiden. Door één product te gebruiken krijg je meteen een bom aan smaak. Heb je gewone roomkaas in huis, kan je dat uiteraard ook gebruiken. Kruid dan zeker goed af met peper en zout.
  • Ik hou niet van gehaktballetjes rollen, dus daarom snij ik kant-en-klare worstjes in stukken. Je kan ook voor gewoon gehakt gaan en het rul bakken of de worstjes heel laten.

Aanpassingen

  • Je kan deze pasta gemakkelijk lactosevrij maken door een lactosevrije roomkaas te gebruiken (bv. van Philadelphia).
  • Maak deze pasta vegetarisch door de worst weg te laten. Je kan hem vervangen door een veggie alternatief, maar die zou ik apart bakken want die vallen sneller uit elkaar. Je kan ook bruine linzen als vervanger gebruiken of een linzen/kikkererwtenpasta om wat meer eiwitten binnen te krijgen.
  • Look en ui kan je met gemak weglaten als je weinig tijd hebt, of deze niet goed verdraagt. Je kan uiteraard ook gaan voor de roomkaas natuur (of een andere smeuïge kaas naar keuze) als je geen fan bent van kruidenkaas.

Bewaren

Bewaar de restjes van deze pasta na het eten in de koelkast in goed afgesloten bewaarpot. Je kan het recept tot twee dagen erna nog opwarmen. Doe dit op het vuur en voeg eventueel een scheutje melk of room toe om de pasta terug goed romig te maken of warm op in de microgolf.

Recept afdrukken
4.8 van 5 stemmen

Romige eenpanspasta met witloof, spinazie en worst

Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd25 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 van je favoriete worstjes
  • 360 g (volkoren) korte pasta
  • 4 stronken BelOrta witloof
  • 150 g babyspinazie
  • 100 g light roomkaas (met kruiden)
  • Een handjevol verse bieslook of peterselie optioneel

Instructies

  • Pel de ui en knoflook. Snij beide fijn.
  • Was het witloof. Snij de onderkant eraf en snij dan in de lengte door vieren. Snij in grove stukken.
  • Snij de worstjes in hapklare stukken.
  • Zet een pot met dikke bodem op het vuur en voeg wat olijfolie toe.
  • Bak de ui glazig. Voeg de knoflook toe en bak 30 seconden mee.
  • Voeg dan de stukjes worst toe en bak op hoog vuur rondom bruin. De worst hoeft binnenin nog niet gaar te zijn.
  • Voeg het witlof toe en roerbak mee op hoog vuur voor 1 minuut.
  • Draai het vuur laag. Voeg dan de pasta toe samen met 1000ml kokend water. Breng aan de kook en roer regelmatig zodat de pasta niet gaat kleven.
  • Roer tot de pasta gaar is en bijna al het water heeft opgenomen.
  • Draai het vuur uit. Voeg de spinazie en de roomkaas toe en roer goed om tot de kruidenkaas gesmolten is en de spinazie slinkt.
  • Kruid de pasta naar smaak met peper en zout. Snij de verse kruiden fijn en verdeel over de pasta vlak voor serveren.

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

Eet smakelijk! X Ellen

En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Nog op zoek naar meer avondrecepten? Geen probleem, I’ve got you! Op hoofdgerechten-pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met BelOrta Voor meer informatie over samenwerkingen, verwijs ik graag door naar mijn disclaimer.



8 gedachten over “Romige eenpots pasta met witloof, spinazie en worst”

    • Hoi Katrien,

      Bij Kokerellen staat kookgemak en snel veel smaak creëren bovenaan, maar zoals je in de tips kan lezen kan je uiteraard – als je dat wenst – ook een naturel roomkaas gebruiken of een andere smeuïge kaas naar keuze.

      Veel groetjes,
      Ellen

  • 5 sterren
    Kids eten geen witloof, maar wel met dit gerechtje. Deed er overschotje geraspte worteltjes bij en zo helemaal kidsproof. Dankjewel Ellen voor de inspiratie x

  • 5 sterren
    Was super lekker 🤤
    Mijn kids die liever geen witloof eten smulden hier ook van 😉
    En een gemakkelijk receptje is heel graag meegenomen!!

  • 5 sterren
    Het is een geweldig recept dat eens iets speciaal is en ik ondanks mijn allergieën toch volledig mag eten. Het was lekker smullen, maar ik heb wel de hoeveelheid witloof en spinazie verdubbelt. Dit zorgde voor meer evenwicht in het gerecht. Anders leken de groenten te verdwijnen tussen de spaghetti.

    Bedankt voor dit lekkere recept!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept