Het mag dan officieel weer september zijn, aan het mooie zomerweer lijkt voorlopig nog geen einde te komen. Hoog tijd dus om nog volop van het zomer assortiment groenten en fruit te genieten. Dat doen we in dit recept door eens voor een hartige galette te gaan in plaats van de klassieke ‘zoete’ variant. Maak dit gerechtje als hapje voor bij de aperitief of als voorgerecht en je zal blij verrast zijn door de smaken.
Deze hartige tomaten galette met geitenkaas haalt zijn heerlijke smaken uit een zelfgemaakt kruimelig deeg, gevuld met zalig zachte en romige geitenkaas afgewerkt met heerlijk zoete geroosterde Miss Perfect DĆ©lice smaaktomaatjes. De tomaatjes worden omschreven als ‘heerlijk zoet, sappig en intens’ en dat is precies hoe ik ze ook ervaar. De intense tomatensmaak met een licht zoete ondertoon komt heerlijk tot zijn recht in allerlei recepten zoals salades of een pasta, maar door ze te roosteren worden het ware smaakbommetjes.
Probeer het eens zelf met dit recept, je zal versteld staan! Ga eens op zoek naar de verpakking in jouw supermarkt en wie weet spot je wel een verpakking met deze hartige taart erop. Ik heb dit recept namelijk ontworpen voor Den Berk DĆ©lice, ik ben super benieuwd wat jullie er van vinden. Vergeet me zeker geen berichtje te sturen als jullie de verpakking tegenkomen bij Delhaize of Carrefour op Instagram (@kokerellen) of hieronder in de comments.
Voor dit gerecht kan je al een aantal zaken voorbereiden:
- Maak het deeg ruim op voorhand en bewaar het in de koelkast. Het moet toch sowieso minimaal 30 minuten opstijven. Is het deeg wat te hard geworden, laat het 5 minuutjes liggen alvorens je het uitrolt. Dat gaat een stuk makkelijker.
- Ook de kerstomaatjes kan je al op voorhand kruiden en laten uitlekken. Doe dit maximaal 6 uur voor je de tomaten galette gaat afbakken.
- Laat je geitenkaas al op kamertemperatuur komen, dat smeert gemakkelijker. Heb je nog een variant met kruiden in de koelkast, gebruik die dan gerust.
AANPASSINGEN
- Rozemarijn of oregano in de tuin? Dat smaakt ook heerlijk bij deze taart.
- Geen fan van look? Vervang de gewone geitenkaas eventueel door een kruidige variant en laat de look weg.
- Heb je geen ei in huis? Gebruik een restje room of melk om de randjes van je deeg mee in te smeren.
- Verdraag je geen lactose? Ga dan voor een lactosevrije roomkaas als alternatief voor de geitenkaas en gebruik plantaardige boter voor het deeg van de tomaten galette.
BEWAREN
Deze tomaten galette is het allerlekkerst wanneer hij een half uurtje heeft afgekoeld na het bakken, maar kan je gemakkelijk bewaren in de koelkast tot twee dagen na het bakken. Koud smaakt het deeg iets minder kruimelig, maar het is nog steeds een heerlijk hapje. Invriezen raad ik niet aan, dan verliezen de tomaatjes te veel van hun structuur.
Ingrediƫnten
- 250 g bloem
- 2 theelepels zout
- 180 g koude boter in blokjes
- 5 eetlepels koud water
- 450 gram Miss Perfect DĆ©lice tomaatjes
- 2 teentjes look
- 150 g zachte geitenkaas
- Een handjevol verse tijmtakjes
- 1 eigeel
Instructies
- Doe de bloem samen met het zout in een keukenmachine. Laat even draaien tot het zout goed gemengd is.
- Voeg dan de koude boter toe en pulseer de boter in de bloem tot er erg kleine stukjes boter overblijven. Het deeg lijkt een beetje op nat zand.
- Voeg dan de eetlepels koud water toe en pulseer tot het deeg samenkomt.
- Leg het deeg op een ruim veel plastic folie en kneed het in zo min mogelijk stappen samen tot een grote deegbal. Pak in met de folie en leg minimaal 30 minuten in de koelkast.
- Verdeel wat bloem over een deegrol en over je werkblad. Rol het deeg uit op een bakpapier of herbruikbare bakmat tot ongeveer een centimeter dikte. Het hoeft geen perfecte ronde te zijn.
- De Miss Perfect tomaatjes tomaatjes wassen is niet nodig, snij ze doormidden en plaats in een vergiet. Kruid royaal met zout en peper en laat minimaal 10 minuten uitlekken.
- Hak de look fijn en meng met de geitenkaas. Rits de tijm, voeg toe aan de geitenkaas, kruid met peper en zout en meng alles tot een egaal mengsel.
- Verwarm de oven voor op 210Ā°C.
- Verdeel het geitenkaasmengsel over het deeg maar laat een rand van ongeveer 3 centimeter aan de buitenkant. Verdeel bovenop deĀ Miss Perfect DĆ©liceĀ tomaatjes en verdeel er eventueel nog wat olijfolie over.
- Vouw de buitenste zijdes van het deeg naar binnen over de buitenste rand van de geitenkaas en Miss Perfect DĆ©liceĀ tomaatjes.
- Klop het eigeel met een scheutje water los en smeer hiermee de rand van de galette royaal in.
- Leg je galette voorzichtig op een bakplaat en bak in het midden van de oven goudbruin in 30-35 minuten.
- Laat minimaal 10 minuten afkoelen. Deze galette is heerlijk warm of koud.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
Nog op zoek naar meer aperitief recepten? Geen probleem,Ā Iāve got you!Ā OpĀ deĀ hapjes paginaĀ vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Den Berk DĆ©lice. Voor meer informatie over samenwerkingen, verwijs ik graag door naar mijn disclaimer.
Zoooo lekker dit!!! Het enige wat me wat zorgen baart is dat er voor 8 personen staat en we hebben ze met drie opgegeten ?? haha
Hahahah, dat is een compliment zeker. ;) Als hapje was het voor 8 personen bedoeld, maar als maaltijd kan ik me voorstellen dat het voor een pak minder is.
Waw! Mega lekker en makkelijk te maken. Eindelijk een receptje waardoor mijn kids weer groentjes etenā¦
Kan je het deeg met de hand maken? Of is een keukenmachine noodzakelijk?
Dat hoeft zeker niet! Ik raad aan om de boter in kleine blokjes te snijden en zo te koelen zodat ze echt goed koud zijn.
Dan doe je alles in een kom en meng je met je handen of twee vorken de boter onder de bloem. Werkt even goed. :) succes!
Kant en klaar kruimeldeeg is trouwens ook een mogelijkheid.
Dat kan! Dit deeg lijkt eerder op kruimeldeeg, dat kan je ook kant-en-klaar kopen, maar bladerdeeg moet ook zeker lukken.
Des te belangrijker te dan om de tomaatjes goed te laten uitlekken en gaatjes in de bodem te prikken zodat de bodem lekker krokant blijft. Goedkoper bladerdeeg wordt meestal met olie gemaakt dus voor de allerlekkerste smaak kijk je best even op de verpakking waar op staat: met boter gemaakt.
Veel succes!
Kan je dit recept gewoon ook met een kant en klaar deeg maken? Zo ja, welk soort zou je dan best gebruiken?