5 van 8 beoordelingen

Garnaalcocktail in een glaasje

Met de feestdagen kan een klassieker als een garnaalcocktail niet op je feesttafel ontbreken. Ouderwets? Misschien, maar vooral kéi lekker. Daarom wil ik de garnaalcocktail eer aan doen door hem opnieuw op tafel te zetten. Want zeg nu zelf… na een rondje bladerdeeghapjes smaakt zo’n fris schoteltje groentjes met het gepelde goud echt overheerlijk. Even een reset voor de hoofdmaaltijd begint.

Wat zit er in een garnaalcocktail?

Ik gebruik voor dit recept voor garnaalcocktail de klassieke ingrediënten die je verwacht terug te vinden:

  • Garnalen: met grote voorkeur voor de gepelde (sorry, maar er is tijdens zo’n etentje al genoeg te doen) en met MSC-label.
  • Tomaat: ontpit, maar niet ontveld (al mag je dat uiteraard doen als je dat wil) en in fijne blokjes gesneden.
  • Frisee sla: ook wel krulsla genoemd geeft een frisse licht bittere toets met een zalige crunch. Het binnenste van een ijsbergsla zou je ook kunnen gebruiken als alternatief.
  • Cocktailsaus: maar dan een frisse lichte versie met half mayo, half Griekse yoghurt. Een volle smaak, romige textuur maar iets minder zwaar op de maag.

Daarnaast gebruik ik voor feestelijke gerechten graag verse kruiden, dus platte peterselie voeg ik toe aan deze garnaalcocktail samen met fijngesneden stukjes komkommer (zaadlijsten verwijderd) en roze pompelmoes. Die laatste past qua smaak zo goed bij de garnaal cocktail. De zachte ziltige garnalen met de romige rijke cocktailsaus, vergezeld van frisse groentjes en de pompelmoes voor een extra frisse en fruitige toets.

garnaalcocktail in een glaasje 1

Duurzame visvangst – duurzame garnaalcocktail

Gepelde garnalen zijn voor mij weggelegd voor een speciale gelegenheid. Ik probeer in mijn gerechten ook ruimte te laten voor lokale vissoorten, zoals deze Noorzeegarnalen die bij onze Noorderburen, in Duitsland en Denemarken op een duurzame manier gevangen worden. Als consument kan je letten op de oorsprong van de vis, maar ook op het blauwe MSC-logo met het visje. Het MSC keurmerk wordt gegeven aan visserijen die aan duurzame visvangst doen.

Duurzaam vissen betekent “dat men voldoende vis in de oceaan overlaat, respect heeft voor de natuurwereld onderwater en ervoor zorgt dat mensen die afhankelijk zijn van visserij, in hun levensonderhoud kunnen blijven voorzien.” (MSC.org). Wil je meer weten over hoe het beoordelingsproces en de certificering in zijn gang gaat? Lees dan zeker het uitgebreide artikel over de garnaalvisserijen die dit jaar een hernieuwing van het MSC-keurmerk kregen.

De 3 kernwaarden van het MSC-keurmerk

  • Er wordt streng gecontroleerd op overbevissing, zodat er voldoende vis achter blijft om het bestand op een gezond peil te houden.
  • De impact van de visserij moet zo klein mogelijk zijn. Zorgvuldig werken zorgt voor een gezond leefgebied voor ander zeeleven en een minimale verstoring van het ecosysteem.
  • Visserijen die het MSC-keurmerk dragen moeten zich houden aan de wetgeving.

Wist je trouwens dat je MSC-gecertificeerde vis met ecocheques kan betalen? Super handig om je budget goed te besteden tijdens de feestdagen.

garnaalcocktail  close-up
  • Gebruik mooie decoratieve glaasjes om je garnaalcocktail in stijl te presenteren. Ik nam cava coupes die geven direct wat extra flair. Heb je er niet voldoende van hetzelfde ontwerp? Mixen en matchen is helemaal in!
  • Een garnaalcocktail samenstellen is een werkje van niets als je al wat voorbereidingen trof. Ik leg je hieronder uit welke stappen je op voorhand kan klaarmaken, om zo stressvrij aan je etentje te starten.
  • Heb je vegetariërs aan tafel die geen garnalen eten (of lusten)? Snij dan haloumi in kleine blokjes en bak goudbruin aan in een pan. Een kei lekker en smaakvol alternatief! Of ga voor een kaaskroketje boven.

De garnaalcocktail voorbereiden

1 dag op voorhand

  • Maak je saus een dag op voorhand. Bewaar in een luchtdicht potje.
  • Snij de pompelmoes al in stukjes. Vergeet het extra sap niet af te gieten voor je de stukjes gebruikt. Je kan het sap eventueel aan de saus toevoegen.
  • Heb je echt weinig tijd op de dag zelf, dan kan je ook de tomaten en komkommer al ontpitten en in kleine stukjes snijden. Voeg dan een keukenpapiertje toe aan de bodem van je luchtdichte doos, want er zal wat vocht ontstaan. Voeg eventueel een klein scheutje olijfolie toe om de groentjes niet uit te drogen. Kruid pas af met peper en zout bij het serveren.

De dag zelf

  • Stel de garnaalcocktail net voor de gasten komen (max. zo’n 2 uur voor serveren) samen. Begin met de sla, dan de groentjes, pompelmoes en vers gehakte peterselie en beleg met de garnalen.
  • Verdeel de saus vlak voor het serveren over de kommetjes, of laat je gasten zelf hun garnaalcocktail van saus voorzien. Werk af met een extra blaadje peterselie.

Garnaalcocktail

Hoe lang doe je er over Totale bereidingstijd 00uur:15 minuten
Hoe lang doe je er over Voorbereidingstijd 00uur:10 minuten
Hoe lang doe je er over Bereidingstijd 00uur:05 minuten
Afdrukken Afdrukken Pinterest Pin recept

Rate het recept hier

5 van 8 beoordelingen
4 grote porties

Ingrediënten

  • 200 g gepelde garnaaltjes MSC-gecertificeerd
  • 2 tomaten
  • 1/2 de komkommer
  • Een grote handvol verse peterselie
  • 1 roze pompelmoes
  • Krulsla sla frisee, of een andere sla naar keuze

Voor de cocktailsaus:

  • 2 eetlepels mayonnaise
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel ketchup
  • Een scheutje whiskey optioneel
  • Een paar druppeltjes tabasco optioneel

Instructies voor de garnaalcocktail

  • Snij de tomaten in vieren en verwijder de zaadlijsten. Laat de tomaat eventueel even uitlekken op keukenpapier. Schil eventueel de komkommer, snij ook in vieren en verwijder de zaadlijsten. Snij beide groenten in kleine blokjes.
  • Pel de pompelmoes en verwijder het membraan of snij à vif. Snij in kleine blokjes.
  • Hou een paar takjes peterselie apart voor de afwerking, hak de rest fijn. Meng met de komkommer, tomaat en pompelmoes. Kruid af met peper en zout vlak voor serveren.
  • Voor de saus: combineer de ingrediënten en voeg eventueel wat whiskey en tabasco toe naar smaak. Kruid met peper en zout.
  • Beleg je schaaltjes met de krulsla. Schep daarop de gesneden groentjes en een goede lepel van de cocktailsaus. Werk af met de garnaaltjes en decoreer met een blaadje peterselie. Smakelijk!

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!
garnaalcocktail feestelijk

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met MSC.

Geniet met volle teugen van de feestdagen en van deze frisse feestelijke en snelle garnaalcocktail. Ben je nog op zoek naar meer recepten? Neem dan een kijkje op de kerstrecepten pagina waar je ze allemaal in een gemakkelijk overzichtje vindt. Heb je nog garnaaltjes over? Maak dan eens deze gegrilde asperges met burrata, bloedappelsien en garnaaltjes salade.

Nog goesting?

cake met ricotta
Dessert
01:05

Cake met ricotta en aardbeien

pasta carbonara met asperges
Veggie
00:20

Lente pasta carbonara met asperges & erwtjes

ovenschotel met kip
Allergenen
01:10

Kerstmenu: ovenschotel met kip, wintergroenten en puree

citroencake
Dessert
01:15

Citroencake met blauwe bessen

gevulde eieren
Hapjes
00:20

3 x gevulde eieren

bladerdeeghapje met faux gras
Hartige hapjes
00:30

Kerstmenu: bladerdeeghapje met Faux Gras

hapje met peperkoek
Hapjes
00:20

Kerstmenu: Hapje van peperkoek met ricotta en gebakken ...

asperges met burrata
Lunch
00:20

Asperges met burrata, bloedappelsien en garnalen