Scones met blauwe bessen (suikervrij)

Hoezo is het dit weekend al Pasen? Ben ik de enige die dit compleet over het hoofd gezien had? De weken leken nog nooit zo hard op elkaar, dus als je mij vraagt welke dag het is kan ik daar meestal niet eens op antwoorden, haha! Gelukkig heb ik wel nog dit receptje voor scones met blauwe bessen op de planning staan die héérlijk smaken op zo’n paasbrunch of feest. En het beste van al is dat ik ze volledig suikervrij maak.

Scones: broodje of gebak?

Maar wat is een scone nu eigenlijk? De klassieke scone is vooral bekend in Engeland, waar het onderdeel uitmaakt van de klassieke High Tea of Afternoon Tea. Ik kan me wel vinden in het concept van theedrinken met wat lekkers erbij. De broodjes of gebakjes, want het is zo net iets tussenin, worden op de tradionele manier gemaakt met bloem, boter, bakpoeder, boter en room. Het deeg is kruimelig en vrij dik en wordt zo min mogelijk gekneed. Traditioneel steekt men met een vormpje rondjes uit het deeg die dan de oven in gaan om boterig, flaky en zalig zacht uit de oven te komen.

Je kan de scones zowel hartig als zoet beleggen of klaarmaken en de laatste jaren hebben verschillende chefs dit klassieke recept naar hun eigen hand gezet. Ik deed vandaag precies hetzelfde! In plaats van een scone open te snijden en te vullen met de klassieke half opgeklopte room en aardbeienconfituur ga ik voor een ‘alles in één’ scone met blauwe bessen verwerkt in het deeg en een lopende frosting bovenop voor een extra zoete toets.

Als ontbijt, snack of voor je brunchtafel

Bij de ontwikkeling van dit recept heb ik er bewust aandacht aan besteed om het recept zo licht mogelijk te maken, zonder veel aan smaak te moeten inboeten. We willen natuurlijk dat de scones wel nog steeds naar scones smaken! Ik koos voor zelfrijzende bloem, maar vervang gerust een deel door volkoren bakmeel (+ bakpoeder) of zelfs havermeel. Ik reduceerde de hoeveelheid boter en gebruikte in plaats van volle room plattekaas om extra luchtigheid en zachtheid aan de scones te geven.

Opnieuw daagde zoetstoffen.eu mij uit om een klassieker ook van een suikervrije variant te voorzien en dat is me – vind ik – heel goed gelukt. Scones zijn sowieso niet héél erg zoet, dus een beetje zoetstof brengt ons al een heel eind. Ik gebruikte zoetstof op basis van sucralose, die heeft een korrelvorm en kan daarom gemakkelijk als alternatief voor klassieke suiker dienen.

Op het platform van zoetstoffen.eu kan je trouwens ontzettend veel wetenschappelijke informatie vinden over de verschillende zoetstoffen op de markt en een uitgebreide database aan recepten zonder suiker, waar yours truly ook al een heel aantal receptjes voor heeft uitgewerkt. :)

Recept afdrukken
5 van 4 stemmen

Scones met blauwe bessen

Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd25 min
Porties: 8 scones

Ingrediënten

Voor de scones

  • 280 gram zelfrijzende bloem
  • 25 gram zoetstof op basis van Sucralose (50g kristalsuiker)
  • 90 gram koude boter
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 150 gram (volle) plattekaas
  • 1 ei
  • 100 gram blauwe bessen

Voor de frosting

  • 50 gram zoetstof op basis van tagatesse
  • 3-4 eetlepels melk/room

Instructies

Voor de scones

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snij de boter in kleine blokjes en zet terug in de koelkast tot je ze nodig hebt.
  • Doe de zelfrijzende bloem samen met de zoetstof in een kom. Mix met een garde.
  • Voeg dan de koude boterblokjes toe en wrijf de boter met je vingers in de bloem tot de boter zo goed als verwerkt is in de bloem. Een paar grotere stukjes boter mogen er zeker nog inzitten. Het is belangrijk dat we de bloem en boter niet te warm laten worden.
  • Mix in een kleine kom de plattekaas, ei en vanille-extract met een garde.
  • Giet het mengsel bij de bloem en meng met je handen of een houten lepel tot een egaal geheel. Mix ook hier weer niet te lang. Voeg de blauwe bessen toe en meng voorzichtig onder het deeg.
  • Leg wat bloem op je werkblad en leg het deeg erop. Je hoeft het deeg niet te kneden, enkel te vormen in een ronde met een hoogte van ongeveer 2-3 centimeter.
  • Snij het deeg in 8 gelijke delen (ik doe dit zoals ik een taart zou snijden) en leg op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestrijk eventueel de bovenkant van de scones met wat melk of room.
  • Bak de scones in de oven voor 25 minuten. Laat ze afkoelen tot kamertemperatuur op een koelrekje.

Voor de frosting

  • Meng de zoetstof op basis van tagatose met de room of melk tot een gladde vloeibare frosting. Drizzle deze over de scones zodra ze wat zijn afgekoeld.

Eet smakelijk! X Ellen

Nog op zoek naar meer dessertje? Geen probleem, I’ve got you! Op de Dessertpagina vind je tientallen inspirerende recepten.

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Zoetstoffen.eu. Voor meer informatie over betaalde samenwerkingen, verwijs ik graag door naar mijn disclaimer.

You may also like



5 thoughts on “Scones met blauwe bessen (suikervrij)”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept