De Sint is blijkbaar in Nederland al aangekomen en zal binnenkort ook bij ons zijn intrede doen. En hoewel ik de cadeautjes als kind natuurlijk het allerleukste vond, kijk ik nu misschien toch wel het meeste uit naar alle lekkere speculaasjes die verkocht worden in deze periode. En dan bedoel ik zéker die grote speculaasbrokken die krokant zijn van buiten, maar heerlijk zacht van binnen. Maar wist je dat je zachte speculaas even gemakkelijk zelf kan maken? Ik laat je vandaag zien hoe!
Kom je uitgeregend thuis van het werk met de fiets? Heb je een uur staan wandelen en zijn je tenen helemaal bevrozen? Of heb je gewoon zin om jezelf eens te verwennen met een dessert? Zet dan een tasje thee (of chocomelk) klaar en maak deze héérlijke zachte speculaas. Niet alleen zal heel je huis gevuld worden met een heerlijke speculaasgeur, maar een stukje van deze lekkernij en je zal meteen bekomen.

Zachte speculaas is, in tegenstelling, tot wat ik dacht, even gemakkelijk en snel te maken dan elk ander koekje of cakeje. Het enige wat een beetje verandert zijn de verhoudingen. Ik hou van een speculaas die een krokante buitenkant heeft, maar nog heerlijk zacht en luchtig is aan de binnenkant. Hou je bijvoorbeeld meer van een dikkere, compactere (en nog een beetje deeg-achtige) speculaas, gebruik dan geen zelfrijzend maar gewoon bakmeel en klaar is kees!
Ingrediënten
- 200 g donkere basterdsuiker
- 100 g boter kamertemperatuur
- 250 g zelfrijzende bloem*
- 2 eieren
- 2 tl speculaaskruiden*
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Neem een ovenschaal (ik nam een browniebakvorm) en beboter rondom en bedek de onderkant met bakpapier.
- Meng de suiker met de boter in een kom.
- Voeg de eieren één voor één toe tot ze helemaal opgenomen zijn.
- Voeg dan de bloem en speculaaskruiden toe en meng tot alles goed is opgenomen, niet verder.
- Doe het deeg in de ovenschaal en zet in de oven voor 18-20 minuten of tot als je met een tandenstoker prikt, hij droog uit het deeg komt.
- Laat afkoelen in de vorm alvorens te snijden.
Eet smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar meer dessertinspiratie? Geen probleem, I’ve got you! Op de dessertpagina vind je tientallen inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Het ziet er heel goed uit Ellen!
Dank je wel Anne! :)
Hoeveel eieren moeten er in die zachte speculaas er staat maar 1 ei op
2 eieren
Het hoeft geen St Niklaas te zijn om zachte speculaas te bakken. Zeer lekker ! Bedankt voor het recept .
Heerlijk recept!
Hey Ellen, ga ik eens proberen dit weekend. Bij de ingrediënten heb je het over 1 ei, in de tekst over eieren. Is het eentje dat je moet gebruiken. Hongerige groetjes ?
Hoi Isa! Ja, ik ga het zo aanpassen, het is er inderdaad eentje, typfout. Oeps :)
Bedankt Ellen, ik laat weten hoe het ging :) Merci!
Ik heb hem ook eindelijk gemaakt, geslaagd recept! :)
http://www.happinessishomemade.be/2016/12/27/zachte-speculaas/
Oh super leuk! Geniet er van :)
Hallo, ik heb voor de eerste keer mijn keukenrobot uitgeprobeert met dit recept. Nu heb ik nog nooit speculaas gemaakt en vroeg me af of het normaal is dat het niet echt een ‘geheel’ word. Het is wel een vaste deeg als ik ze in de schaal doe om te bakken maar wist dus niet zeker wanneer ik hoorde te stoppen met mengen en hoe het deeg er effectief hoort uit te zien. Is het mogelijk om volgende keer eventueel eens met foto’s te werken van de stappen? Alvast bedankt.
Hi!
Als je lang moet mengen zet ik er meestal exact bij hoe lang dat moet! :) Anders is het gewoon tot de ingrediënten goed gemengd zijn. Hopelijk heeft de speculaas alsnog gesmaakt!
Mijn keuken is erg donker waardoor het bijna niet mogelijk is om foto’s van de tussenstappen te maken, maar ik zal er zeker aan proberen te werken!
Groetjes
Ellen
Hoi, bij de meeste speculaas recepten moet je het deeg laten rusten. Bij jou recept lees ik dit niet. Is het met dit deeg dan niet nodig? Kun je het met vormpjes ook doen ipv in brownie plaat?
Grtjs,
Cindy
Dag Cindy,
Het deeg laten rusten is inderdaad niet nodig! :) Vormpjes heb ik nog niet geprobeerd. Wil je dat proberen, zou ik sowieso het bakpoeder niet toevoegen want dan gaan de koekjes extra uitzetten. Dan kan je het deeg inderdaad best een half uurtje/uurtje laten uitharden in de koelkast zodat het mooier zijn vorm behoudt.
Liefs
Ellen
Superlekker, kinderenzijn er zot van
Moet het deeg van de speculaas in de frigo
Normaal gezien kan je het meteen afbakken!
Groetjes,
Ellen
Hoi Ellen,
Wat een top recept, ik heb het al heel vaak gemaakt. Als Hollandse ben ik namelijk nogal dol op speculaas ?
In het begin was je recept met 2 eieren en dat doe ik nog steeds. Ik gebruik zelfrijzend bakmeel en met die 2 eieren krijg je een lekker luchtige kruising tussen cake en ‘echte’ speculaas. Als twist maak ik hem ook wel eens met 2 buisjes oplos espresso, dat is ook echt super lekker! Thnx for the recipe, dit blijf ik zeker maken.
grtz, Anne Marie
Super fijn om te horen Anne Marie!
En die espresso klinkt als iets wat ik ook eens moet uitproberen.
Bak ze!
Groetjes,
Ellen
Hoi…
gisteren het receptje uitgeprobeerd van de zachte speculaas…
Zoooooo heerlijk dat er vandaag nog maar een ieniemienie stukje overblijft.
Ik had er zelfs twee gemaakt… de tweede daar had ik de donkere suiker vervangen door lichte kindjes suiker… ook een toppertje!
Dankjewel voor dit geweldig simpel maar overheerlijk receptje…
we love it ♡
Hop naar de volgende receptjes om uit te proberen…
Easy peasy en heeeerlijk!! En die geur in huis… Zal hier nog veel gebakken worden?
Wauw, ik post normaal niet snel iets, maar ik wou je toch even laten dat dit een topper is! Zalig lekker, halve speculaas alleen opgegeten vandaag hihi. Bedankt voor dit recept :)
Dankjewelll!!
Geweldig (en makkelijk) recept met als uitkomst een heerlijke, zachte speculaas. Mislukt nooit!
Echt de MAX dit recept. Ze zijn zo lekker.
Zo lekker en heel erg makkelijk! Wat een aanrader!
Het ruikt hier sinds gisteravond naar Sinterklaas…
Ik eet best geen tarwe en paste het recept dus een beetje aan… 5gram bakpoeder, 2/3 spelt enn1/3 volkorenspelt in plaats van zelfrijzende bloem. Heerlijk om nog eens zelf zachte speculaas te eten… een beetje nostalgisch genieten, want vroeger zoals at ik dat als kind samen met mijn grootvader…
Fantastisch recept, zeker in deze tijd van het jaar!
Ik ben even niet mee, in het gerecht staan 2 eieren, maar in de comments gaat het telkens om 1 ei?
Wat doe ik best?
Heerlijk lekker en gemakkelijk receptje! Het is in een handomdraai klaar en afgebakken. Je keuken ruikt super lekker en dan is het heerlijk smullen. De speculaas is superzacht <3 gaan we snel herhalen en niet alleen wachten tot het sinterklaas is ;)
Super easy om te maken! En super lekker om van te smullen!!
Oh deze gaat hier zeker nog gemaakt worden, super lekker!! Ook heel gemakkelijk om met de kids te maken, een aanrader! :)
Super lekker deze!
Hoi ik heb dit recept gemaakt maar weet niet of het klopt. Ik heb alle stappen juist gevold. Maar hij is redelijk droog naar mijn smaak. Ik weet niet precies wat ik verkeerd heb gedaan of wat ik moet aanpassen.
Hoi Joey,
Op basis van de andere reacties lijkt het me wel alsof het recept an sich in orde is. Ik kan niet goed opmaken waar het precies misgelopen is, maar ik vermoed misschien dat de bakpan die je gebruikte wat groter was? Of dat je oven standaard wat warmer wordt dan die van mij. Ik zou hem volgende keer wat minder lang bakken, helpt meestal tegen de droogheid!
Groetjes en succes ermee,
Ellen
Hey
Hoeveel eieren juist gebruiken? Bij ingrediënten staat 2 eieren. In recept word er ook over eieren gesproken. Maar in comments praten ze over 1 ei. Hoe moet de oven staan? Hete lucht of boven en onder warmte?
2 eieren! :)
Heel lekker kruidig en heerlijk zacht. Ideaal bij een kopje thee of koffie!
Supermakkelijk te maken en super smaak!
Ik heb het met plantaardige boter gemaakt en lukt even goed!
Wederom een toprecept!
Gemakkelijk en lekker, zo heb ik het graag.
Ik heb wel 50gr amandelpoeder, 50gr kristalsuiker en een extra ei bijgevoegd en ben zeer tevreden met het resultaat!
Hey,
Een vraagje is het de bedoeling dat je 1 of 2 eieren gebruikt?
Groetjes
2 :)
Ik heb het recept na een aantal jaar nog eens herbekeken en vond het lekkerder met 2. :)
Super lekker
Mijn dank voor het lekkere recept
Met veel plezier!
Hoi Ellen,
Super lekker receptje!
Zou je misschien kunnen zeggen wat de afmetingen zijn van de bakvorm die je gebruikt? Dankjewel!
Hoi Helene,
Ik heb perongeluk over je berichtje gekeken zie ik nu! De mijne was 20×20 centimeter. :)
Groetjes,
Ellen
Al meermaals gemaakt en zal dit ook nog meermaals maken, super lekker!
Makkelijk recept, ruikt heerlijk als het uit de oven komt, heerlijke smaak!
Wat een simpel en lekker recept is dit! Wegens te weinig voorraad heb ik 200 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel gebruikt en 50 gram amandelmeel, lukte perfect. Dit gaat hier in huis geen lang leven beschoren zijn, echt een topper zoals wel meerdere recepten van Ellen!
Zag dit receptje passeren op Instagram en heb het meteen uitgetest. Heel lekkere speculaas, die zal hier snel op zijn! Goeie combinatie van knapperige korst en smeuïge binnenkant, deze ga ik zeker nog eens maken.
Super lekkere speculaas die heel eenvoudig te maken is.
Knapperig van buiten en lekker zacht vanbinnen!!!!
Een aanrader.
Super lekker!! Ik maakte het voor mezelf en was zo overtuigd dat dat ik het ook voor tijdens onze personeelsvergadering op school maakte. Zeer makkelijk te maken!
Ik laat het wel 5 min langer in de over staan omdat het midden te weinig uitgebakken was de eerste keer. Aan de reacties hierboven te zien hangt het denk ik veel af van de oven! :P
Een makkelijk gerechtje maar toch super lekker!
Hij zal hier niet lang leven. Ideaal knapperig van buiten en zacht van binnen.
Dat heel het huis naar speculaas ruikt vind ik nog een extra leuk voordeel ?
Gemakkelijk en zalig extraatje voor bij de koffie. Tijdens de wintermaanden een absolute klassieker bij ons in huis.
Ook wanneer we ergens te gast zijn neem ik deze mee als kleine maar lekkere bijdrage tijdens het na-tafelen.
Na je post op Instagram probeerde ik deze speculaas direct uit. Zó lekker! De collega’s konden het beamen. Ondertussen je recept al enkele keren doorgestuurd ?
Dit is een op en top kokkerellen recept.
– Snel
– Gemakkelijk
– Niet veel ingrediënten
En daarbovenop waanzinnig lekker. Dit is echt zooooo lekker! Zware bodemdrang bij deze speculaas.
Kun je de eieren vervangen door appelmoes? Mn zoon is vegan. Ik zal het anders wel eens zelf proberen ?
Super lekker!
Super gemakkelijk. De kids en ik zijn grote fan!
Dit is echt zooooo lekker,! Wij zijn er zot op!
Heerlijk recept voor een crunchy langs buiten en mooshy van binnen speculaas! Beetje experimenteren met juiste grootte van vorm voor de gewenste dikte maar dat is persoonlijke voorkeur!
mmmmm precies zoals speculaaskoek hoor te zijn, zo heerlijk!! Dank voor je recept!
mmh keilekker! ik wist eerlijk gezegd niet dat speculaas maken zo simpel kon zijn.
zachte speculaas is meer mijn ding dus dit recept zal een favoriet worden!
Mijn motto blijft: waarom het complex maken als het ook simpel kan ;)
Wat een lekker en makkelijk receptje, Ellen. Lekker zoetje voor bij de koffie of als tussendoor snackje.
Deze maak ik nog vaker. 😋
Marl1
Heerlijk en puur recept. Speculaaskruiden van Dille&Kamille gebruikt. Baktijd zelfs 22 min genomen, voor 1,5 keer hoeveelheden en dus iets dikker.
Dankjewel Eva, blij te horen dat het smaakte!
Eenvoudig recept en lekker!
Dankjewel An!
Gisteren jou super lekkere speculaas gebakken 😋 dankjewel om het receptje te delen en dankjewel voor die heerlijke herfstgeur hier in huis 🥰 deze speculaas gaat hier nog vaak gebakken worden 🤤
Joepie, blij te horen dat het een vaste waarde gaat worden! :)
Gewoon heerlijk!!!
Joepie!
Wauw, wat een gerechtje! Super lekker, lekker zacht en die geur in huis 😍
Thanks Britt!
Toprecept! Gemakkelijk om te maken en zeer lekkere speculaas! Goedgekeurd door heel de familie👍
Fijn dat te horen Marleen!
Heerlijk 👌 ik heb het gemaakt met kaneel ( gebrek aan andere kruiden) . Ga het zeker nog proberen met speculaaskruiden .
Mmm, fijn te horen dat er nog een tweede keer volgt. ;)
Heeeerlijn receptje, het was zo lekker dat meteen toen het uit de oven kwam dat ik een tweede batch gemaakt heb!
Superlekker en makkelijk!
Vandaag deze speculaas als traktatie voor collega’s gemaakt. Een schot in de roos! Iedereen was super enthousiast, de speculaas was op voor de lunch.. 4 nieuwe “Kokerellen-fans” gemaakt en doorverwezen naar de website.
Dit recept voor speculaas is dus een succes-recept!