Spruitjesgratin met spek

Spruitjes, een heerlijke wintergroenten waar je ontzettend veel kanten mee uit kan. Maar dan moet je natuurlijk wel weten hoe je ze lekker kan klaarmaken. Mijn favoriete manier, waardoor ze knapperig worden én helemaal niet bitter smaken, is roosteren in de oven. Heel gemakkelijk trouwens. Je snijdt de spruitjes doormidden, daardoor valt meestal het buitenste blaadje er automatisch af. Vervolgens ze je ze met wat olie, peper en zout in de oven en die doet al het werk. Heerlijk geroosterde spruitjes. En daarmee kan je deze heerlijke low carb spruitjesgratin met spek maken.

Mag het wat meer zijn? Kies dan eens voor deze overheerlijke spruitjes gratin met spek. Om het recept wat low carb te houden voegde ik geen aardappelen of ander zetmeel product toe. Let jij daar niet op? Voeg dan gerust wat krieltjes toe als je de spruitjes roostert, of maak een smeuïge puree om er bij te serveren. Héérlijk!

Maar ook zonder aardappelen is dit gerecht een topper. Heel verzadigend en gewoon kei lekker. De enige manier waarop ik low carb wil eten. Spruitjes vullen ontzettend goed! En dat is uiteindelijk toch wat je wil van je gerecht. Bovendien hebben ze enorm veel goede voedingsstoffen. Die kan je nu wel gebruiken, want griep is all over the place!

Nog één belangrijk ding. Wil je dit recept suikervrij houden? Kijk dan je spek, bouillonblokje en room goed na. Vaak is er suiker aan toe gevoegd? Echt?! Jep, je zou het inderdaad niet verwachten. Dit zijn producten die eigenlijk helemaal geen suiker nodig hebben. Probeer daarom zeker voor de producten/merken te kiezen die het pure product aanbieden.

Spruitjesschotel met spek

Servings: 2

Ingredients

  • 800 g spruitjes
  • 100 ml (light) room
  • 200 ml melk
  • 1/2de bouillonblokje
  • 200 g bacon (magere spek)blokjes
  • 150 g gemalen kaas

Instructions

  • Verwarm de oven op 200°C.
  • Snij de spruitjes doormidden en pel het buitenste blaadje er af.
  • Doe ze in een kom en voeg beetje olijfolie toe. Kruid met peper en zout. Voeg ook de spekreepjes toe (als je ovenschotel wat aan de kleine kant is kan je de spekjes beter in een pan krokant bakken en pas samen met de saus later toevoegen).
  • Zet in de oven voor 30-40 minuten tot de spruitjes gaar & goudbruin zijn. 
  • Doe, als de spruitjes bijna klaar zijn, zet een sauspannetje op het vuur met de room, melk en half het bouillonblokje en breng aan de kook. 
  • Hou een handje gemalen kaas apart en voeg de rest toe aan het mengsel. Roer goed door tot een gladde saus. Kruid met peper en zout.
  • Giet de saus over de spruitjes en strooi de overige kaas erover.
  • Zet nog 10 minuutjes in de oven tot de kaas goudbruin ziet.

Smakelijk!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *