Rode linzen curry met cashew

In de winter gaat het bij mij altijd om comfort food. Gelukkig zijn er ontzettend veel gerechtjes die je snel kan klaarmaken in tegenstelling tot de klassieke winterkost (ik denk aan vol-au-vent, stoofvlees, ingewikkelde ovenschotels). Deze rode linzen curry met cashew is daar een perfect voorbeeld van. Heerlijk winters, kruidig en hartverwarmend zonder veel werk! Je hoeft er zelfs geen groenten voor te snijden. Van zo’n receptjes hou ik nu echt! ;) Wat is jullie go-to receptje in de winter? Hou je van de klassieke (Vlaamse) kost? Of mag het voor jou ook wel eens wat exotischer zijn?

Ik schreef al eerder over mijn liefde voor rode linzen. Niet alleen zijn ze heel gemakkelijk om klaar te maken, ze zijn ook nog eens heerlijk van smaak en bevatten ontzettend veel voedingsstoffen. Ideaal dus om je stoofpotje ook meteen wat extra body te geven. In combinatie met de smaken van een (snelle) curry zijn ze heerlijk. In de Aziatische keuken worden ze dan ook veelvuldig gebruikt, dus het werd tijd dat ik dat ook eens deed!

Maak jezelf een grote portie. Dan kan je later genieten van een heerlijk restje rode linzen curry. Want de smaken worden alleen maar beter, des te langer dit stoofpotje kan staan. Serveer met je favoriete rijst en wat verse kruiden (aangezien sommigen absoluut geen fan zijn van koriander). Omdat de spinazie en de linzen natuurlijk heel zacht van textuur zijn, krijg je een lekkere brij als curry. Om het geheel toch wat extra crunch te geven bakte ik daarom wat cashewnoten aan in een droge pan. Heerlijk als krakertje tussen je tanden en de smaken gaan ontzettend goed samen.

Rode linzen curry met cashew

Aantal personen: 4 personen

Ingrediënten

  • 50g rode curry pasta
  • 2el tomatenpasta
  • 1 blik kokosmelk
  • 250g rode linzen
  • 2el sojasaus
  • 100g verse spinazie
  • 2 handjesvol cashewnoten
  • Voor het serveren:
  • 250g basmatirijst
  • wat verse koriander/peterselie

Werkwijze

  1. Kook de rijst volgens de instructies.
  2. Zet een grote pot op het vuur met wat olie. Bak hierin de currypasta, samen met de tomatenpuree voor 2-3 minuten om alle smaken vrij te laten komen.
  3. Voeg de kokosmelk, rode linzen en 500ml water toe. Bren het geheel aan de kook.
  4. Laat de curry zachtjes koken tot de linzen gaar zijn, +- 15 minuten. Wordt het geheel wat te dik kan je nog wat extra water toevoegen.
  5. Bak ondertussen de cashewnoten lichtbruin in een pan zonder olie. Hou ze in de gaten, want ze branden snel aan.
  6. Voeg zodra de curry gaar is en jouw gewenste dikte heeft de spinazie en sojasaus toe. Schep het geheel goed om zodat de spinazie kan slinken. Proef en kruid eventueel af met wat peper en zout.*
  7. Serveer de curry met de gekookte rijst en wat fijngehakte kruiden.

Notes

*Soms kan tomatenpasta een zure smaak afgeven aan het eindproduct. Proef je het heel sterk? Dan kan een theelepeltje van je favoriete zoetstof dit oplossen. Voeg bij de curry en roer goed om.

Smakelijk!

Dit vind je misschien ook leuk:



2 thoughts on “Rode linzen curry met cashew”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *