Deze risotto met courgette maakte ik afgelopen weekend klaar via een LIVE op mijn Instagram kanaal (als je mij nog niet volgt, zeker doen dus!) en jullie wilden allemaal massaal het recept. Dus hier is het dan! Ik weet dat risotto voor veel mensen klinkt als een gerecht dat je beter op restaurant bestelt, want dat het moeilijk is om klaar te maken.
Niets is minder waar! Risotto maken is eigenlijk heel gemakkelijk én zoals ik in de live ook zei; best ontspannend. Je moet gewoon rustig bij je pan blijven staan en regelmatig roeren zodat het geheel niet één kleverige koek wordt. That’s it! :) Voor de rest kan je experimenteren met smaakcombinaties naar lieve lust. Ik ging voor een vegetarische variant met deze risotto met courgette, die je eventueel zou kunnen aanvullen met spekjes moet je er trek in hebben.
Een paar belangrijke stappen voor de perfecte risotto (of hoe ik hem toch het lekkerst vindt!):
- Uitje en look als basis aanstoven met verse kruiden.
- Je rijst even laten meebakken alvorens je bouillon toevoegt.
- Kook je groenten niet te plat, maar laat ze beetgaar.
- Roeren, roeren en nog eens roeren! Creaminess ten top!
- Rasp een blok kaas voor veel meer smaak.
- Rooster je pijnboompitjes, maakt een giga verschil!
Ingrediënten
- 250 gram risottorijst
- 2 courgettes
- 1 bakje champignons
- 1 ui
- 2 teentjes look
- 2 bouillonblokjes
- 50 gram Parmezaanse kaas
- paar takjes verse tijm
Optionele toevoegingen
- 200 gram spekblokjes
- 150 ml witte wijn
- een handjevol pijnboompitten
Instructies
- Breng 2 liter water samen met de bouillonblokjes aan de kook. Laat zachtjes sudderen terwijl je de rest van de ingrediënten klaarmaakt.
- Snij de ui fijn, plet de look. Bak in een scheutje olijfolie voor 2 minuten glazig. Voeg ook nu het spek toe als je het gebruikt. Dan heb je geen extra olijfolie nodig.
- Rits de tijm en voeg toe aan de pan. Kruid met peper en zout.
- Was en snij de courgettes en champignons in hapklare stukken. Voeg toe aan de pan en bak ze beetgaar, zo’n drie minuten.
- Voeg dan de risottorijst toe en bak voor 2 minuten mee op middelmatig vuur tot de rijst glazig wordt en wat begint te kleven.
- Blus de pan met de witte wijn of bouillon als je geen wijn gebruikt.
- Voeg een pollepel van de bouillon toe en laat de rijst al roerend de bouillon opnemen. Van zodra de rijst bijna droog is, voeg opnieuw een lepel bouillon toe.
- Herhaal dit proces tot de rijst helemaal gaar en smeuïg is. Er kan eventueel wat bouillon overblijven.
- Rasp de kaas en roer onder de risotto. Rasp eventueel wat extra voor het serveren.
- Rooster de pijnboompitjes in een droge pan goudbruin als je ze gebruikt. Voeg net voor serveren toe.
Smakelijk!
Toprecept!!
Vandaag gemaakt echt heel erg lekker
Fijn dat te horen!
Hoi Ellen, bedoel je met een bakje 250 of 500 gr champignons? Bedankt! :)
Hoi!
Ik bedoel 250gram, maar als je dol bent op champignons maak er gerust 500 van!
Groetjes,
Ellen
Hi! Ik ga vanavond dit recept maken, nu al zin in! Ik ben ook benieuwd van welk merk of keramist dit servies is!
Een van de beste risottorecepten!
Kei leuk om te horen!