4.52 van 29 beoordelingen

Risotto met courgette en champignons

Deze risotto met courgette maakte ik afgelopen weekend klaar via een LIVE op mijn Instagram kanaal (als je mij nog niet volgt, zeker doen dus!) en jullie wilden allemaal massaal het recept. Dus hier is het dan! Ik weet dat risotto voor veel mensen klinkt als een gerecht dat je beter op restaurant bestelt, want dat het moeilijk is om klaar te maken.

Niets is minder waar! Risotto maken is eigenlijk heel gemakkelijk én zoals ik in de live ook zei; best ontspannend. Je moet gewoon rustig bij je pan blijven staan en regelmatig roeren zodat het geheel niet één kleverige koek wordt. That’s it! :) Voor de rest kan je experimenteren met smaakcombinaties naar lieve lust. Ik ging voor een vegetarische variant met deze risotto met courgette, die je eventueel zou kunnen aanvullen met spekjes moet je er trek in hebben.

Een paar belangrijke stappen voor de perfecte risotto (of hoe ik hem toch het lekkerst vindt!):

  • Uitje en look als basis aanstoven met verse kruiden.
  • Je rijst even laten meebakken alvorens je bouillon toevoegt.
  • Kook je groenten niet te plat, maar laat ze beetgaar.
  • Roeren, roeren en nog eens roeren! Creaminess ten top!
  • Rasp een blok kaas voor veel meer smaak.
  • Rooster je pijnboompitjes, maakt een giga verschil!
risotto met courgette

Risotto met courgette

Hoe lang doe je er over Totale bereidingstijd 00uur:35 minuten
Hoe lang doe je er over Voorbereidingstijd 00uur:10 minuten
Hoe lang doe je er over Bereidingstijd 00uur:25 minuten
Afdrukken Afdrukken Pinterest Pin recept

Rate het recept hier

4.52 van 29 beoordelingen
4 personen

Ingrediënten

  • 250 gram risottorijst
  • 2 courgettes
  • 1 bakje champignons
  • 1 ui
  • 2 teentjes look
  • 2 bouillonblokjes
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • paar takjes verse tijm

Optionele toevoegingen

  • 200 gram spekblokjes
  • 150 ml witte wijn
  • een handjevol pijnboompitten

Instructies

  • Breng 2 liter water samen met de bouillonblokjes aan de kook. Laat zachtjes sudderen terwijl je de rest van de ingrediënten klaarmaakt.
  • Snij de ui fijn, plet de look.
Bak in een scheutje olijfolie voor 2 minuten glazig. Voeg ook nu het spek toe als je het gebruikt. Dan heb je geen extra olijfolie nodig.
  • Rits de tijm en voeg toe aan de pan. Kruid met peper en zout.
  • Was en snij de courgettes en champignons in hapklare stukken. Voeg toe aan de pan en bak ze beetgaar, zo’n drie minuten.
  • Voeg dan de risottorijst toe en bak voor 2 minuten mee op middelmatig vuur tot de rijst glazig wordt en wat begint te kleven.
  • Blus de pan met de witte wijn of bouillon als je geen wijn gebruikt.
  • Voeg een pollepel van de bouillon toe en laat de rijst al roerend de bouillon opnemen. Van zodra de rijst bijna droog is, voeg opnieuw een lepel bouillon toe.
  • Herhaal dit proces tot de rijst helemaal gaar en smeuïg is. Er kan eventueel wat bouillon overblijven.
  • Rasp de kaas en roer onder de risotto. Rasp eventueel wat extra voor het serveren.
  • Rooster de pijnboompitjes in een droge pan goudbruin als je ze gebruikt. Voeg net voor serveren toe.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!

Smakelijk!

risotto met courgette

Nog goesting?

italiaanse gevulde courgette
Vlees
00:30

Italiaanse gevulde courgette met krieltjes

wortelpuree met prei
Aardappel
00:35

Wortelpuree met prei, ham & oude kaas

tagliatelle met geroosterde tomaten
Vegetarisch
00:20

Tagliatelle met geroosterde tomaten & ricotta

ovenschotel chipolata
Vlees
00:30

Ovenschotel met aardappel, chipolata & paprika

eenpansgerecht met pasta
Hoofdgerecht
00:30

Romig eenpansgerecht met pasta, zalm en prei

orzo met halloumi
Hoofdgerecht
00:45

Orzo met halloumi en geroosterde tomaten

rijst met kip en curry
Vlees
00:35

Eénpots rijst met kip en curry

hartige taart met butternut
Lunch
01:30

Hartige taart met butternut, zoete aardappel en rode ui