Parelcouscous met gegrilde aubergine, tomaatjes en kipballetjes

Aah, het is weer parelcouscous weer. Dat associeer ik echt met de lente en zomer, dus ik ben super blij om weer met deze grotere variant van de klassieke couscous aan de slag te gaan. Kookte jullie er al mee? Zo gemakkelijk! In de winkel vind je ze in builtjes, die kook je tien minuten (vergelijkbaar met rijst) en laat ze uitlekken. Klaar is kees. Heb je nog gewone couscous in huis of kan je parelcouscous niet meteen vinden. Geen enkel probleem. Gewone couscous of zelfs een kleine pasta zoals orzo kan je perfect in de plaats gebruiken.

Aubergine in de kijker

Op aanraden van BelOrta, ga ik aan de slag met aubergine als hoofdgroente in dit gerecht. Want wist je trouwens dat 1) de aubergine nu al volop in seizoen is (vanaf eind maart al!) en 2) ondanks de exotische naam de aubergine ook in België geteeld wordt? Niet alleen kook je dus lokaal maar ook nog eens seizoensgebonden. Dat is goed voor de smaak en voor je portemonnee.

Ik kies er voor om mijn aubergine te grillen, maar tegen vele adviezen in hoef je echt geen massa olie toe te voegen of vooraf een ‘zout-badje’ klaarmaken voor de aubergines. Allemaal extra stappen die eigenlijk overbodig zijn. Aubergine is inderdaad een groente die veel olie opneemt. Daarom is het aan ons om die hoeveelheid te beperken. En ondanks een gezonde dosis olie zal je aubergine toch heerlijk zacht (met krokante randjes) worden in de oven. Probeer het maar eens!

Kennen jullie de naam BelOrta trouwens al? Het is de grootste coöperatieve groente- en fruitveiling van België en zij vertegenwoordigen meer dan 1000 telers. Zij verdelen dus groenten en fruit die lokaal en in seizoen zijn. En dat zijn er vaak meer dan je denkt! Op hun website vind je een uitgebreid overzicht en samen met hen zet ik de komende weken enkele toppers in de kijker!

Parelcouscous met gegrilde aubergine: binnen of op de barbecue

Dit gerechtje maakte ik in de oven klaar, maar je zou hier ook een heerlijke side dish van op de barbecue kunnen maken. Gril je aubergines en tomaten dan op de grill, net zoals je gehaktballetjes. Je kan deze parelcouscous trouwens zowel warm als koud serveren. Daarom zijn de restjes ook een heerlijke lunch. Je kan dit gerecht overigens ook klaarmaken zonder vlees, zeker even lekker!

En mag het nog wat meer zijn? Wat denk je van deze heerlijke toevoegingen?

  • Een handjevol verkruimelde feta
  • wat citroensap en olijfolie gemengd onder de couscous
  • wat fijngehakte dadels erbij
  • een handjevol gepelde pistachenootjes
Recept afdrukken
5 van 3 stemmen

Parelcouscous met gegrilde aubergine, tomaatjes en kipballetjes

Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 300 g parelcouscous
  • 3 BelOrta aubergines
  • 250 g kerstomaatjes optioneel: in verschillende kleuren
  • 3 teentjes look
  • 500 g kipgehakt
  • 1 bouillonblokje
  • Een handjevol peterselie
  • Gedroogde oregano

Voor het yoghurtsausje:

  • Griekse yoghurt
  • Zeste van 1 citroen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Snij de aubergines in hapklare blokjes.
  • Leg de aubergines op de bakplaat. Verdeel er ongeveer 2 eetlepels olijfolie over. Kruid met peper, zout en een eetlepel van de oregano. Meng goed door en verspreid gelijkmatig over de bakplaat.
  • Zet de aubergines in de oven voor 25 minuten.
  • Kook de parelcouscous gaar in kokend water met het bouilonblokje erbij.
  • Rol balletjes van het kipgehakt. De grootte kan je zelf kiezen. Als het geen bereid gehakt is, voeg dan nog zout, peper en wat oregano toe.
  • Bak de kipballetjes in de pan rondom rond bruin op laag vuur en laat volledig gaar worden. Ik ging voor grote balletjes dus dit duurde bij mij ongeveer 10-12 minuten.
  • Pel de look (maar laat heel) en snij de kerstomaatjes doormidden.
  • Haal de bakplaat met de aubergines uit de oven en schuif ze een beetje naar de kant. Leg de tomaatjes en de look ernaast. Kruid ook deze met peper en zout en een beetje olijfolie.
  • Bak nog 15 minuten mee in de oven.
  • Giet de parelcouscous af en roer los met een vork in een grote kom. Voeg de gebakken groenten toe en roer goed om. Voeg zeker ook de sappen van de bakplaat erbij. Eventueel kan je nog wat extra olijfolie toevoegen.
  • Hak de peterselie fijn en voeg bij de couscous.
  • Voor het yoghurtsausje: meng de yoghurt met de zeste van citroen, peper en zout. Roer goed door.
  • Serveer de couscous met bovenop de kipballetjes en het yoghurtsausje.

Notities

Wil je dit graag op de barbecue maken? Dat kan! Je kan lange vellen van de aubergine snijden en die op de barbecue bakken en nadien in stukken snijden. De tomaatjes prik je op satéprikkers om te grillen en de kip kan je ook op de  bbq klaarmaken. Als bbq bijgerecht smaakt de couscous zonder vlees ook héérlijk.

Eet smakelijk!

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met BelOrta. Voor meer informatie over betaalde samenwerkingen verwijs ik graag door naar mijn uitgebreide disclaimer.

You may also like



3 thoughts on “Parelcouscous met gegrilde aubergine, tomaatjes en kipballetjes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept