Geroosterde kikkererwten

Geroosterde kikkererwten

Als full-time snacker ben ik altijd op zoek naar gezonde, voedzame en verzadigende snacks voor op het werk, tijdens het bloggen of in de zetel. Mijn havermoutkoekjes doen mijn trek in een zoetje helemaal wegnemen, maar over het algemeen ben ik eigenlijk meer een zoute snacker. Toen ik het idee van geroosterde kikkererwten dan ook een paar jaar geleden online tegenkwam, wilde ik het meteen uitproberen. Wat een succes! Zo snel en zo eenvoudig! Trek snel een blik kikkererwten open en probeer het zelf ook eens. En nee, ze smaken helemaal niet naar een platte boon. Ze zijn net super knapperig, luchtig en heerlijk gekruid.

Voedzaam en verzadigend

Ik heb het liefst zoveel mogelijk textuur in mijn eten. Ik hou er van om dingen te proeven zoals ze zijn, dus niet helemaal platgekookt. Daarom ben ik ook zo fan van deze geroosterde kikkererwten. Je neemt een handjevol en ze zijn zoooo crunchy. Het principe van deze geroosterde kikkererwten kan je een beetje vergelijken met het maken van popcorn, waarbij je maïs korrels poft. De kikkererwten worden enorm luchtig vanbinnen en krijgen een krokant buitenste. Belangrijk is dat je ze goed door bakt en niet te snel uit de oven haalt. Dan zijn ze wat taai en nog net niet knapperig genoeg. Combineer ze met wat stukjes groenten, fruit of verdeel ze over een salade of stoofpotje voor wat textuur.

Variatie genoeg, dankzij de kruiding

Ik kies in deze versie voor een eenvoudige mix van wat gedroogd lookpoeder (verse look zal sneller aanbranden in de oven) en paprikapoeder. Maar uiteraard kan je hier mee varieren aan de hand van jouw smaak en wat je in huis hebt. Een aantal van mijn favorieten zijn:

  • chili mix kruiden
  • currykruiden
  • provencaalse kruiden
  • kippenkruiden voor een meaty smaakje
  • Za’atar

Tips voor de meest krokante geroosterde kikkererwten

Er zijn een paar belangrijke stappen die je helpen de meest krokante geroosterde kikkererwten te maken.

  1. Laat je kikkererwten uitlekken en spoel ze goed af met water.
  2. Dep de kikkererwten zo droog mogelijk met keukenpapier of een schone keukenhanddoek. Zéker voor de Airfryer dienen de kikkererwten zo droog mogelijk te zijn, anders ‘ontploffen’ ze sneller.
  3. Schep de kikkererwten regelmatig om tijdens het bakken.
  4. Denk je dat ze klaar zijn? Test zeker en laat ze dan nog even extra bakken. Als de kikkererwten net niet helemaal krokant gebakken zijn worden ze snel slap.
  5. Heb je nog wat geroosterde kikkererwten over en zijn ze na een tijdje slap geworden? Je kan ze een paar minuutjes heropwarmen in de Airfryer om ze terug krokanter te maken.

Geroosterde kikkererwten

5 van 3 stemmen

Ingrediënten
  

  • 1 blik kikkererwten 400 gram
  • 1 tl lookpoeder
  • 1 el paprikakruiden
  • Zout optioneel, als je van extra salty houdt

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet en spoel ze af.
  • Droog de kikkererwten erg grondig met een droge keukenhanddoek of wat keukenpapier.
  • Verspreid de kikkererwten op een bakplaat en doe er 2 eetlepels olie en de kruiden bij. Roer goed onder elkaar tot alles gelijk verdeeld is.

Instructies voor de oven

  • Zet in de oven voor ongeveer 45 minuten. Zet om de 15 minuten de kikkererwten even onder elkaar zodat ze langs alle kanten knapperig kunnen worden. Test een kikkererwtje voor je ze uit de oven haalt. Is het een krakerig, luchtig en kruidig balletje? Dan zijn ze klaar!

Instructies voor de Airfryer

  • Doe de kikkererwten in het mandje van de Airfryer en zet hem aan voor 13-15 minuten op 200°C. Schud het mandje regelmatig zodat alle kikkererwten gelijktijdig krokant worden.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Smakelijk!

Geroosterde kikkererwten


10 gedachten over “Geroosterde kikkererwten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.