Soms komt de inspiratie voor recepten niet van mij, maar krijg ik heerlijkheden voorgeschoteld als ik bij vrienden ga eten. Zo ook deze taart. Merci hƩ Kobe & Jef! ;) Toen ik deze bloemkool taart had gegeten, wist ik gewoon dat ik ze een keertje moest namaken voor de blog!
Deze bloemkooltaart is toch anders dan een quiche ondanks dat we ook eieren gebruiken en gemalen kaas. We gebruiken de eieren namelijk niet als ‘binders’ maar gaan ze vooraf koken zodat we ze als halfjes over het deeg kunnen verdelen. De vulling van de taart bestaat dus volledig uit groenten en wat gemalen kaas. Ik gebruike bloemkool en spinazie, maar ik ben er zeker van dat ook andere groentes hier heerlijk in zouden passen.
Wil je vis of vlees toevoegen aan deze bloemkool taart? Dat kan perfect. Bak wat spekblokjes krokant of snij wat gerookte zalm in dunne reepjes en roer die onder de vulling. Ook restjes gegrilde kip of feta zijn een lekkere toevoeging. Maak de taart en geniet er heel de week van! Of serveer het voor een etentje. Warm of koud, beide zijn lekker dus je kan er ook van genieten tijdens de lunch.
Ik maakte een kleine versie in mijn kleine springvorm (ideaal voor 4 personen), waardoor ik maar de helft van de vulling kon gebruiken. Idealiter ga je voor een springvorm met diameter + 25 centimeter.
Ingrediƫnten
- 1 vel bladerdeeg
- 1 bloemkool
- 200 g spinazie
- 4 eieren
- 150 gram gemalen kaas
Instructies
- Zet een grote pot met water op het vuur.
- Kook eerst de eitjes in voor 11 minuten. Schep ze eruit en koel af in koud water.
- Snij ondertussen de bloemkool in hapklare stukken.
- Doe de bloemkool na de eitjes in het kokend water en laat ze 15 minuten koken.
- Voeg dan de spinazie toe en roer 1 minuut om.
- Giet de spinazie en de bloemkool af in een vergiet. Laat even afkoelen. Druk dan zoveel mogelijk vocht uit de bloemkool en spinazie met een lepel.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200Ā°C.
- Pureer de bloemkool en spinazie met een pureestamper of staafmixer als je een fijne textuur wil. Roer er dan 100g van de kaas onder. Kruid goed af met zout, peper en eventueel nootmuskaat.
- Neem een bakvorm en vet deze in en strooi er wat bloem in. Verdeel de bloem zodat er overal een dun laagje zit. Rol het bladerdeeg uit over de vorm, niet alleen de bodem maar ook de zijkanten.
- Pel de eitjes en snij ze doormidden.
- Verdeel het bloemkoolmengsel over het bladerdeeg. Verdeel hier de eitjes over en bestrooi met de rest van de kaas.
- Zet de taart in de oven voor 20-25 minuten tot de kaas en korst goudbruin is.
- Laat lichtjes afkoelen voor je de taart aansnijdt. Lekker warm of koud!
Smakelijk!
Heel lekker receptje voor als je eens wat anders wil. Makkelijk te bereiden!
Lekker en veel gezonder dan de klassieke quiche!
Ik heb een deeltje van de kaas vervangen door zure room, ook prima gelukt zo.
Ik heb het receptje vandaag ook uitgeprobeerd! Yum! Had er fijne stukjes zalm onder gedaan… Wat er bij mij wel minder was, was dat m’n bodem niet krokant was… Komt dit nu door de zalm of omdat ik was vergeten om de bodem in te prikken? M’n groentjes waren goed uitgeknepen, dus volgens mij lag het daar niet aan… Maar desondanks was het toch lekker!
Dag Hilde,
Fijn om te horen dat het lekker was!
De gaatjes helpen inderdaad om stoom te doen ontsnappen en de bodem lekker krokant te houden. Wat ook kan is dat je oven in realiteit misschien iets minder warm is dan hij zegt dat hij is. Eventueel de moeite om volgende keer de gaatjes + 10 graden warmer te proberen zodat de bodem snel kan garen. Als je de tijd hebt kan je de bodem ook altijd even blind bakken van te voren.
Vele groetjes,
Ellen
Superlekker en snel klaar! Zelfs de groentenweigerende puberzonen vonden het goed. Alles op!
Super makkelijk om klaar te maken en verrassend tegelijk (win-win)
In alle winkels was het bladerdeeg uitverkocht dus ik gebruikte wraps al bodem en was top!