Wortelpuree met prei, ham & oude kaas

Echte boerenkost deel ik niet vaak op Kokerellen, maar als ik het dan toch op de menu zet smaakt het me écht wel goed! Daarom deel ik graag deze wortelpuree met jullie. Een echte klassieker met een twist, om net wat meer smaak & afwisseling te brengen. De gestoofde prei en oude kaas- en hamblokjes maken het geheel echt af.

Aardappelen staan zeer zelden op de menu, maar als ik ze in huis heb maar ik er bijna altijd puree van. Dat moet toch wel mijn favoriete aardappel gerecht zijn (oké, na frietjes dan). Om het mezelf gemakkelijk te maken en om dit gerecht van de nodige groenten te voorzien steek ik mijn puree dan ook graag vol met andere groenten. Nu nam ik wortel, heel gemakkelijk mee te koken in dezelfde pot en je hebt ineens de nodige vitamines binnen.

Naast smaak vind ik textuur ook erg belangrijk in mijn eten. Als ik een hutsepot/stoemp/puree maak moet er dus ook altijd iets met een andere textuur bij zitten om het geheel wat interessanter te maken. Ik koos om wat prei aan te stoven voor de nodige bijt, en hamblokjes en oude kaas toe te voegen. Omdat we oude kaas gebruiken (ik gebruik Oude Brugse, mijn favoriet), geeft deze zo ongelofelijk veel smaak af dat we hier helemaal niet veel van nodig hebben. Zo hoef je dus helemaal niet veel calorieën toe te voegen voor de nodige smaak.

Wortelpuree met prei, ham & oude kaas

Aantal personen: 4 personen

Ingrediënten

 • 1,2kg kruimige aardappelen
 • 500g wortelen
 • 3 preistengels
 • 200g hamblokjes*
 • 100g oude kaas (vb. Oud Brugse)
 • 5 takjes tijm (of 1el gedroogd)

Werkwijze

 1. Schil de aardappelen en wortelen en snij in hapklare stukken.
 2. Zet een grote pot op het vuur, doe hier de aardappelen en wortelen in en zet ze net onder water. Breng aan de kook.
 3. Was de preistengels en snij ze doormidden. Snij ze in halve ringetjes.
 4. Zet een pan op het vuur en bak in wat olie de prei voor 5-8 minuten samen met de tijm. Kruid met peper en zout.
 5. Snij ondertussen de kaas in kleine blokjes.
 6. Giet de aardappelen af als je met een vork er makkelijk in kan prikken en pureer met een beetje melk. Kruid af met peper en zout (zout heeft het echt nodig) en verse nootmuskaat moest je het hebben.
 7. Voeg de prei toe samen met de blokjes kaas en ham en meng goed.

Notes

*Je kan ook spekblokjes gebruiken, deze moet je dan wel nog even bakken.

Smakelijk!1 gedachte over “Wortelpuree met prei, ham & oude kaas”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *