Deze ontbijtcake met sappig zomerfruit is een ideale manier om je vaste waarden bij het ontbijt eens op een andere manier te presenteren. Het resultaat? Een originele en heerlijke fluffy maar toch smeuĆÆge ontbijtcake die je in stukken licht warm aan je tafelgenoten kan serveren. Een ideale manier om niet in een saaie ontbijt routine te vervallen.
Cake als ontbijt in een handomdraai
Deze ontbijtcake bestaat uit een heleboel ontbijt klassiekers, waaronder:
- Havermout
- Yoghurt
- Eieren
- Vers fruit
Voeg ze samen met een paar andere ingrediƫnten en het recept voor deze ontbijtcake met zomerfruit is geboren.
De perfecte mix tussen cake en broodpudding
Ik gebruik voor dit recept geen vetstof, maar in plaats van een deel van de suiker en vetstof prak ik twee rijpe bananen. Zo krijg je een luchtige, krokante buitenkant en een iets kleffere en smeuĆÆge binnenkant. Heb je liever een iets drogere, meer op een ‘klassieke’ cake gelijkend eindresultaat? Vervang de bananen dan door 80g gesmolten boter of kokosolie. Voeg eventueel een beetje extra zoet toe.
Ontbijtcake met yoghurt
Deze ontbijtcake maak je met ingrediĆ«nten die je vast in huis hebt, zo simpel is dit recept. Aangezien dit recept maar een handvol ingrediĆ«nten vraagt, kies ik voor erg smaakvolle producten. Zorg dat je bananen goed rijp zijn. Dit is belangrijk voor de textuur en dan hebben ze meer zoetkracht. Daarnaast kies je best voor een volle smeuĆÆge en zachte yoghurt. Ik heb standaard de 500g brikken Inex volle natuuryoghurt in huis. Niet alleen is deze ongesuikerde yoghurt van Belgische bodem, maar heerlijk romig en vol van smaak. De brikken kan je gemakkelijk hersluiten dankzij de draaidop, zo handig! In combinatie met de potjes Inex half volle natuuryoghurt (licht gesuikerd of met een smaakje) zijn het perfecte vaste waardes voor jouw ontbijttafel.
Ingrediƫnten
- 100 g havermout
- 150 g zelfrijzende bloem
- 1 theelepel bicarbonaat
- 250 ml Inex yoghurt natuur
- 2 eieren
- 50 ml melk
- 100 g ahornsiroop/honing
- 2 rijpe bananen bananen
Toppings
- 200 g vers fruit ik nam frambozen en blauwe bessen
- Een handvol amandelschilfers
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180Ā°C hetelucht. Bekleed een bakvorm met bakpapier of boter heel erg goed in (ik nam een langwerpige ovenschaal, maar een vierkante of ronde bakvorm kan ook).
- Doe de droge ingrediƫnten (havermout, bloem en bicarbonaat) samen met een snufje zout in een grote kom en meng goed met een garde.
- Plet de bananen in een kleinere kom. Voeg de eieren, melk, Inex yoghurt natuur en honing toe en klop met een garde tot een glad mengsel.
- Voeg de natte ingrediƫnten bij de droge. Meng tot alle ingrediƫnten net gemixt zijn, zodat je het beslag niet overwerkt.
- Voeg dan het vers fruit toe (snij grotere stukken eventueel doormidden) en spatel eronder, of je kan ze ook bovenop verspreiden.
- Schep het deeg in de bakvorm en strijk glad. Verdeel de amandelschilfers bovenop en plaats in de oven voor 35-45 minuten (afhankelijk van je bakvorm). Test met een satƩprikker alvorens je je cake uit de oven haalt. Laat de ontbijtcake minimaal 30 minuten afkoelen, dan snijdt hij gemakkelijker.
Eet smakelijk! X
Hou je van ontbijten en ben je nog op zoek naar meer ontbijtinspiratie? Neem dan zeker een kijkje op de ontbijt-pagina. Liefs, Ellen
Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Inex. Voor meer informatie over samenwerkingen, lees mijn disclaimer.
Heerlijk. Binnenkort nodig ik enkele vriendinnen uit voor een ontbijt. Is deze cake dan glutenvrij?( iemand is glutenintolerant)
Hoi Marie,
Deze cake is niet volledig glutenvrij aangezien ik ook bloem gebruik. Je zou bv. alleen havermout kunnen gebruiken (cake gaat iets anders van structuur zijn) of de gewone bloem door een glutenvrije bloemmix vervangen.
Ben je op zoek naar andere receptjes die sowieso glutenvrij zijn? Hier vind je alle glutenvrije opties voor ontbijt: https://www.kokerellen.be/ontbijt-recepten/?_thema=glutenvrije-recepten
Succes!
Groetjes,
Ellen
Heerlijk!
Opnieuw een zalig, simpel en heerlijk recept! Ik maakte het met diepvriesfruit (bosbessenmix) en ging perfect!
Heerlijk smeuĆÆg! Een ideaal ontbijt!
Hoe lang blijft de cake houdbaar in de frigo?
Hoi Lize,
Wij aten het laatste stukje op op dag 4 (bakdag + 3 dagen) en het was nog steeds heerlijk. Ik warm enkel het stukje op dat ik ga eten, dus de rest blijft altijd koel. :)
Liefs,
Ellen
Hai Ellen,
Op hoeveel graden zet je de oven?
Merci!
Oh Veregeten ik pas het nu aan! 180Ā°C hetelucht :)
Bedankt! Hij staat er in, benieuwd:-)