Chocolade brownie cookies. Een hele mond vol, precies zoals deze chocolade koekjes. Deze koekjes zijn alles behalve luchtig, krokant en lichtverteerbaar. Wel zijn ze zacht, chewy, een overload aan chocolade en kunnen ze gemakkelijk een maaltijd vervangen. That’s the way we like it. ;) Deze chocoladekoekjes noem ik brownie koekjes omdat ze niet echt de textuur hebben van een koekje, maar meer dat van een fudgy brownie. Chocolade speelt uiteraard dan ook de hoofdrol in dit recept, veel anders komt er zelfs niet bij kijken!
Kies daarom voor een chocolade die je echt heel erg lekker vindt, want de smaak van je koekjes zal hier helemaal door bepaald worden.
Geniet van hemelse brownie cookies
Bij Kokerellen geloven we in het delen van overheerlijke recepten die eenvoudig te maken zijn. Onze brownie cookies zijn daar geen uitzondering op. Met de perfecte balans tussen een zachte brownie en de knapperigheid van een koekje, zullen deze traktaties je smaakpapillen verwennen met elke hap. En dat met maar 5 ingrediënten!
Dit recept voor brownie cookies is doordrenkt met rijke chocoladesmaken en bevatten weelderige stukjes chocolade die bij elke beet smelten. De combinatie van cacaopoeder en echte chocolade zorgt voor die intense, onweerstaanbare smaak die liefhebbers van chocolade niet kunnen weerstaan. Bovendien zorgen deze chocolade koekjes voor een verrukkelijke geur die je keuken zal vullen terwijl ze in de oven staan. Het beste aan deze brownie cookies is dat ze veelzijdig zijn.
Of je nu een snack voor onderweg nodig hebt, een traktatie voor een feestje wilt bereiden, of gewoon jezelf wilt verwennen, deze koekjes zijn altijd een hit. Serveer ze warm met een glas melk of koffie voor een ultiem genot of neem ze mee als perfecte toevoeging aan een picknick.

Ik heb hier alleen pure chocolade gebruikt, maar ik ben er 100% zeker van dat deze koekjes ook super lekker zouden zijn met stukjes witte of melkchocolade. En het zou er nog prachtig uit zien ook. Zo kan je deze chocolade koekjes helemaal aanpassen aan jouw eigen smaak.Zoals jullie wel weten en je ook wel kan zien, ben ik niet zo voor de perfect ronde afgewerkte koekjes. Ik hou meer van “rustiek”, haha! Of zo noem ik het toch wanneer ik het deeg gewoon met twee lepels verdeel over de bakplaat. Smaak komt eerst, maar ik vind het er zo toch ook wel heel erg leuk uitzien. En dan gelooft iedereen misschien dan eindelijk dat je ze toch zelf gemaakt hebt. ;)
Wil je nu toch de perfecte vorm? Neem dan een grote ronde serveerring en ga daarmee rond de koekjes als ze net uit de oven komen.
Chocolade brownie cookies: aanpassingen en bewaren
Wat betreft het bewaren van de brownie cookies, zijn de koekjes het allerlekkerst als ze luchtdicht worden bewaard in een koelkast of een luchtdichte container op kamertemperatuur. Hierdoor behouden ze hun versheid en smaak langer. Ik raad aan om de brownie cookies binnen 3-5 dagen te consumeren voor de beste kwaliteit, maar laten we eerlijk zijn, ze zijn zo verrukkelijk dat ze waarschijnlijk niet lang zullen blijven liggen!
Een aantal aanpassingen die je kan doen om deze koekjes allergie vriendelijk te maken:
- Gebruik lactosevrije chocolade en boter (plantaardige versies zijn makkelijk in de supermarkt verkrijgbaar) voor een variatie van deze brownie cookies zonder lactose.
- Gebruik een glutenvrije bloemmix die speciaal ontwikkeld is om te bakken als alternatief voor de zelfrijzende bloem. Eventueel kan amandelmeel ook als vervanger dienen. Gebruik dan 120 gram amandelmeel in plaats van de 85 gram zelfrijzende bloem om zo dicht mogelijk aan te leunen bij dezelfde structuur.
- Eieren in dit recept vervangen is niet evident. We hebben de binding nodig om de koekjes niet uit elkaar te laten vallen. Je kan eventueel proberen om een “lijnzaad-ei” of “chiazaad-ei” te gebruiken.
Ingrediënten
- 450 gram pure chocolade
- 50 gram boter
- 2 eieren
- 170 gram lichte bruine suiker
- 85 gram zelfrijzende bloem*
Hoe maak je deze brownie cookies
- Verwarm de oven voor op 170°C en leg een bakpapier op je bakplaat klaar.
- Doe 350 gram van de chocolade met de boter in een hittebestendige kom en zet ze voor korte intervallen van 15 seconden in de microgolf. Roer na elke beurt tot de chocolade helemaal gesmolten is. Let op dat de chocolade niet aanbrandt!
- Klop in een andere kom de eieren los met de suiker voor ongeveer 2 minuten.
- Doe er het chocolademengsel bij en zet goed onder elkaar.
- Doe er dan ook de bloem bij en spatel voorzichtig onder elkaar tot het net allemaal 1 deegje vormt.
- Hak de overige chocolade fijn en spatel de chocoladestukjes onder het deeg. Is het deeg wat te lopend, ze het dan voor een kwartiertje in de koelkast.
- Verdeel het deeg over de bakplaat met twee eetlepels en laat genoeg plaats tussen de koekjes. Ik bak er meestal 6 tegelijk.
- Bak de koekjes voor ongeveer 11 minuten in de oven. Als je scheurtjes ziet aan de bovenkant zijn ze klaar!
Eet smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar meer dessertinspiratie? Geen probleem, I’ve got you! Op de dessertpagina vind je tientallen inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Zien er heel lekker uit!
Heel gemakkelijk om te maken. En eigenlijk ook gewoon veel te lekker.
Deze ga ik proberen! :-) Die eieren, is dat het volledige ei of enkel eigeel?
Volledige eieren! :)
Dit ziet er weer heerlijk uit en ik heb zo trek nu….
Yummmm ♥ Dat ziet er verrukkelijk uit!
Deze koekjes roepen mijn naam! Ik ga het recept even opslaan. Ik moest lachen om je ‘rustieke’ koekjes trouwens, ik noem ook altijd alles rustiek als het niet helemaal netjes is haha. Vanochtend nog toen ik me bedacht dat het gras ook wel weer een keer gemaaid mag worden. ‘Ah joh, dit heeft ook wel wat, lekker rustiek.’
Haha, blij dat andere mensen er ook zo over denken! :D
Oef, die zien er wel héél lekker uit!
Ik ben zelf nog altijd aan het rommelen met het recept voor chocolate chip cookies: ik wil van die lekkere grote, met een zachte binnenkant maar knapperige buitenkant. Zó lekker, maar het is me nog niet helemaal gelukt.
Getest en GOEDGEKEURD!! Echt zot lekker xx
Ik heb deze uitgetest, maar voor mij zijn ze wat te pure chocoladesmaak. Je moet er echt voor zijn! Maar wel blij dat ik ze geprobeerd heb!
Ja, het is natuurlijk een enorme hoeveelheid chocolade! ;) Je zou eventueel een deeltje van de chocolade kunnen weglaten of vervangen door bijvoorbeeld gehakte walnoten of kokosschilfers of zo. Misschien dat dat meer jouw ding is!
Ik heb ze net gemaakt, ze zien er al super lekker uit!
Ik heb er wel een beetje meer bloem aan toegevoegd :)
Was er hier geen recept van een frambozen cake?
Oei, niet dat ik weet! Ik heb wel een gewone vanille cake waar je frambozen aan kan toevoegen (/the-most-awesome-vanillecake/) of anders het bananenbrood waar ik al eens blauwe bessen aan heb toegevoegd (/5-ingredient-bananenbrood-glutenvrij/). Hopelijk vind je wat je zoekt! :)
Super lekkere koekjes ! Dit is een receptje geworden dat ik regelmatig opnieuw maak. Aanrader !
Hey, klinkt lekker! Je spreekt van bakpoeder en bloem, of is zelfrijzende bloem alleen ook goed?
Grtz!
Klopt! In de oude versie stond nog tarwebloem + bakpoeder. Ik heb het aangepast!
Het is dus oftewel zelfrijzende bloem, oftewel gewone tarwebloem met een halve theelepel bakpoeder. :)
Happy baking en fijne zondag,
Ellen
Heel eenvoudig receptje en keilekker. Ik heb chocolade met pecannoten gebruikt wat een extra crunchy resultaat gaf. Mijn kids (18 en 20) vonden ze super …. ik heb serieus mijn best moeten doen om er zelf nog eentje over te houden ?
Deze hebben wij vandaag gemaakt! Super lekker, gevoel dat ze uit de winkel komen. We zijn trots op onze creaties.?
Merci voor het recept! ?
Dat deze koekjes lekker zullen zijn weet je eigenlijk al als je de foto en de ingrediënten bekijkt. Maar dat krokante laagje aan de buitenkant, de ooy-gooyness binnenin en dan het “krakske” van grof zout? Dat MOET je gewoon proberen! Héérlijk!
Super lekkere koekjes en heel gemakkelijk recept!!
Zalig lekkere koekjes. Krokant vanbuiten en smeuïg vanbinnen. Bedankt!
Makkelijk en super lekker recept! Het proberen waard!!
Super lekkere koekjes, makkelijk en snel te maken! Meer moet dat niet zijn!?
Super tof en gemakkelijk recept!
De volgende keer probeer ik het met melkchocolade, want het was een beetje te veel van het goede met die donkere chocolade.
Dit receptje is supermakkelijk en overheerlijk!
Al waren mijn eerste cookies gesmolten tot één grote koek, de smaak was heerlijk. Gelukkig was het tweede baksel qua vorm een groter succes. Zelfs de boyfriend vond ze superlekker. Zo lekker chewy, ik zou ze bijna allemaal in een keer opeten! Deze maak ik zeker opnieuw!
Aah geweldig! Dikke merci!!
Supper lekker en gemakkelijk te maken!
Ik heb deze al verschillende keren gemaakt! Super lekkere en gemakkelijke brownie cookies! Al verschillende mensen mee blij gemaakt ?
Zo simpel en zo hemels lekker! Hier scoor ik steeds mee, uiteraard gaan de credits naar jou!
Makkelijk en duidelijk receptje. De koekjes smaken top! Merci Ellen voor al je leuke receptjes en tips altijd. Xxx
HEERLIJK, zijn de koekjes. Ik ben helemaal geen bakker, maar deze waren eenvoudig te maken en super lekker.
Ik heb deze koekjes onlangs voor de collega’s gemaakt. Ik had het beslag en 1 ovenplaat met 6 koekjes al afgebakken toen ik even weg moest. Ik had het beslag dus laten staan voor een half uurtje, maar toen ik terug kwam was dit toch al wat harder geworden. Ik kon de koekjes nog afbakken maar ze bakten niet mooi meer af, eerder een lelijk baksel. Tip voor de anderen dus: best je beslag ineens afwerken en bakken :) Van smaak waren ze wel helemaal top! De collega’s vonden het zelfs jammer dat ze maar 1 koekje konden opeten. :-D
de lekkerste koekjes ooit!!
Makkelijk receptje en heerlijke koekjes! Zullen zeker nog eens gemaakt worden!
Heerlijk!
Overheerlijke koekjes. Goedgekeurd door de studenten, met een dikke 10/10 ??
Zoonlief doopte de koekjes tot ‘kakakoekjes’ maar eerlijk is eerlijk: ze smaken en ruiken veel lekkerder! Super easy receptje !
Toprecept!
Beste van alle werelden!
De koekjes staan net in de oven en ruiken al overheerlijk! Ik vroeg me af, mag je deze ook eten tijdens de zwangerschap? Zijn de eitjes genoeg verhit aangezien de binnenkant nog een beetje smeuïg is?
Hoi Anke,
Je kan ze mss iets langer laten zitten zodat de binnenkant wel gaar is? Volgens mij is het vooral de chocolade die nog niet helmaal gestold is na het bakken, maar als je je daar beter bij voelt kan dat zeker een oplossing zijn. :) Eventueel gepasteuriseerde eieren kopen kan ook een oplossing zijn.
Veel groetjes en geniet van de koekjes!
Ellen
Super lekkere koekjes en een heel handig recept!
Super lekker en simpel receptje!! Echt genieten ?
Heel gemakkelijk te maken. De smaak van de pure chocolade in combinatie met het zeezout is goed in balans. De textuur is heerlijk fudgy! Top recept.
Kan het ook met melk chocolade?
Jazeker! :) Gaat wel iets zoeter van smaak zijn!
Super lekkere koekjes die ook heel mooi ogen!
Super gemakkelijke en lekkere koekjes!
Een recept naar mijn hart: eenvoudig, snel en ontzettend lekker!
Super lekkere koekjes. Heel gemakkelijk te maken.
Wauw, wil ik proberen. Hoe lang kan je de koekjes bewaren?
Hoi Joyce,
Ga je GEEN spijt van krijgen! :)
Je kan ze zeker 4-5 dagen bewaren.
Liefs,
Ellen
Supergemakkelijk om te maken. We smulden ervan. Aanrader!
Supergemakkelijk om te maken. We smulden ervan. Aanrader!
Erg fijn dat te horen!
Erg fijn dat te horen!
Samen met de kinderen gemaakt! Super simpel en niet te veel afwas, belangrijk detail😅. Dit receptje ga ik nog regelmatig gebruiken! Superlekker!