Lichtere witloof met kaas en hesp

witloof met kaas en hesp

Ik lanceerde in oktober een poll op mijn Instagram stories, waarbij ik jullie vroeg welke klassieker jullie “in gezond jasje” zouden willen zien. Door de stroom aan berichten werd het al snel duidelijk. Jullie zaten op jullie honger voor … witloof met kaas en hesp! Altijd leuk om zo’n uitdaging aan te gaan. Ik verdiepte me in 1) het klassieke recept en 2) de gezonde varianten die er al waren. Eén duidelijk boodschap kreeg ik mee: geen bloemkoolsaus! Dat laat ik dan ook achterwege. Okay jongens, begrepen. ;) Hierbij deel ik dus graag mijn tips om witloof met kaas en hesp een heel stukje lichter en gezonder te maken.

witloof met kaas en hesp

Het witloof

De klassieke versie van witloof met kaas en hesp bakt het witloof gaar in boter. Kies voor een vetarmer alternatief: stomen of koken in een bodempje water. Of als je toch graag die gebakken smaakt hebt, bak het witloof dan eerst in één eetlepel boter op laag vuur. Meer heb je echt niet nodig.

De saus

Dat kaassaus niet écht een gezonde keuze is, moet ik jullie niet uitleggen. Daarom stap ik af van de klassieke roux (boter + bloem) en gebruik ik maïzena om de saus te dikken. Enkel bloem (zonder de boter dan) kan je ook als vervanger gebruiken. Die moet wel wat langer inkoken. Gebruik de helft kookvocht van het witloof, de helft melk om de saus nog lichter te maken.  

De kaas

En dan de KAAS. Misschien wel het belangrijkste. Toch? Je hebt twee opties als het op kaas aankomt: kies voor een degelijke hoeveelheid ‘light kaas’ of ga voor een beperktere hoeveelheid kaas, maar dan eentje die lekker sterk smaakt. Mijn persoonlijke voorkeur ligt bij de tweede optie. Door de straffe kaas heb je veel minder nodig om toch die decadente kaassmaak te krijgen. Ik doe maar een deeltje van de kaas onder de saus. Die breng ik voornamelijk op smaak met bouillon, peper zout en nootmuskaat. Zo heb ik nog genoeg voor bovenop, want uiteindelijk is dat kaaskostje bovenop het allerlekkerst!! Geef de voorkeur aan een blok kaas die je zelf raspt, die is het meest smaakvol.

De sides (puree dus eigenlijk)

Tot slot wil ik het met jullie nog even hebben over wat je bij witloof met kaas en hesp kan serveren. Je hoeft niet voor een klassieke optie te gaan. Een lekkere botersla met komkommer in azijn smaakt heerlijk. Of serveer met wat brood. Ik verwacht in ieder geval dat er ook puree op tafel verschijnt samen met deze witloof met kaas en hesp. Puree wordt – zeker in restaurants – bereid met aardappelen, goed wat boter, een eigeel en soms nog room. Dat mag lekker zijn, maar zo maak je van een ‘gezonde’ sidedish een heuse caloriebom. Laat de boter, het ei en de room voor wat ze zijn. Gebruik in de plaats wat kookvocht of melk om de puree smeuïg te maken. Vergeet zeker niet goed af te kruiden met nootmuskaat, peper en zout en werk je arm maar eens moe met de pureestamper. Ik ben er zeker van dat iedereen het eindresultaat heerlijk zal vinden! Wil je tot slot toch graag wat minder aardappelen gebruiken? Kies dan hier om half aardappelen, half bloemkool te doen. Proef je bijna niet en je verdubbelt meteen je hoeveelheid groenten!

Lichtere witloof met kaas en hesp

Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 8 kleine stronkjes witloof (of vier grote)
  • 1/2 bouillonblokje
  • 4 sneden ontvette gekookte hesp
  • 300 ml melk
  • 3 el maizena
  • 1 tl nootmuskaat
  • 150 g gemalen kaas light of extra pittig (zie blogpost)
  • 800 g bloemige aardappelen

Instructies

Voor het witloof:

  • Snij de onderkant van het witloof in een kleine V-vorm van de stronk. Zo heb je ook meteen de harde kern mee. Haal eventueel de buitenste bladeren van de stronkjes als ze nog vuil zijn of er af vallen.
  • Zet een pot op met een bodempje kokend water en het halve bouillonblokje. Zet hierin je stoommandje en stoom de stronken tot je ze gemakkelijk met een mes kan prikken en ze er vanaf glijden (zo'n 10 minuten). Geen stoommandje? Kook de stronken dan door ze tot de helft onder te zetten met water en het halve bouillonblokje. Giet de stronkjes af maar hou het kookvocht bij! Laat ze goed uitlekken, we willen zo weinig mogelijk vocht.
  • Neem een ovenschaal waar alle stronkjes naast elkaar in passen. Knijp de licht afgekoelde stronkjes uit als ze nog wat vochtig zijn en wikkel ze in in hesp. Leg ze naast elkaar in de ovenschaal.

Voor de kaassaus:

  • Giet 300ml van het kookvocht samen met de melk in een pannetje. Breng aan de kook. Los de maizena op in een klein kommetje samen met een scheutje water en voeg bij het mengsel. Roer goed door voor minimaal één minuut.
  • De saus dikt dan in. Is ze nog te loperig? Doe er dan nog een schepje maizena extra bij. Proef en kruid af met eventueel nog wat zout, peper en de helft van de nootmuskaat.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C en zet de grill stand aan als je die hebt.
  • Draai het vuur uit en doe de helft van de gemalen kaas bij de saus. Meng goed.
  • Giet de saus over de hespenrolletjes en verdeel er de overige gemalen kaas over. Zet in de oven voor 10-15 minuten tot de kaas goudbruin is.

Voor de puree:

  • Schil de aardappelen en snij ze in hapklare stukken. Kook ze gaar in licht gezouten water en giet ze af zodra ze van je vork vallen als je er in prikt.
  • Stamp de aardappelen fijn met een scheutje van het kookvocht van het witloof of een scheutje melk. Kruid met peper, zout en de andere helft van de nootmuskaat.

Smakelijk!

Nog op zoek naar gezondere klassiekers? Wat dacht je van deze lichtere visvidée? Of de gezondste ovenfrietjes? Of liever gezonde gebakken rijst eens zelf maken?

witloof met kaas en hesp

Dit vind je misschien ook leuk:



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *