Gebakken rijst was altijd mijn favoriet als we vroeger Chinees gingen afhalen. De combinatie van fijngesneden groentjes met iets of wat knapperige rijst deed het altijd helemaal voor mij! Maar omdat take-out meestal veel duurder (en vaak ook veel minder gezond) is, ging ik op zoek naar de gemakkelijkste manier om mijn eigen gebakken rijst te maken.
Deze versie is niet alleen fantastisch lekker, maar ook nog eens vullend, goedgevuld met groenten en goede eiwitten. Een topcombo waar niemand nee tegen kan zeggen, me dunkt! Ohja, en dan ben ik nog vergeten te zeggen dat het ook nog eens super gemakkelijk is om te maken. In minder dan 30 minuten heb je gewoon een heerlijk avondgerechtje op tafel staan & het vraagt zelfs amper snijwerk (altijd een plus).
Het enige waar je wat rekening mee moet houden is dat dit gerechtje het allerlekkerst is met rijst van de vorige dag, of op zijn minst afgekoelde rijst. Als je de rijst vers kookt, zal het vast ook nog heerlijk smaken, maar dan zijn de korrels nog warm en dit heeft toch een iets ander eindresultaat. Dus voor gebakken rijst-optimalisatie, kook je rijst de avond voordien.
Tot slot wil ik nog graag een low-carb (koolhydraat-arme) versie met jullie delen, ik maakte namelijk deze gebakken rijst ook al eens met bloemkool! Say what?! Jep, in plaats van de gekookte rijst, voegde ik een halve kleine bloemkool toe die ik eerst fijn had gemaakt in de keukenmachine/blender (niet te lang, we willen geen poeder krijgen natuurlijk, maar juist fijne “rijstkorreltjes”). Je hoeft de bloemkool zelfs niet voor te koken, vervang het gewoon wanneer je in de beschrijving de rijst moet toevoegen en ik beloof je het resultaat zal ook super duper lekker zijn! (check hieronder de foto als je me niet gelooft ;D).
Ingrediƫnten
- Een theekopje rijst gekookt (ong. 200 gram ongekookt)
- 500 gram kipfilet in blokjes gesneden
- 2 rode paprika’s in kleine stukjes
- een paar lente-uitjes
- 300 gram maĆÆs uitgelekt
- 300 gram erwten diepgevroren
- 2 eieren
- 4 eetlepels sojasaus
Instructies
- Zet een grote ronde pan of wok op het vuur en laat goed heet worden.
- Doe wat neutrale olie in de pan (ik gebruik kokosolie) en bak de kippenblokjes kort tot ze gaar zijn. Ze moeten niet per se veel kleur krijgen, roer regelmatig door.
- Schep de kippenblokjes even in een schaaltje.
- Bak de paprika samen met de maĆÆs en erwten voor zo’n 4 minuten tot de paprika gaar is.
- Duw de groenten naar 1 kant van de pan en breek de twee eieren aan de andere kant rechtstreeks in de pan. Roer met een vork of houten lepel de eieren door elkaar net zoals bij een roereitje tot het ei zo goed als gaar is. Meng het nu met de groenten in de pan.
- Voeg de rijst, samen met de kip en de sojasaus aan de pan toe en roerbak (dus roer de hele tijd) nog zo’n 2 minuten tot de sojasaus goed verdeeld is over alle groenten en de rijst.
- Snij tot slot de lente-uitjes in fijne ringetjes en verdeel over de rijst.
11 reacties op “Gebakken rijst”