Winterse éénpansschotel met zoete aardappel

IMG_9943 copy

Ik kan er gewoonweg geen genoeg van krijgen. Eénpansgerechten hebben mijn hart gestolen en ook deze winterse versie is een absolute topper. Sinds ik dit recept van Well Plated ontdekte enkele weken geleden, heb ik al meerdere keren op de menu gezet. Ik maakte er natuurlijk wel mijn eigen versie van, met heel wat minder ingrediënten, extra gemakkelijk en boordevol smaak.

Ik weet niet waarom, maar ik hou zoo van de smaak van zoete aardappel. Zeker wanneer de buitenkant lekker krokant gebakken is en er wat karamelisatie is ontstaan. Bij deze schotel proef je dat dus ook, heerlijk! Maar hetgeen wat deze schotel zo geweldig maakt, zijn alle texturen die zo goed samenpassen. We hebben de knapperige spruitjes, de zachte aardappel, de zoete appelstukjes en dan de kip en het spek die weer een nieuwe toets aanleveren. I love it!

IMG_9935 copy

Je zou dit recept gemakkelijk vegetarisch kunnen maken, door het vlees gewoon weg te laten. Voeg er een uitje aan toe om wat extra volume toe te voegen en je hebt een perfect vullend avondmaal. Ook gewoon het spek weglaten kan prima om wat ingrediënten uit te sparen, maar die zoute toets die door het spek wordt gegeven, is naar mijn mening toch wel een must! Ik neem gerookte kalkoenspekjes, zodat ik 100 procent smaak heb zonder al het vette van traditioneel spek.

En je zal het misschien raar vinden om in de ingrediëntenlijst kaneel te zien staan, ondanks dat dit geen zoet baksel is. Kaneel past prima bij de zoete aardappel en in combinatie met de appel is het de perfecte aanvulling op de Italiaanse kruiden. Je proeft het niet op de voorgrond maar als je echt niet voor kaneel bent, laat het dan gerust weg.

Winterse éénpansschotel met zoete aardappel

Aantal personen: 4 personen

Ingrediënten

 • 400g kipfilet, in blokjes
 • 100g spekjes
 • 500g spruitjes
 • 2 zoete aardappelen
 • 2 appels
 • 1 bouillonblokje
 • 1 el Italiaanse kruiden
 • 1 el kaneel optioneel

Werkwijze

 1. Zet een grote pan op het vuur en bak de kipblokjes gaar voor 4 minuten.
 2. Verwijder de kip en bak het spek krokant. Doe het spek bij de kip en haal eventueel overtollig vet uit de pan.
 3. Snij ondertussen de zoete aardappelen en appels in kleine blokjes, van ongeveer 1 cm. Was de spruitjes en snij de onderkant eraf en halveer ze.
 4. Bak de aardappelblokjes met de spruitjes, kaneel en Italiaanse kruiden in de pan voor 5 minuten.
 5. Voeg dan de appel toe en bak voor 1 minuut mee.
 6. Voeg ongeveer 250 ml water aan de pan toe samen met het bouillonblokje. Voeg ook de kip en spek toe aan het mengsel.
 7. Laat nog 5 minuten sudderen (met deksel indien mogelijk) tot alle groenten beetgaar zijn en het water grotendeels opgenomen is.

Smakelijk!

IMG_9939 copy copy11 gedachten over “Winterse éénpansschotel met zoete aardappel”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *