Cake met peer & yoghurt. Oh wat ben ik toch blij dat peren terug in seizoen zijn. Ik ben er dol op! Maar mijn perenliefde komt met een handleiding. Zo heb ik het liefst een harde peer om uit de hand te eten, maar echt krakend smakelijk hard. Ook Anna is een ware perenlover, zeker als mama tegelijkertijd met haar zo’n peer verorbert. Geen stukjes meer, want ze is (dixit Anna) ‘al een grote meid’. Worden de peren wat zachter dan verwerk ik ze liever in een lekker receptje en zo kwam ook deze cake met peer & yoghurt tot stand.
Dit recept staat al enkele jaren online, maar ik testte het opnieuw en maakte nog wat aanpassingen om hem nog beter te maken. Zo zie je maar dat ook smaken over de tijd heen evolueren. Ik hoop dat ik je niet moet vertellen dat peren lekker zijn in gebak, want het is echt het perfecte medium voor een smeuïge fruitcake of taart.
Weetjes over de peer
Dat de peren van BelOrta overheerlijk zijn, wist ik al maar dankzij onze samenwerking ontdekte ik nog een heel aantal andere leuke perenweetjes die ik graag met jullie deel. Want wist je dat er naast de klassieke Conference peer (die op de foto) nog een heleboel andere peren van Belgische oorsprong zijn? Zo heb je de Doyenné du Comice, de Migo© en de Fred©.
Conference
- Conference is de bekendste Belgische peer, hij wordt ook het meest geproduceerd.
- Snak je naar een stevige peer? Bewaar ze dan in de koelkast. Ben je meer fan van een sappiger peertje, laat ze dan in een fruitschaal op het aanrecht rijpen.
- De Belgische peer is wereldberoemd en één van België’s culinaire top exportproducten. Zij vindt haar weg tot in India, China …
Doyenné du Comice
- Deze peer is zeer sappig en zoet en heeft een verfijnde smaak. Ze is na de Conference de meest geteelde peer van België.
- Deze peer heeft een bredere vorm en kan soms wat geblost zijn.
- De boom van de Doyenné peer is onderhevig aan iets wat ‘beurtjaren’ heet. Dat betekent dat de bomen het ene jaar veel vruchten dragen en het jaar erop minder vruchten.
- Deze peer kan ook als stoofpeer gebruikt worden. Perfect voor met de feestdagen!
Migo©
- Deze lekkere peer van bij ons is een kruising tussen Conference en Doyenné d’Hiver.
- Deze peer is de ideale peer voor onderweg die sappig is maar toch minder snel morst en een goede structuur behoudt.
- De Migo© is een smalle peer met een gladde schil en een fel groen uiterlijk.
Fred©
- Deze peer is het resultaat van maar liefst 18 jaar testen en perfectioneren.
- De Fred© peer is zeer stevig en heeft daardoor een knapperige bite. Door zijn sappigheid, het goede suikergehalte en een lichte zuurtegraad is de Fred© peer heerlijk verfrissend.
- Het heerlijke perenaroma maakt de Fred© peer trouwens erg populair bij veel consumententests.
- De Fred© peren hebben ook een prachtige groen-rode kleur en kunnen zeer lang bewaard blijven.
Geen boter en geraffineerde suiker
Ondanks zijn fantastische smaak zit er in deze cake geen boter of kristalsuiker, maar een goede dosis van andere ingrediënten. Ik besloot een deel van de vetstof te vervangen door yoghurt. Ik gebruik gewone naturel yoghurt zonder toevoegingen of suiker. Griekse Yoghurt of een plantaardig ongesuikerd alternatief zou hier ook kunnen. Door yoghurt te gebruiken, krijgt deze cake een heerlijk zachte en lichte textuur. Samen met de zachte zoete peerstukjes en een sneufje kardemom doet deze cake je keuken lekker ruiken en je maagje knorren. ;)
Eén van de andere vervangmiddelen die ik voor deze cake met peer gebruik is kokosolie of een andere olie waarmee je kan bakken. Olie wordt meestal niet in cakes gebruikt, maar wel in muffins. Je kan je al voorstellen dat deze cake dezelfde fluffy en zachte structuur heeft als die gigantische muffins die je kan kopen. Daarnaast koos ik om de klassieke suiker te vervangen door honing. Daardoor krijgt de cake een heerlijke zachte smaak zonder te zoet te zijn in combinatie met al die heerlijk zachte peerstukjes.
Kardemom is een minder bekend kruid, maar geeft de cake een heerlijk herfstige toets. Heb je het in huis, voeg het dan zeker toe! Je proeft het zo subtiel maar dat is net de bedoeling. Heb je het niet, dan kan je het ook weglaten of eventueel vervangen door wat gember of kaneel.
Ingrediënten
- 250 g yoghurt natuur
- 100 g neutrale olie ik nam kokos
- 100 g honing
- 150 g zelfrijzende bloem
- 3 eieren
- 4 rijpe BelOrta Conference peren
- 1 tl kardemom optioneel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vet een springvorm van 20cm in diameter in met wat olie en zet aan de kant.
- Schil de peren en snij in hapklare stukjes. Snij eventueel 1 peer in lange repen om langs de bovenkant een mooi patroon te maken.
- Doe de eieren in een kom en klop los en luchtig voor ongeveer 1 minuut.
- Doe de honing, olie en yoghurt bij het mengsel en roer alles goed door.
- Voeg de bloem en kardemom toe en meng met een spatel tot alles goed gemixt is maar roer niet te lang.
- Spatel de stukjes peer onder het mengsel en doe in de bakvorm. Leg de lange schijven peer bovenop.
- Plaats in het onderste deel van de oven en bak voor 55-60 minuten. Check met een mes of tandenstoker of de cake helemaal gaar is voor je hem uit de oven haalt* De cake wordt vrij snel bruin, dus dek hem eventueel af na een tijdje met een velletje aluminiumfolie.
- Laat iets afkoelen, hij is het lekkerst nog een beetje warm.
Eet smakelijk! X Ellen
Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met BelOrta. Voor meer informatie over betaalde samenwerkingen verwijs ik je graag door naar mijn disclaimer.
Super lekker. Moest bij mij toch 90 min in oven.