Smeuïge cake met peer & yoghurt

Cake met peer & yoghurt. Oh wat ben ik toch blij dat peren terug in seizoen zijn. Ik ben er dol op! Maar mijn perenliefde komt met een handleiding. Zo heb ik het liefst een harde peer om uit de hand te eten, maar echt krakend smakelijk hard. Ook Anna is een ware perenlover, zeker als mama tegelijkertijd met haar zo’n peer verorbert. Geen stukjes meer, want ze is (dixit Anna) ‘al een grote meid’. Worden de peren wat zachter dan verwerk ik ze liever in een lekker receptje en zo kwam ook deze cake met peer & yoghurt tot stand.

Dit recept staat al enkele jaren online, maar ik testte het opnieuw en maakte nog wat aanpassingen om hem nog beter te maken. Zo zie je maar dat ook smaken over de tijd heen evolueren. Ik hoop dat ik je niet moet vertellen dat peren lekker zijn in gebak, want het is echt het perfecte medium voor een smeuïge fruitcake of taart.

Weetjes over de peer

Dat de peren van BelOrta overheerlijk zijn, wist ik al maar dankzij onze samenwerking ontdekte ik nog een heel aantal andere leuke perenweetjes die ik graag met jullie deel. Want wist je dat er naast de klassieke Conference peer (die op de foto) nog een heleboel andere peren van Belgische oorsprong zijn? Zo heb je de Doyenné du Comice, de Migo© en de Fred©.

Conference

  • Conference is de bekendste Belgische peer, hij wordt ook het meest geproduceerd.
  • Snak je naar een stevige peer? Bewaar ze dan in de koelkast. Ben je meer fan van een sappiger peertje, laat ze dan in een fruitschaal op het aanrecht rijpen.
  • De Belgische peer is wereldberoemd en één van België’s culinaire top exportproducten. Zij vindt haar weg tot in India, China …

Doyenné du Comice

  • Deze peer is zeer sappig en zoet en heeft een verfijnde smaak. Ze is na de Conference de meest geteelde peer van België.
  • Deze peer heeft een bredere vorm en kan soms wat geblost zijn.
  • De boom van de Doyenné peer is onderhevig aan iets wat ‘beurtjaren’ heet. Dat betekent dat de bomen het ene jaar veel vruchten dragen en het jaar erop minder vruchten.
  • Deze peer kan ook als stoofpeer gebruikt worden. Perfect voor met de feestdagen!

Migo©

  • Deze lekkere peer van bij ons is een kruising tussen Conference en Doyenné d’Hiver.
  • Deze peer is de ideale peer voor onderweg die sappig is maar toch minder snel morst en een goede structuur behoudt.
  • De Migo© is een smalle peer met een gladde schil en een fel groen uiterlijk.

Fred©

  • Deze peer is het resultaat van maar liefst 18 jaar testen en perfectioneren.
  • De Fred© peer is zeer stevig en heeft daardoor een knapperige bite. Door zijn sappigheid, het goede suikergehalte en een lichte zuurtegraad is de Fred© peer heerlijk verfrissend.
  • Het heerlijke perenaroma maakt de Fred© peer trouwens erg populair bij veel consumententests.   
  • De Fred© peren hebben ook een prachtige groen-rode kleur en kunnen zeer lang bewaard blijven.

Geen boter en geraffineerde suiker

Ondanks zijn fantastische smaak zit er in deze cake geen boter of kristalsuiker, maar een goede dosis van andere ingrediënten. Ik besloot een deel van de vetstof te vervangen door yoghurt. Ik gebruik gewone naturel yoghurt zonder toevoegingen of suiker. Griekse Yoghurt of een plantaardig ongesuikerd alternatief zou hier ook kunnen. Door yoghurt te gebruiken, krijgt deze cake een heerlijk zachte en lichte textuur. Samen met de zachte zoete peerstukjes en een sneufje kardemom doet deze cake je keuken lekker ruiken en je maagje knorren. ;)

Eén van de andere vervangmiddelen die ik voor deze cake met peer gebruik is kokosolie of een andere olie waarmee je kan bakken. Olie wordt meestal niet in cakes gebruikt, maar wel in muffins. Je kan je al voorstellen dat deze cake dezelfde fluffy en zachte structuur heeft als die gigantische muffins die je kan kopen. Daarnaast koos ik om de klassieke suiker te vervangen door honing. Daardoor krijgt de cake een heerlijke zachte smaak zonder te zoet te zijn in combinatie met al die heerlijk zachte peerstukjes.

Kardemom is een minder bekend kruid, maar geeft de cake een heerlijk herfstige toets. Heb je het in huis, voeg het dan zeker toe! Je proeft het zo subtiel maar dat is net de bedoeling. Heb je het niet, dan kan je het ook weglaten of eventueel vervangen door wat gember of kaneel. 

Recept afdrukken
4.86 van 14 stemmen

Smeuïge cake met yoghurt & peer

Porties: 8 personen

Ingrediënten

  • 250 g yoghurt natuur
  • 100 g neutrale olie ik nam kokos
  • 100 g honing
  • 150 g zelfrijzende bloem
  • 3 eieren
  • 4 rijpe BelOrta Conference peren
  • 1 tl kardemom optioneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet een springvorm van 20cm in diameter in met wat olie en zet aan de kant.
  • Schil de peren en snij in hapklare stukjes. Snij eventueel 1 peer in lange repen om langs de bovenkant een mooi patroon te maken.
  • Doe de eieren in een kom en klop los en luchtig voor ongeveer 1 minuut.
  • Doe de honing, olie en yoghurt bij het mengsel en roer alles goed door.
  • Voeg de bloem en kardemom toe en meng met een spatel tot alles goed gemixt is maar roer niet te lang.
  • Spatel de stukjes peer onder het mengsel en doe in de bakvorm. Leg de lange schijven peer bovenop.
  • Plaats in het onderste deel van de oven en bak voor 55-60 minuten. Check met een mes of tandenstoker of de cake helemaal gaar is voor je hem uit de oven haalt* De cake wordt vrij snel bruin, dus dek hem eventueel af na een tijdje met een velletje aluminiumfolie.
  • Laat iets afkoelen, hij is het lekkerst nog een beetje warm.

Notities

*Ik nam een kleine bakvorm dus mijn deeg kwam daarom vrij hoog. Dan moet de cake er wat langer in staan dan wanneer je een brede bakvorm gebruikt.

Eet smakelijk! X Ellen

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met BelOrta. Voor meer informatie over betaalde samenwerkingen verwijs ik je graag door naar mijn disclaimer.



34 gedachten over “Smeuïge cake met peer & yoghurt”

  • Wat maak jij toch prachtige foto’s Ellen, echt super mooi en het ziet er zo lekker uit! Ik heb een soortgelijke cake eens met amandelmeel gemaakt, ook een hele lekkere variant.

  • Mooie foto’s! Ziet er een erg lekker recept uit. En ik ben het HELEMAAL met je eens wat betreft die ‘zachte’ peertjes, bleh! ;) Niks zo lekker als een knapperige, zure peer!

  • Top receptje!
    De inspiratie om onze perenoogst te verwerken was bijna op.
    Als je gezonde perencake googelt, krijg je kokerellen als 1° hit!!
    Heerlijk…

  • Na de lasagne uit de pan die werkelijk super snel klaar is en mega lekker is, nu ook de peren yoghurt cake geprobeerd. Veel fruit, veel lichter dan andere cake en zeker zo lekker! Wij maakten hem met Alpro yoghurt greek style.

  • 5 sterren
    Op het eerste zicht was de binnenkant precies niet zo geslaagd… dan maar heel wat langer in de oven gestoken, want ja… bakken met yoghurt dat was de eerste keer… het bleef wel een zeer natte cake… dan maar laten staan tot de volgende dag… en damn wat een ontdekking!!!! De textuur van broodpudding maar veel lekkerder van smaak!! Overheerlijk!!! En zoals m’n tiener hier in huis zei: ‘wat een magnifiek lekkere taart!!!!’

  • 5 sterren
    Echt top receptje! Love het feit dat het niet veel ingredienten zijn en dingen die je wss al sowieso in huis hebt. Én niet te ongezond! Super lekker!

  • 5 sterren
    Top receptje. De cake is licht en heerlijk van smaak.
    Ik heb de natuuryoghurt vervangen door alpro griekse stijl vanille en het is goed gelukt ?. Deze cake zal hier zeker nog gebakken worden ???

  • 5 sterren
    Toen ik de cake aan het maken was had ik er nog weinig vertrouwen in. Maar waaaauw super lekker! Ik heb ‘m met iets minder honing gemaakt, kaneel en met 3 peren en 1 appel aangezien de vierde peer opeens verdwenen was. :-D Op minder dan een kwartier zat hij in de oven. Deze bakken we zeker nog!

    • Dag Karlien,

      Je zou dit kunnen proberen maar de textuur van de cake gaat daardoor wel helemaal anders zijn. De olie is inderdaad de botervervanger waardoor de cake wat luchtiger en sponziger wordt. :)

      Succes!
      Ellen

  • 5 sterren
    Ik heb deze vandaag gemaakt met 120gr zusto ipv honing. De peer heb ik eruit gelaten en zeste van citroen bij gedaan. Zo lekker en fris. Een echte aanrader!! Ik ben fan :-)

  • 4 sterren
    Heerlijke cake! Top van smaak. We hebben er wat kaneel bij gedaan en dat is echt een geweldige combinatie met de peren.
    Cake werd wel heel snel bruin in de oven waardoor we hem er vroeger uit moesten halen. Met als gevolg dat hij wel nog redelijk nat was van binnen. Volgende keer proberen we in een iets minder warme oven ;-)

    • Goed om te horen Katrien! Je kan ook proberen om – wanneer de cake al bruin genoeg is – bovenop een aluminiumfolie’tje te leggen tegen het bruinen zodat de cake zeker gaar is.

      Veel groetjes en smakelijk!

  • 5 sterren
    Eerste cake die mijn lief ooit bakte (geen moeilijk recept dus 😉) en meteen een schot in de roos! Fris, fruitig, smeuïg & net zoet genoeg. Alles wat je zoekt in een goeie cake, dus! Én de ideale manier om ietwat overrijpe peren te verwerken. Komt hier zeker nog vaker op tafel!

  • 4 sterren
    Ik heb vandaag deze cake gemaakt en vind de smaak ervan heel lekker ;) maar de textuur was niet écht cake-achtig te noemen, eerder zoals een flan. Enig idee aan wat dit zou kunnen liggen, de eitjes te lang (heb het een minuutje gedaan zoals in je recept) of te hevig opgeklopt misschien? Ga het sowieso nog een 2de keer proberen en vingers crossed dat dan niet alleen de smaak, maar ook de cake-textuur goed zit!

    • Hoi Julie,

      Zorg zeker dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Dat helpt enorm om ze goed te mengen. Maar als je yoghurt toevoegt krijg je sowieso altijd wel een meer dikkere textuur dan de meest fluffy cake.
      Het kan ook zijn dat hij niet heel goed gerezen is? Aangezien een flan textuur niet echt luchtig is. Was de bloem misschien al wat langer open? Volgende keer kan je proberen een klein lepeltje bakpoeder extra toe te voegen. Ik ben benieuwd of dat helpt.

      Ik ben alsnog blij dat hij smaakte! :)

      Groetje,
      Ellen

  • 5 sterren
    Ik heb de cake gemaakt met appel in plaats van met peer. Echt zalig lekker! 😍 Heel smeuïg, lekker van smaak en niet te zwaar. Top cake!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept