Gezondere cake met peer & yoghurt

peren-cake-yoghurt-kardamom-3
De peer en ik hebben een haat-liefde verhouding. Ik zie ze in de winkel, ik denk njam! Ik zoek de hardsten eruit (want zo heb ik ze het liefst) en neem ze mee naar huis. Maar tegen dat ik aan mijn tweede of derde peertje toekom, zijn ze al zacht en sappig geworden wat vele mensen lekker vinden. Maar ik niet, helaas! Daarom zocht ik naar een manier om mijn vele zachte peertjes toch nog een tweede leven te kunnen geven. Perfect voor in een herfstige cake, nietwaar?!

Ondanks zijn fantastische smaak zit er in deze cake toch geen boter of suiker, maar een goede dosis van andere betere ingrediënten. Ik besloot een deel van de vetstof te vervangen door yoghurt. Ik gebruik hier de naturel variant van Pur Natur, zonder rare toegevoegde ingrediënten. Een zalige biologische yoghurt van eigen bodem die dus voor veel meer kan dienen dan alleen een ontbijtje. Door yoghurt te gebruiken krijgt deze cake een heerlijk zachte en lichte textuur. Samen met de zachte zoete peerstukjes en een sneufje kardamom doet deze cake je keuken lekker ruiken en je maagje knorren. ;)

peren-cake-yoghurt-kardamom

Eén van de andere vervangmiddelen die ik voor deze cake gebruikte is kokosolie of een andere olie waarmee je kan bakken. Olie wordt meestal niet in cakes gebruikt, maar wel in muffins dus je kan je al voorstellen dat deze cake dezelfde fluffy en zachte structuur heeft als die gigantische muffins die je kan kopen.Daarnaast koos ik om de klassieke suiker te vervangen door honing. Daardoor krijgt de cake een heerlijke zachte smaak zonder te zoet te zijn in combinatie met al die heerlijk zachte peerstukjes

Cake met peer & yoghurt

Ingrediënten

 • 250g yoghurt natuur
 • 100g (kokos)olie
 • 150g honing
 • 150g zelfrijzende bloem*
 • 3 eieren
 • 4 rijpe peren
 • 1 tl kardemom, optioneel**

Werkwijze

 1. Verwarm de oven voor op 180°C.
 2. Vet een springvorm van 20cm in diameter in met wat olie en zet aan de kant.
 3. Schil de peren en snij in hapklare stukjes. Snij eventueel 1 peer in lange repen om langs de bovenkant een mooi patroon te maken.
 4. Doe de eieren in een kom en klop los en luchtig voor ongeveer 1 minuut.
 5. Doe de honing, olie en yoghurt bij het mengsel en roer alles goed door.
 6. Voeg de bloem en kardemom toe en meng met een spatel tot alles goed gemixt is maar roer niet te lang.
 7. Spatel de stukjes peer onder het mengsel en doe in de bakvorm. Leg de lange schijven peer bovenop.
 8. Plaats in het onderste deel van de oven en bak voor 45-50 minuten. Check met een mes of tandenstoker of de cake helemaal gaar is voor je hem uit de oven haalt***
 9. Laat iets afkoelen, hij is het lekkerst nog een beetje warm.

Notes

*Ik gebruikte nu patisseriebloem omdat ik die alleen nog in huis had samen met 2 theelepels bakpoeder. Ging perfect en gaf de cake een heerlijk fijne en zachte textuur. **Kardemom is een minder bekend kruid, maar geeft de cake een heerlijk herfstige toets. Heb je het in huis, voeg het dan zeker toe! Je proeft het zo subtiel maar dat is net de bedoeling. Heb je het niet kan je het ook weglaten of eventueel vervangen door wat gember of kaneel. ***Als je een wat grotere bakvorm gebruikt, laat de cake dan minder lang in de oven. Begin te checken na 30 minuten.

Smakelijk!

peren-cake-yoghurt-kardamom-5

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Pur Natur.

You may also like11 thoughts on “Gezondere cake met peer & yoghurt”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *