Gezonde amandelkoekjes
Onze suikervrije maand is officieel voorbij, maar ik kan het niet laten om toch nog een receptje dat ik deze maand vaak heb gemaakt met jullie te delen! Deze amandelkoekjes zijn heerlijk gewoon op zichzelf, of extra speciaal met een laagje chocolade rondom. Wat je zelf verkiest! Alleen maar goede ingrediënten, dus hiermee mag je je gerust eens laten gaan. ;)
Deze amandelkoekjes worden niet steenhard, maar zijn net licht krokant maar toch ook wat zacht en hebben een heerlijke smaak. Bovendien komen er amper ingrediënten aan te pas en steek je zo een batch de oven in. Easy peasy. In tegenstelling tot traditionele koekjes gebruik ik geen boter of suiker, maar heb ik voor een gezondere variant gekozen (kokosolie) en als suikervervanger ahornsiroop die deze koekjes een heerlijk zoet tintje geven. Als je dit nu niet in huis hebt, kan je ook honing of agave gebruiken, no problemo!
Je kan deze koekjes een paar dagen luchtdicht bewaren maar ze zijn het allerlekkerst wanneer ze net uit de oven komen. Bij ons leven ze meestal niet lang genoeg om in een doos te steken, haha! Wil je de koekjes extra speciaal maken kan je ze ook nog een laagje van chocolade geven. Dit maakt ze natuurlijk wel wat minder gezond, maar het is oh zo lekker.
Nog een tip voor we over gaan naar het recept. Omdat we gezonde ingrediënten gebruiken is het niet zo dat het een heel traditioneel deeg wordt dat gemakkelijk uitrolt. Het is wat breekbaarder. Kies daarom voor kleine vormpjes die niet te veel hoekjes en kantjes hebben om jezelf heel wat prutswerk te besparen. Ook kan je balletjes rollen van het deeg en deze dan wat plat drukken op de bakplaat. Iets minder mooi om naar te kijken, maar zeker even lekker.
Ingrediënten
- 150 gram amandelmeel
- 1 ei
- 2-4 el ahornsiroop (afhankelijk van hoe zoet je de koekjes wilt hebben)
- 1 eetlepel kokosolie
- 1 theelepel vanille
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Smelt de kokosolie in de microgolf (zo'n 15 seconden is meestal voldoende).
- Doe alle ingrediënten in een kom en maak er een deegje van. Zet 15 minuten in de koelkast om wat uit te harden.
- Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer een halve centimeter dikte en steek er kleine vormpjes uit.* Heb je geen koekvormpjes kan je ook gewoon balletjes van het deeg rollen.
- Het deeg is niet heel gemakkelijk om mee te werken dus maak de uitgesneden koekjes voorzichtig los met behulp van een mesje en leg op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Zet de koekjes voor zo'n 15 minuten in de oven of tot ze goudbruin zijn.
- Laat de koekjes afkoelen. Smullen maar!
Notes
* Blijft het deeg aan je deegrol kleven? Leg het dan tussen twee velletjes bakpapier en rol over het bakpapier. Zo ben ze zeker dat alles kleef-vrij blijft!
Smakelijk!
Ziet er goed uit! Is amandelmeel hetzelfde als gemalen amandelen of koop ik best speciaal meel? Mijn suikervrije maand is nog niet voorbij dus deze koekjes wil ik wel maken!
Ja dat kan prima! je kan het dan wel best door een fijne zeef halen om de juiste textuur te krijgen. Ik kocht mijn amandelmeel bij de Delhaize, gewoon een reguliere supermarkt. Of anders bij een biowinkel!
Klinkt goed! Zo leuk ook die hartjesvorm!
Ja hé :)
1 thl vanille, is dat vanillepoeder?
Daarmee bedoel ik vloeibaar vanille-extract! Je kan ook een vanillestokje gebruiken. :)
hoeveel kcal zitten ongeveer in één koekje?
Als je zonder chocolade doet ongeveer 70 tal denk ik (maar heb het niet echt berekend, is een schatting op gevoel). Je kan altijd de ingrediënten ingeven in een online calorie calculator en die kan dan exact zeggen hoeveel calorieën en macro’s er zijn per koekje :)
Kan ik de ahornsiroop ook vervangen door kokosbloesemsuiker?
Hi Karolien,
Dat kan! Alleen zal dat het geheel wat minder vloeibaar maken, dus dan zal je iets meer kokosolie moeten gebruiken.
Liefs,
Ellen
… de koekjes zijn heel lekker maar het deeg was veel te slap.
Ik heb het deeg uiteindelijk in de diepvries geplaatst en nog steeds heel plakkerig..
Wat ging er mis?
Dag Line,
Dan zal de ratio van het meel met het vocht inderdaad wat fout gezeten hebben. Normaal gezien zou het wat een marsepein textuur moeten hebben. Als je vier el ahornsiroop had toegevoegd, kan je misschien volgende keer ook nog iets meer amandelmeel gebruiken. Hope that helps!
liefs,
Ellen