Onze suikervrije maand is officieel voorbij, maar ik kan het niet laten om toch nog een receptje dat ik deze maand vaak heb gemaakt met jullie te delen! Deze gezonde amandelkoekjes zijn heerlijk gewoon op zichzelf, of extra speciaal met een laagje chocolade rondom. Wat je zelf verkiest! Alleen maar goede ingrediƫnten, dus hiermee mag je je gerust eens laten gaan. ;)
Deze amandelkoekjes worden niet steenhard, maar zijn net licht krokant maar toch ook wat zacht en hebben een heerlijke smaak. Bovendien komen er amper ingrediƫnten aan te pas en steek je zo een batch de oven in. Easy peasy. In tegenstelling tot traditionele koekjes gebruik ik geen boter of suiker, maar heb ik voor een gezondere variant gekozen (kokosolie) en als suikervervanger ahornsiroop die deze koekjes een heerlijk zoet tintje geven. Als je dit nu niet in huis hebt, kan je ook honing of agave gebruiken, no problemo!

Je kan deze gezonde amandelkoekjes een paar dagen luchtdicht bewaren maar ze zijn het allerlekkerst wanneer ze net uit de oven komen. Bij ons leven ze meestal niet lang genoeg om in een doos te steken, haha! Wil je de koekjes extra speciaal maken kan je ze ook nog een laagje van chocolade geven. Dit maakt ze natuurlijk wel wat minder gezond, maar het is oh zo lekker.
Nog een tip voor we over gaan naar het recept. Omdat we gezonde ingrediƫnten gebruiken is het niet zo dat het een heel traditioneel deeg wordt dat gemakkelijk uitrolt. Het is wat breekbaarder. Kies daarom voor kleine vormpjes die niet te veel hoekjes en kantjes hebben om jezelf heel wat prutswerk te besparen. Ook kan je balletjes rollen van het deeg en deze dan wat plat drukken op de bakplaat. Iets minder mooi om naar te kijken, maar zeker even lekker.
Ingrediƫnten
- 150 gram amandelmeel
- 1 ei
- 2-4 el ahornsiroop afhankelijk van hoe zoet je de koekjes wilt hebben
- 1 eetlepel kokosolie
- 1 theelepel vanille
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180Ā°C.
- Smelt de kokosolie in de microgolf (zo’n 15 seconden is meestal voldoende).
- Doe alle ingrediƫnten in een kom en maak er een deegje van. Zet 15 minuten in de koelkast om wat uit te harden.
- Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer een halve centimeter dikte en steek er kleine vormpjes uit.* Heb je geen koekvormpjes kan je ook gewoon balletjes van het deeg rollen.
- Het deeg is niet heel gemakkelijk om mee te werken dus maak de uitgesneden koekjes voorzichtig los met behulp van een mesje en leg op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Zet de koekjes voor zo’n 15 minuten in de oven of tot ze goudbruin zijn.
- Laat de koekjes afkoelen. Smullen maar!
Eet smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar meer dessertjes zoals deze gezonde amandelkoekjes? Geen probleem, Iāve got you! Op de Dessertpagina vind je tientallen inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Zoon van 13 had zin om koekjes te maken. Heeft zelf alles bij elkaar gezocht en recept gemaakt. Ze waren ontzettend lekker. De koekjes waren helaas dezelfde dag allemaal op, dit zegt genoeg. volgende keer gaan we dus dubbele portie maken ?.
Dat is de leukste reactie die ik maar kan wensen! <3
… de koekjes zijn heel lekker maar het deeg was veel te slap.
Ik heb het deeg uiteindelijk in de diepvries geplaatst en nog steeds heel plakkerig..
Wat ging er mis?
Dag Line,
Dan zal de ratio van het meel met het vocht inderdaad wat fout gezeten hebben. Normaal gezien zou het wat een marsepein textuur moeten hebben. Als je vier el ahornsiroop had toegevoegd, kan je misschien volgende keer ook nog iets meer amandelmeel gebruiken. Hope that helps!
liefs,
Ellen