Wat typeert voor mij in eten het meest een herfstige sfeer? Dat moeten toch wel kaneelappeltjes en speculaas zijn! Daarom vandaag op de blog, alle herfstsmaken gecombineerd in Ć©Ć©n van de lekkerste dessertjes die er zijn. Geloof me!
Ik hield al rekening met de toekomst wanneer ik dit receptje bedacht, of ik keek gewoon al te veel naar al dat Sinterklaas snoepgoed dat in de winkels ligt. Verse speculaas, chocolade, marsepein. Hmmm, zo lekker! Maar altijd maar datzelfde wordt je na een tijdje ook wel beu en dan krijg je een opstapeling van allemaal restjes die dikwijls nog een hele tijd in afgesloten dozen in de kast blijven liggen.
Heb je dit probleem nu nooit? Kan perfect. ;) Maar laat je dan nog zeker niet stoppen om met wat speculaas deze heerlijke appelflappen te maken. Niets is zoo lekker als deze, nog een beetje warme, zachte maar tegelijk krokante, flapjes boordevol herfstsmaken en waar het aroma heel je huis zal vullen (op een goede manier natuurlijk). Bak ze op een zondag middag wanneer er bezoek komt, of neem er eentje mee om tijdens het werk of op school van te genieten. Het kan allemaal!
Ook kan je van deze flappen het ultieme dessert maken, door ze warm te serveren met een bolletje ijs en wat chocolade schilfers. Je gasten zullen smeken voor een tweede portie! Heb je een feestje? Maak dan miniflapjes door de bladerdeeg vellen te halveren en je hebt de ideale zoete partysnack.
Ingrediƫnten
- 12 vellen vierkant bladerdeeg diepvriezer
- 2 appels jonagold
- 2 eetlepels suiker*
- 1 theelepel speculaaskruiden**
- 80 gram speculaasjes
- 1 ei
- 2 eetlepels rietsuiker optioneel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200Ā°C.
- Haal 12 plakjes vierkant bladerdeeg uit de diepvriezer en laat ze ontdooien.
- Schil de appels en snij ze in kleine vierkantjes. Probeer zo klein mogelijk, des te gemakkelijker gaat het vullen van de flappen straks.
- Doe de speculaasjes in een zakje en verpulver met een deegrol of verkruimel ze met je handen. Ze hoeven niet allemaal helemaal fijn te zijn, wat textuur is net lekker.
- Doe de appels met de suiker, kaneel en de speculaaskruimels in een kom en meng goed door elkaar.
- Leg de bladerdeeg vellen gespreid op een bakplaat en verdeel over de helft van de vellen het appelmengsel (ongeveer 2 eetlepels per vel).
- Vouw de punt van de flapjes dicht zodat je een gesloten driehoek krijgt. Druk de twee vellen samen met een vork (zie foto) zodat de flapjes zeker goed afgesloten zijn.
- Klop een eitje los in een kommetje met een beetje water en bestrijk de bovenkanten van de flappen ermee voor een extra gouden schijn.
- Strooi eventueel nog wat rietsuiker over de bovenkant voor een knapperige korst.
- Zet de flappen voor 18-20 minuten in de oven tot ze mooi goudbruin zijn.
- Probeer te wachten tot ze wat afgekoeld zijn om ze te eten (ik faal sowieso :D)
**Als je dit niet hebt, kan je evengoed kaneel gebruiken of je kan de kruiden ook weglaten.
Smakelijk!
Hoi! Ik maakte vanmiddag voor het eerst appelflappen volgens jouw recept en het was su-per-lekker! Merci!
Oh wat leuk! En super dat je een berichtje nalaat Laurence, vind ik top! :)
Wat een leuk idee! Het lijken mij heerlijke smaken bij elkaar!
Ja, dat vond ik dus ook! ;) Dank je wel!