Zachte bewaarwafels

Als ik van één receptje weet dat jullie er dol op zullen zijn, dan zijn het deze zachte bewaarwafels wel. Zo lekker boterig, zacht, smeuïg, niét droog en na een paar dagen bewaren nog steeds lekker. Niet dat ze bij ons zo lang overleven. Dat moet ik er eerlijk bij zeggen. ;) Wafels doen mij ontzettend aan mijn jeugd denken, want ondanks dat mijn oma bijna uitsluitend kookte was het mijn opa die de wafels bakte. Zo van die stevige, bijna betonblokwafels als je ze vasthield maar oh zo lekker. Dat recept heb ik niet teruggevonden, maar ik was er wel naar op zoek toen ik in ‘Het kookboek’ dook van de KAV dat van mijn oma geweest was.
Het recept waarop ik mijn versie heb gebaseerd van deze zachte bewaarwafels kreeg in het boek de term ‘droge wafels’. Daar heb ik toch even hardop mee moeten lachen, want het is nu niet écht een naam waarvan je trek van krijgt . Ik waagde alsnog mijn kans en kreeg heerlijke wafeltjes als resultaat. Ik paste een paar van de hoeveelheden aan en klopte het eiwit op om de wafels nét een tikkeltje extra luchtigheid te geven. Uit zelfbescherming deelde ik het recept ook door vieren, want ik kan je wel vertellen dat 16 wafels hier thuis is als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het viervoud daarvan zou ons (letterlijk) zuur opbreken vrees ik.

Zachte bewaarwafels: bewaren, tips en aanpassingen
Bewaren
Ondanks dat deze wafels amper de 24 uur aantikken nadat ze gebakken zijn, kan je ze prima bewaren. het zijn tenslotte zachte bewaarwafels. ;) Ik bewaar ze in een luchtdichte doos gewoon op een droge koele plek. Volgens mij kan je deze wafeltjes ook invriezen. Haal ze dan een nachtje op voorhand uit de vriezer, zodat ze rustig kunnen ontdooien voor je ze gaat opeten.
Ik maakte deze wafels vrij groot, maar je zou hier ook mini wafeltjes van kunnen maken. Voor de kleinste kids is dat misschien leuker. Giet dan oftewel minder deeg in je wafelijzer of maak een volledig vierkant en snij dan in vieren, zodat je kleine vierkantjes krijgt. Wil je je wafels nog wat extra opfleuren? Decoreer ze dan nog met wat gesmolten chocolade of discoparels.
Tips
Als je het deeg verdubbeld kan het zijn dat je deeg na een tijdje wel erg vast wordt. Maak het dan wat losser door er een extra eetlepel melk onder te roeren. Dan kan je weer gewoon doorbakken zoals voorzien. Je ijzer inboteren is trouwens totaal niet nodig, aangezien er genoeg boter in het deeg voor de zachte bewaarwafels zit.
Aanpassingen
Voor deze wafels scheid ik de eieren om het eiwit apart te kunnen opkloppen. Dit geeft net weer wat extra luchtigheid aan het deeg zodat de wafels iets minder zwaar worden. Ik hou daar wel van. Het verschil is echter niet zoo enorm groot. De wafels zijn ook heerlijk zonder het opgeklopte eiwit. Heb je dus geen handmixer in huis, of geen tijd of zin om de eiwitten op te kloppen kan je de eieren gewoon integraal onder het deeg mengen.
Ik gebruik altijd vanille-extract in mijn recepten, maar heb je vanillesuiker in huis dan kan je dit ook gebruiken. Vervang dan een grote eetlepel van de kristalsuiker door de vanillesuiker. De rest van het recept blijft hetzelfde.
Ik heb al eens eerder wafels met glutenvrije bloem gebakken en je kan dat hier dan ook prima vervangen. Ik raad wel aan om voor een glutenvrije mix te gaan in plaats van bijvoorbeeld enkel havermeel, amandelmeel of boekweitmeel. Deze mix gaat het dichtst aansluiten bij het traditionele recept. Voeg een theelepel bakpoeder toe om de wafels de nodige luchtigheid te geven. Ook voor mensen die geen lactose verdragen kan je dit recept gemakkelijk aanpassen. Ga voor plantaardige boter en gebruik je favoriete lactosevrije melk in dit recept. Het eindresultaat zal heerlijk zijn!


Ingrediënten
- 250 gram zelfrijzende bloem
- 160 gram kristalsuiker
- 1/2de theelepel vanille-extract*
- 180 gram gesmolten boter
- 2 medium eieren
- 100 mililiter melk
Instructies
- Doe de zelfrijzende bloem en kristalsuiker in een kom en meng met een garde. Als je vanillesuiker gebruikt, voeg deze dan ook nu toe.
- Maak een kuiltje in het midden van het deeg en giet daarin de gesmolten boter, de melk, twee eigelen (hou het eiwit apart) en de vanille. Begin in het midden te kloppen met een garde en werk zo langszaamaan naar buiten toe tot een egaal deeg. Gaat het te moeizaam met een garde, switch dan naar een houten lepel of spatel.
- Klop het eiwit apart op tot stijve pieken. Schep het onder het wafeldeeg in drie keer en spatel het er voorzichtig onder om zoveel mogelijk luchtigheid te behouden.
- Verwarm je wafelijzer voor. Ik zet mijn Sage Wafelijzer Smart Waffle Pro op classic en laat hem voorverwarmen tot 3 streepjes (iets lichter dan gemiddeld). De machine berekent voor mij automatisch hoe lang de wafels er in moeten. Dat is zo'n 2,5 minuut. Giet 3 grote eetlepels van het deeg in je wafelijzer en bak de wafels tot ze lichtgoud bruin zijn.
- Laat ze afkoelen op een koelrekje. Ze worden vlak na het bakken langs de buitenkant wat harder, maar no worries na het afkoelen zijn ze weer zacht. Bewaar ze nadien in een luchtdichte doos. Ze zullen niet lang overleven. ;)
Notities
Zelf zachte bewaarwafels bakken
Dat ik dol ben op wafels, is hier al langer geen onbekende meer. Ik maak ze als ontbijt, als tussendoortje of als dessert. Meer dan een handmixer en twee kommen heb je niet nodig voor deze wafels, maar een goed wafelijzer is natuurlijk een must! Wafelijzers komen in allerlei vormen, maten en prijsklassen. Het is een van de meest gestelde vragen: “Ellen, welk wafelijzer raad je aan?” Ik deel de wafelbakker op in drie typesen doe vervolgens een suggestie voor elk van hen.
De ‘ik wil wel eens wafels bakken’ bakker
Jij bent de bakker die denkt: ik wil deze wafels NU gaan bakken. Maar je hebt nog geen wafelijzer. Dan ben je vast op zoek naar een handig en budgetvriendelijk instapmodel dat je af en toe onder het stof vandaan kan halen om deze heerlijke zachte bewaarwafels te gaan bakken. Een basis wafelijzer dat gewoonweg doet wat je vraagt: namelijk je wafels gaar en overheerlijk bakken is waar je naar op zoek bent. Ik heb de eerste 8 jaar met veel plezier een gelijkaardig toestel gebruikt.
De ‘we zullen nog eens een receptje testen’ wafel bakker
Jij en je huishouden zijn dol op wafels en het liefst maak je ze zelf. Je wil graag veel wafels in een keer bakken voor een ruime voorraad en hebt al een aantal wafel recepten in je repertoire zitten. Dan lijkt me een kwalitatief wafelijzer met hartjesvorm helemaal iets voor jou. De toffe vorm geeft je wafels wat extra flair en je hebt er meteen 5 wafeltjes in één bakbeurt. Dankzij een eenvoudige schakelaar kan je de kleur van je wafels bepalen en door de anti-aanbaklaag ben je zeker dat je wafels niet gaan kleven.
De wekelijkse doorwinterde wafel bakker
Jij zet wafels wekelijks op de menu, of het nu als tussendoortje, ontbijt of een hartige wafel voor het diner is. Je hebt liever je handen vrij tussen het bakken door, want elke keer een timer zetten is een intensief werkje. Een indrukwekkend toestel, dat ik zelf ook in huis heb is de Sage the Smart Waffle Pro waarbij je op het LCD-scherm niet alleen het type wafel kan kiezen dat je bakt, maar ook de bruiningsgraad met ingebouwde timer. Zo hoef je niet bij je ijzer te blijven staan en krijg je automatisch signaal wanneer je zachte bewaarwafels klaar zijn. Ik zie dat er ook een goedkoper toestel van Domo op de markt is, met een LCD scherm en timer mét goed reviews. Aan jou de keuze!
Nog op zoek naar meer dessertje? Geen probleem, I’ve got you! Op de Dessertpagina vind je tientallen inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Ze zien er echt zo lekker luchtig uit! Ik ga ze donderdag eens proberen maken. Ik kijk er nu al naar uit ☺️
Kei leuk om dat te horen! :)
Hmmm, een nieuw receptje voor wafels! Kon niet wachten om het uit te proberen! En of ze lekker zijn!🤗😃 makkelijk recept en je hebt alle ingrediënten meestal standaard in huis! Meer moet dat niet zijn!
Weer een top receptje dus!🎉
Dat vind ik zo belangrijk dat het met gemakkelijke ingrediënten is! :) Anders is de drempel zo hoog om het te maken. Thanks!
De wafels zijn erg lekker en zacht zoals ik ze graag eet super!
Dag Ellen!
Hoe lang zou je deze kunnen bewaren zodat ze nog lekker zijn?
Hoi!
Ik zou zeggen zo’n 4/5 dagen maar dan wel goed luchtdicht. Ik ben nog niet zo ver geraakt. 😅 ze waren altijd al eerder op hahaha.
Groetjes
Ellen
Ik was al langer op zoek naar een simpel recept voor goede bewaarwafels. Ideaal voor traktatie op school van de kindjes, werk… Maar deze portie hielden we lekker helemaal voor onszelf. ;-) Dankje team Kokerellen!
Hahahaha, ik zeg ook elke keer dat ik voor iedereen maak maar op mysterieuze wijze verdwijnen ze altijd zo snel… hahaha
Heeeerlijk! Net een wafelijzer gekregen dus meteen deze gemaakt. Ik heb de eitjes er in een keer in gedaan zonder het eiwit extra op te kloppen en ze waren nog prima qua structuur!
Dank je voor dit heerlijke recept!!
Ja beide zijn lekker eh! :) Blij dat het smaakte.
De wafeltjes gisteren gemaakt, overheerlijk :-) !
Bedankt voor het recept.
Met plezier!
Top receptje!! Thuis zijn we er dol op 🤤🤤
Super lekker en simpel receptje!
Ik kon ze niet rap genoeg bakken want mn man en zoontje stonden al te wachten op de volgende!
Aah zo lief zeg!
Superlekker en zacht. De term bewaarwafels gaat niet echt kloppen vrees ik. Maar ze zullen wel snel terug aangevuld worden met een verse lading.
Ik heb deze wafels vanochtend gemaakt en het was zo simpel en ze waren zo klaar! Ben een groot fan van wafels maar vind het vaak zo veel gedoe en werk, maar daar is dit recept de oplossing voor. Ga ze zeker vaker maken!!
Jeeej! :)
Super makkelijke, snelle en heerlijke wafels. Ze zijn lekker zoet, je hebt geen toppings nodig maar ook weer niet plakkerig zoet. Net perfect!
de PERFECTE wafeltjes! :) Heb deze gisteren gemaakt om te trakteren op het werk. :) Bedankt voor dit lekkere receptje !
Zalig lekker! En een gemakkelijk receptje! Win win!
Hmmm deze wafels zijn de allerbeste ooit! Superlekker!
Het zijn bewaarwafels maar de wafels zitten hier niet lang in hun bewaardoos :-)
Thé best kind of waffles. ;)
Thanks voor je lieve reactie.
Groetjes,
Ellen
Heerlijk recept en laat vele variaties toe….Proficiat. Wat je zegt over Sage (Breville buiten Europa) klopt, en is een droommachine, maar prijzig (doorgaans rond 200 euro). Zelf werk ik hier met DOMO waffle genius, en is te googelen voor rond 80 euro. Ook de instellingen op DOMO zijn specifieker belgisch gericht (zoals brussels, liège,….). Dat neemt niet weg dat dit recept overheerlijk is en ik zie op de site nog meer heerlijke inspiratie….Doe zoe voort, Carl.
Als je dezelfde grootte wenst als op de foto, moet het deeg dan ook 2min30sec in het wafelijzer?
Hoi Lieke,
Dat hangt echt van je wafelijzer af. Ik zou eerst één wafel proberen (op middellage stand als jouw wafelijzer dat kan) en dan desnoods de timing bijsturen.
De wafeltjes moeten goudbruin zien langs de buitenkant en gemakkelijk uit het wafelijzer komen. Scheur de eerste eens open (en proef natuurlijk!) om te zien of ze helemaal gaar zijn.
Veel bakplezier!
Groetjes,
Ellen
Super simpel recept met een heerlijk resultaat. Zeker voor herhaling vatbaar!
Heb ook al verscheidene recepten geprobeerd voor bewaarwafels,, deze heb ik nu met rietsuiker gemaakt in plaats van witte suiker, het resultaat is fantastisch, top recept!!
Kei leuk om te horen Chantal! Zeker als dit recept een vast plaatsje krijgt in je wafelenbak. :)
Groetjes,
Ellen
Super lekkere wafels!! Had beter een dubbele portie gemaakt want nog voor ze konden afkoelen waren ze al op 🙈 Morgen nog eens, het is ook zo gemakkelijk. Bedankt!!!
Hahaha! Dat is het grootste compliment! :D
Het simpele recept samen gemaakt met mijn dochtertje van 2. Heerlijke wafels! Bedankt!
Niets zo leuk als samen aan de bak gaan hé! Doen wij hier thuis ook geregeld. :)
Blij dat het smaakte.
Liefs,
Ellen
Wat een lekkere wafels! Bedankt voor het recept..!
De eerste keer dat bewaarwafeltjes na nog geen volledige dag al op waren…
Ik denk dat ik volgende keer het recept x3 ga doen, misschien heb ik er dan wel nog over :-)
Ze zijn echt suuuuper lekker! Bedankt!
Ik had zin en tijd om te bakken, maar niet zoveel ingrediënten in huis. Daarvoor was dit recept ideaal. Begonnen met 1 portie, maar al snel bleek dat ik niet veel ging over hebben. Dus al gaande weg maar ineens 2de portie gemaakt. Heerlijke wafels. 1 van de betere recepten voor bewaarwafels. Deze zijn zoet genoeg voor ons.
Topreceptje Ellen. 👌🏻
Gisteren 1 portie gemaakt. Easy peasy.
Dit weekend doen we dan een dubbele portie en maandag kunnen de collega’s dan meegenieten gewoon omdat ze te lekker zijn om niet te delen.
‘K Ga dan ook direct jouw boek bestellen.
🧇😋
Eenvoudig en supergoeie wafeltjes! De eerste keer dat wafeltjes zo goed lukken 🙂.
Bedankt voor het recept!
Hier gemaakt zonder het opkloppen van het eiwit en zelfs zo vond ik ze al ontzettend geslaagd!!
Super lekker 😋
Ze waren te snel op om te bewaren 😂, beste recept voor wafels, alvast bedankt 😊
Hahaha, dat is het grootste compliment! :)
Welke boter gebruiken jullie voor wafeltjes?
Ik gebruik meestal de standaard ongezouten boter van het huismerk van de supermarkt! :)
Groetjes,
Ellen
Toen ik het recept las van deze wafeltjes wist ik… dit moet goed zijn. Ben er dan ook dadelijk aan begonnen. Gemakkelijk om te maken en vooral dat het deeg niet hoeft te rusten. Alles heb je normaal wel in huis, ook altijd fijn!
Ben zelf heel kritisch als het om de perfecte wafel gaat. En ja deze zijn super lekker van smaak en vooral ze zijn mals.
Hier gaan ze dus vaker gemaakt worden 😋
Super lekkere wafels! Bewaren was hier alvast niet nodig want ook mijn gezinsleden konden er niet van blijven!
Beste recept voor de allerlekkerste wafels!!
Heerlijk recept!
Ik heb 100g bloem en de melk vervangen door 200g zuurdesem, en er wat winterse kruiden door gedraaid (kaneel, kardemom, nootmuskaat, …).
Ze zijn zelfs nooit in een bewaardoos geraakt!
Bedankt voor dit eenvoudige en heerlijke recept.
Mmmm, zo kruidig! Klinkt heerlijk :)
Bedankt voort het simpelle recept, snel klaar en lukten allemaal.
De wafels waren al op voordat ze de bewaardoos in moesten.
Fantastisch! Dat is het grootste compliment. :)
Groetjes,
Ellen
Superlekkere wafeltjes! Ik voegde er dit weekend wat rode biet aan toe en dat was ook top. Dankjewel voor dit makkelijke en heerlijke recept!
Mmm, dat moet een lekkere variatie zijn! Blij dat het smaakte.
Liefs,
Ellen
Deze wafeltjes met glutenvrij bloem gemaakt en ze waren heel lekker!
Dit receptje bewaar ik! :D
Beste Ellen, op deze laatste dag van het jaar jouw overheerlijke wafeltjes aan het bakken. Maar deze keer maakte ik er een plantaardige versie van: volkorenspeltmeel (met toevoeging van bakpoeder), havermelk, Zústo (ipv suiker) en plantaardige boter. En …ze zijn zooooooooo lekker! Heel blij met dit recept, en nu kan ik ze vanavond als cadeautje meedoen zodat iedereen ervan kan smullen bij de koffie. 🤩 Heel erg bedankt met al jouw lekkernijen, doe zo verder! Van harte een mooi 2023!
Heerlijke wafels & super gemakkelijk te maken ! 😊
Heerlijke wafels, gemaakt met ingrediënten die je standaard in huis hebt. Love it!
Bewaarwafels… Al zullen ze hier vermoedelijk niet lang overleven.
Dankjewel!
Super! Fijn dat ze smaakten! :)
Een toppertje! Heerlijke wafels en supersnel klaar. Wij zijn fan!
Nog lekkerder, roer op het laatst ±50gr bakvaste chocoladedruppels onder.
Jammie, beste wafeltjes die we ooit gemaakt hebben! 😍😋
Grootste compliment dat ik kan krijgen, love it!
Suuuuper lekkere wafels!! Ik heb dit receptje gebruikt voor mijn wafelverkoop t.g.v. Mijn vrijwilligersreis naar Zuid- Afrika☺️ Heb meer dan 800 wafels verkocht en iedereen vond ze geweldig!!!
Fantastisch!! :)
Topwafels…aanrader.
Echt lekkere wafeltjes, alhoewel ik het deeg na toevoeging van het opgeklopt eiwit nogal aan de stevige kant vind, is dit normaal??? Voor de rest, héél lekker van smaak en gaan niet lang meegaan!!
Super lekker!
Vandaag deze wafeltjes gebakken en ze zijn superlekker en zeker niet te zoet. Ze zullen nog meer op mijn baklijstje staan!
Super fijn dat te horen. Een heerlijk basis receptje hé! Geniet er van. Liefs, Ellen
Beste wafels die ik ooit at! Jammer dat ze altijd zo snel op zijn 😉
Heel simpel receptje, super lekkere wafeltjes! Ik heb ze gemaakt met plantaardige melk en boter en het resultaat is top. De lekkerste wafeltjes so far!
Echt de beste wafeltjes ooit! 😍 Er zijn er hier nooit genoeg in huis. Super luchtig, zacht en heerlijk!
Deze wafeltjes doen met denken aan die van mijn man zijn grootvader. Nooit een recept gevonden dat zelfs maar een klein beetje in de buurt kwam van zijn heerlijke wafels. Tot nu!
Ideale traktatie voor op school als de kinderen jarig zijn.
Super gemakkelijk & super lekker! Goede manier om de eitjes op te gebruiken voor we op vakantie vertrekken – en ineens de ideale snack voor onderweg in de auto ;-)
De eerste keer deze wafeltjes gemaakt met de vanillesuiker Ipv extract en alleen maar complimenten gekregen. Dank je wel Ellen voor de simpele en toch hele lekkere gerechten !
Vandaag gemaakt. Ze heten “bewaar” wafels, maar ik vrees dat er weinig bewaren aan gaat zijn, wegens snel op :-)!
Ideaal om spontaan op een zondag te bakken omdat je alles wel standaard in huis hebt. Lekker luchtig! Echt lekker
Ik heb ze met amandelmelk gemaakt omdat mijn kleindochter geen koe-producten mag eten. Ze zijn super lekker ! en vooral lichter dan de klassieke 4/4 wafels
heel erg fijn dat te horen! Ook goed dat de vervangers prima hun werk deden. Groetjes, Ellen
Super gemakkelijk recept met ingrediënten die we standaard in huis hebben én … ze zijn overheerlijk! Zoals velen voor mij: wij konden er niet vanaf blijven :-)
Goeie naam ‘bewaar’ wafels, heb ze maar1 avond kunnen bewaren 😆
Super makkelijk te maken en alle ingrediënten altijd wel in huis. Merci om je recept te delen.
Een gemakkelijk recept voor super lekkere wafels!
Hét beste wafelrecept dat ik ooit al ben tegengekomen. En ook de bijkomende tips en uitleg worden geapprecieerd.
Heerlijk zn supzrmakkelijk om te maken!
Super lekkere wafels! Makkelijk recept. Onze kids zijn ook fan
Superlekker! Eindelijk een goed receptje voor zachte wafels gevonden.
Makkelijk en lekker. Wel net iets té zoet, naar mijn smaak. Volgende keer probeer ik met 20% minder suiker.