4.46 van 229 beoordelingen

Zachte bewaarwafels

Als ik van één receptje weet dat jullie er dol op zullen zijn, dan zijn het deze zachte bewaarwafels wel. Zo lekker boterig, zacht, smeuïg, niét droog en na een paar dagen bewaren nog steeds lekker. Niet dat ze bij ons zo lang overleven. Dat moet ik er eerlijk bij zeggen. Wafels doen mij ontzettend aan mijn jeugd denken, want ondanks dat mijn oma bijna uitsluitend kookte was het mijn opa die de wafels bakte. Zo van die stevige, bijna betonblokwafels als je ze vasthield, maar oh zo lekker. Dat recept heb ik niet teruggevonden, maar ik was er wel naar op zoek toen ik in ‘Het kookboek’ dook van de KAV dat van mijn oma geweest was.

Het recept waarop ik mijn versie heb gebaseerd van deze zachte bewaarwafels kreeg in het boek de term ‘droge wafels’. Daar heb ik toch even hardop mee moeten lachen, want het is nu niet écht een naam waarvan je trek van krijgt . Ik waagde alsnog mijn kans en kreeg heerlijke wafeltjes als resultaat. Ik paste een paar van de hoeveelheden aan en klopte het eiwit op om de wafels nét een tikkeltje extra luchtigheid te geven. Uit zelfbescherming deelde ik het recept ook door vieren, want ik kan je wel vertellen dat 16 wafels hier thuis is als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het viervoud daarvan zou ons (letterlijk) zuur opbreken vrees ik.

 
zachte bewaarwafels
  • Als je het deeg verdubbeld, kan het zijn dat je deeg na een tijdje wel erg vast wordt. Maak het dan wat losser door er een extra eetlepel melk onder te roeren. Dan kan je weer gewoon doorbakken zoals voorzien.
  • Je ijzer invetten is niet nodig, aangezien er genoeg boter in het deeg voor de zachte bewaarwafels zit.
  • De wafels zullen zacht uit het wafelijzer komen en vervolgens hard worden tijdens het afkoelen. Als ze helemaal afgekoeld zijn, worden ze weer zacht.
Bewaren
  • Ondanks dat deze wafels amper de 24 uur aantikken nadat ze gebakken zijn, kan je ze prima bewaren. het zijn tenslotte zachte bewaarwafels.
  • Ik bewaar ze in een luchtdichte doos gewoon op een droge koele plek.
  • Je kan de wafels ook invriezen. Haal ze dan een nachtje op voorhand uit de vriezer, zodat ze rustig kunnen ontdooien voor je ze gaat opeten. Steek ze eventueel een paar seconden in de broodrooster om ze weer heerlijk boterig zacht te maken.
  • Ik maakte deze wafels vrij groot, maar je zou hier ook mini wafeltjes van kunnen maken. Voor de kleinste kids is dat misschien leuker. Giet dan oftewel minder deeg in je wafelijzer of maak een volledig vierkant en snij dan in vieren, zodat je kleine vierkantjes krijgt. Wil je je wafels nog wat extra opfleuren? Decoreer ze dan nog met wat gesmolten chocolade of discoparels.
Aanpassingen
  • Voor deze wafels scheid ik de eieren om het eiwit apart te kunnen opkloppen. Dit geeft net weer wat extra luchtigheid aan het deeg zodat de wafels iets minder zwaar worden. Ik hou daar wel van. Het verschil is echter niet zoo enorm groot. De wafels zijn ook heerlijk zonder het opgeklopte eiwit. Heb je dus geen handmixer in huis, of geen tijd of zin om de eiwitten op te kloppen kan je de eieren gewoon integraal onder het deeg mengen.
  • Ik gebruik altijd vanille-extract in mijn recepten, maar heb je vanillesuiker in huis dan kan je dit ook gebruiken. Vervang dan een grote eetlepel van de kristalsuiker door de vanillesuiker. De rest van het recept blijft hetzelfde.
  • Ik heb al eens eerder wafels met glutenvrije bloem gebakken en je kan dat hier dan ook prima vervangen. Ik raad wel aan om voor een glutenvrije mix te gaan in plaats van bijvoorbeeld enkel havermeel, amandelmeel of boekweitmeel. Deze mix gaat het dichtst aansluiten bij het traditionele recept. Voeg een theelepel bakpoeder toe om de wafels de nodige luchtigheid te geven.
  • Ook voor mensen die geen lactose verdragen kan je dit recept gemakkelijk aanpassen. Ga voor plantaardige boter en gebruik je favoriete lactosevrije melk in dit recept. Het eindresultaat zal heerlijk zijn!
Sage bewaarwafels 1 3 800x1200

Zachte bewaarwafels

Hoe lang doe je er over Totale bereidingstijd 00uur:25 minuten
Hoe lang doe je er over Voorbereidingstijd 00uur:10 minuten
Hoe lang doe je er over Bereidingstijd 00uur:15 minuten
Afdrukken Afdrukken Pinterest Pin recept

Rate het recept hier

4.46 van 229 beoordelingen
12 – 16 stuks

Ingrediënten

  • 250 gram zelfrijzende bloem
  • 160 gram kristalsuiker
  • 1/2de theelepel vanille-extract*
  • 180 gram gesmolten boter
  • 2 medium eieren
  • 100 mililiter melk

Instructies

  • Doe de zelfrijzende bloem en kristalsuiker in een kom en meng met een garde. Als je vanillesuiker gebruikt, voeg deze dan ook nu toe.
  • Maak een kuiltje in het midden van het deeg en giet daarin de gesmolten boter, de melk, twee eigelen (hou het eiwit apart) en de vanille. Begin in het midden te kloppen met een garde en werk zo langszaamaan naar buiten toe tot een egaal deeg. Gaat het te moeizaam met een garde, switch dan naar een houten lepel of spatel.
  • Klop het eiwit apart op tot stijve pieken. Schep het onder het wafeldeeg in drie keer en spatel het er voorzichtig onder om zoveel mogelijk luchtigheid te behouden.
  • Verwarm je wafelijzer voor. Ik zet mijn Sage Wafelijzer Smart Waffle Pro op classic en laat hem voorverwarmen tot 3 streepjes (iets lichter dan gemiddeld). De machine berekent voor mij automatisch hoe lang de wafels er in moeten. Dat is zo'n 2,5 minuut. Giet 3 grote eetlepels van het deeg in je wafelijzer en bak de wafels tot ze lichtgoud bruin zijn.
  • Laat ze afkoelen op een koelrekje. Ze worden vlak na het bakken langs de buitenkant wat harder, maar no worries na het afkoelen zijn ze weer zacht. Bewaar ze nadien in een luchtdichte doos. Ze zullen niet lang overleven. ;)
*of vervang 1 eetlepel kristalsuiker door 1 zakje vanillesuiker.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!

Zelf zachte bewaarwafels bakken, maar met welk wafelijzer?

Dat ik dol ben op wafels, is hier al langer geen onbekende meer. Ik maak ze als ontbijt, als tussendoortje of als dessert. Meer dan een handmixer en twee kommen heb je niet nodig voor deze wafels, maar een goed wafelijzer is natuurlijk een must! Wafelijzers komen in allerlei vormen, maten en prijsklassen. Het is een van de meest gestelde vragen: “Ellen, welk wafelijzer raad je aan?” Ik deel de wafelbakker op in drie typesen doe vervolgens een suggestie voor elk van hen.

Het wafelijzer voor de ‘ik wil wel eens wafels bakken’ bakker

Jij bent de bakker die denkt: ik wil deze wafels NU gaan bakken. Maar je hebt nog geen wafelijzer. Dan ben je vast op zoek naar een handig en budgetvriendelijk instapmodel dat je af en toe onder het stof vandaan kan halen om deze heerlijke zachte bewaarwafels te gaan bakken. Een basis wafelijzer dat gewoonweg doet wat je vraagt: namelijk je wafels gaar en overheerlijk bakken is waar je naar op zoek bent. Ik heb de eerste 8 jaar met veel plezier een gelijkaardig toestel gebruikt.

Het wafelijzer voor de ‘we zullen nog eens een receptje testen’ wafel bakker

Jij en je huishouden zijn dol op wafels en het liefst maak je ze zelf. Je wil graag veel wafels in een keer bakken voor een ruime voorraad en hebt al een aantal wafel recepten in je repertoire zitten. Dan lijkt me een kwalitatief wafelijzer met hartjesvorm helemaal iets voor jou. De toffe vorm geeft je wafels wat extra flair en je hebt er meteen 5 wafeltjes in één bakbeurt. Dankzij een eenvoudige schakelaar kan je de kleur van je wafels bepalen en door de anti-aanbaklaag ben je zeker dat je wafels niet gaan kleven.

Het wafelijzer voor de wekelijkse doorwinterde wafel bakker

Jij zet wafels wekelijks op de menu, of het nu als tussendoortje, ontbijt of een hartige wafel voor het diner is. Je hebt liever je handen vrij tussen het bakken door, want elke keer een timer zetten is een intensief werkje. Een indrukwekkend toestel, dat ik zelf ook in huis heb is de Sage the Smart Waffle Pro waarbij je op het LCD-scherm niet alleen het type wafel kan kiezen dat je bakt, maar ook de bruiningsgraad met ingebouwde timer. Zo hoef je niet bij je ijzer te blijven staan en krijg je automatisch signaal wanneer je zachte bewaarwafels klaar zijn. Ik zie dat er ook een goedkoper toestel van Domo op de markt is, met een LCD scherm en timer mét goed reviews. Aan jou de keuze!

Nog op zoek naar meer dessertje? Geen probleem, I’ve got you! Op de Dessertpagina vind je tientallen inspirerende recepten.

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Sage bewaarwafels 1

Nog goesting?

Dessert
00:15

Witte chocolademousse

Cake & taart
00:50

Pompoentaartjes

Cake & taart
01:00

Makkelijke Frangipanetaart met frambozen

Allergenen
00:50

Aardbeientaart met mascarpone en citroen

Koekjes
00:25

Witte chocoladekoekjes met veenbessen

Koekjes
00:20

M&M koekjes

Cake & taart
00:35

Rabarbertaartjes

Cake & taart
01:15

Rabarbercake