Zachte bewaarwafels

Als ik nu van één receptje weet dat jullie er gaan opvliegen, dan zijn het deze zachte bewaarwafels wel. Zo lekker boterig, zacht, smeuïg en niét droog en na een paar dagen bewaren nog steeds lekker. Niet dat ze bij ons zo lang overleven. Dat moet ik er eerlijk bij zeggen. ;) Wafels doen mij ontzettend aan mijn jeugd denken, want ondanks dat mijn oma bijna uitsluitend kookte was het mijn opa die de wafels bakte. Zo van die stevige, bijna betonblokwafels als je ze vasthield maar oh zo lekker. Dat recept heb ik nog niet teruggevonden, maar ik was er wel naar op zoek toen ik in ‘Het kookboek’ dook van de KAV dat van mijn oma geweest was.
Het recept waarop ik mijn versie heb gebaseerd van deze zachte bewaarwafels kreeg in het boek de term ‘droge wafels’. Daar heb ik toch even hardop mee moeten lachen, want het is nu niet écht een naam waarvan je zin krijgt om ze te maken. Ik waagde alsnog mijn kans en kreeg heerlijke wafeltjes als resultaat. Ik paste een paar van de hoeveelheden aan en klopte het eiwit op om de wafels nét een tikkeltje extra luchtigheid te geven. Uit zelfbescherming deelde ik het recept ook door vieren, want ik kan je wel vertellen dat 16 wafels hier thuis is als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het viervoud daarvan zou ons (letterlijk) zuur opbreken vrees ik. :)

Mijn nieuw wafelijzer
Dat ik dol ben op wafels, is hier al langer geen onbekende meer. Ik maak ze als ontbijt, als tussendoortje of als dessert. Mijn oude toestel ging spoedig het decennium aantikken en ik merkte dat de baktijd van mijn wafels in plaats van drie minuten ondertussen al zo’n zeven minuten had bereikt. Ik stond dan ook te springen toen Sage me contacteerde om hun wafelijzer ’the Smart Waffle’ Pro uit te proberen. Wat een klepper van een wafelijzer! Je kan er twee wafels tegelijkertijd in bakken en dankzij de ruime omranding rondom krijg je steeds perfecte wafels zonder deeg dat langs de kanten van je machine wegloopt (oh wat haatte ik dat toch om dat altijd op te kuisen). De bakplaten zijn behoorlijk diep zodat je heerlijke vierkante wafels kunt maken (love this voor ontbijtwafels), maar je kan er ook ronde wafeltjes in maken, door de platen niet helemaal op te vullen. Voor deze zachte bewaarwafels vond ik een rond wafeltje toch het meest klassiek.
Het wafelijzer heeft ook een LCD-scherm (hoe fancy!) waarop je kan kiezen a) welk type wafel je klaarmaakt, en b) hoe gekleurd je je wafels wil hebben. Op basis van die twee instellingen berekent de machine automatisch hoe lang je wafels in het ijzer moeten. Dit is een life saver, amai. Ik vergat bij mijn vorig toestel de helft van de tijd mijn kookwekker te zetten, waardoor ik ze oftewel te snel eruit haalde of gewoon vergat en dan als twee bruine toastjes eruit moest halen. Dit toestel telt de seconden af tot je wafels klaar zijn en geeft een signaal wanneer ze klaar zijn.
Tot slot moet ik zeggen dat de Sage ’the Smart Waffle’ Pro in de duurdere prijsklasse zit, als je dus 1x per jaar wafels bakt is het misschien niet de investering voor jou. Maar als je zo’n wafelfanaat bent als ik, dan raad ik dit toestel zeker aan. Dankzij het gebruiksgemak en de technische snufjes bak je wafels in no time en komt het resultaat er telkens weer perfect uit.
Bewaren, tips en aanpassingen
Bewaren
Ondanks dat deze wafels amper de 24 uur aantikken nadat ze gebakken zijn, kan je ze prima bewaren. het zijn tenslotte zachte bewaarwafels. ;) Ik bewaar ze in een luchtdichte doos gewoon op een droge koele plek. Volgens mij kan je deze wafeltjes ook invriezen. Haal ze dan een nachtje op voorhand uit de vriezer, zodat ze rustig kunnen ontdooien voor je ze gaat opeten.
Tips
Ik maakte deze wafels vrij groot, maar je zou hier ook mini wafeltjes van kunnen maken. Voor de kleinste kids is dat misschien leuker. Giet dan oftewel minder deeg in je wafelijzer of maak een volledig vierkant en snij dan in vieren, zodat je kleine vierkantjes krijgt. Wil je je wafels nog wat extra opfleuren? Decoreer ze dan nog met wat gesmolten chocolade of discoparels.
Als je het deeg verdubbeld kan het zijn dat je deeg na een tijdje wel erg vast wordt. Maak het dan wat losser door er een extra eetlepel melk onder te roeren. Dan kan je weer gewoon doorbakken zoals voorzien. Je ijzer inboteren is trouwens totaal niet nodig, aangezien er genoeg boter in het deeg voor de zachte bewaarwafels zit.
Aanpassingen
Voor deze wafels scheid ik de eieren om het eiwit apart te kunnen opkloppen. Dit geeft net weer wat extra luchtigheid aan het deeg zodat de wafels iets minder zwaar worden. Ik hou daar wel van. Het verschil is echter niet zoo enorm groot. De wafels zijn ook heerlijk zonder het opgeklopte eiwit. Heb je dus geen handmixer in huis, of geen tijd of zin om de eiwitten op te kloppen kan je de eieren gewoon integraal onder het deeg mengen.
Ik gebruik altijd vanille-extract in mijn recepten, maar heb je vanillesuiker in huis dan kan je dit ook gebruiken. Vervang dan een grote eetlepel van de kristalsuiker door de vanillesuiker. De rest van het recept blijft hetzelfde.
Ik heb al eens eerder wafels met glutenvrije bloem gebakken en je kan dat hier dan ook prima vervangen. Ik raad wel aan om voor een glutenvrije mix te gaan in plaats van bijvoorbeeld enkel havermeel, amandelmeel of boekweitmeel. Deze mix gaat het dichtst aansluiten bij het traditionele recept. Voeg een theelepel bakpoeder toe om de wafels de nodige luchtigheid te geven. Ook voor mensen die geen lactose verdragen kan je dit recept gemakkelijk aanpassen. Ga voor plantaardige boter en gebruik je favoriete lactosevrije melk in dit recept. Het eindresultaat zal heerlijk zijn!


Ingrediënten
- 250 gram zelfrijzende bloem
- 160 gram kristalsuiker
- 1/2de theelepel vanille-extract*
- 180 gram gesmolten boter
- 2 medium eieren
- 100 mililiter melk
Instructies
- Doe de zelfrijzende bloem en kristalsuiker in een kom en meng met een garde. Als je vanillesuiker gebruikt, voeg deze dan ook nu toe.
- Maak een kuiltje in het midden van het deeg en giet daarin de gesmolten boter, de melk, twee eigelen (hou het eiwit apart) en de vanille. Begin in het midden te kloppen met een garde en werk zo langszaamaan naar buiten toe tot een egaal deeg. Gaat het te moeizaam met een garde, switch dan naar een houten lepel of spatel.
- Klop het eiwit apart op tot stijve pieken. Schep het onder het wafeldeeg in drie keer en spatel het er voorzichtig onder om zoveel mogelijk luchtigheid te behouden.
- Verwarm je wafelijzer voor. Ik zet mijn Sage Wafelijzer Smart Waffle Pro op classic en laat hem voorverwarmen tot 3 streepjes (iets lichter dan gemiddeld). De machine berekent voor mij automatisch hoe lang de wafels er in moeten. Dat is zo'n 2,5 minuut. Giet 3 grote eetlepels van het deeg in je wafelijzer en bak de wafels tot ze lichtgoud bruin zijn.
- Laat ze afkoelen op een koelrekje. Ze worden vlak na het bakken langs de buitenkant wat harder, maar no worries na het afkoelen zijn ze weer zacht. Bewaar ze nadien in een luchtdichte doos. Ze zullen niet lang overleven. ;)
Notities
Nog op zoek naar meer dessertje? Geen probleem, I’ve got you! Op de Dessertpagina vind je tientallen inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Sage. Voor meer informatie over samenwerkingen verwijs ik graag door naar mijn disclaimer.
Ze zien er echt zo lekker luchtig uit! Ik ga ze donderdag eens proberen maken. Ik kijk er nu al naar uit ☺️
Kei leuk om dat te horen! :)
Hmmm, een nieuw receptje voor wafels! Kon niet wachten om het uit te proberen! En of ze lekker zijn!🤗😃 makkelijk recept en je hebt alle ingrediënten meestal standaard in huis! Meer moet dat niet zijn!
Weer een top receptje dus!🎉
Dat vind ik zo belangrijk dat het met gemakkelijke ingrediënten is! :) Anders is de drempel zo hoog om het te maken. Thanks!
De wafels zijn erg lekker en zacht zoals ik ze graag eet super!
Dag Ellen!
Hoe lang zou je deze kunnen bewaren zodat ze nog lekker zijn?
Hoi!
Ik zou zeggen zo’n 4/5 dagen maar dan wel goed luchtdicht. Ik ben nog niet zo ver geraakt. 😅 ze waren altijd al eerder op hahaha.
Groetjes
Ellen
Ik was al langer op zoek naar een simpel recept voor goede bewaarwafels. Ideaal voor traktatie op school van de kindjes, werk… Maar deze portie hielden we lekker helemaal voor onszelf. ;-) Dankje team Kokerellen!
Hahahaha, ik zeg ook elke keer dat ik voor iedereen maak maar op mysterieuze wijze verdwijnen ze altijd zo snel… hahaha
Heeeerlijk! Net een wafelijzer gekregen dus meteen deze gemaakt. Ik heb de eitjes er in een keer in gedaan zonder het eiwit extra op te kloppen en ze waren nog prima qua structuur!
Dank je voor dit heerlijke recept!!
Ja beide zijn lekker eh! :) Blij dat het smaakte.
De wafeltjes gisteren gemaakt, overheerlijk :-) !
Bedankt voor het recept.
Met plezier!
Super lekker en simpel receptje!
Ik kon ze niet rap genoeg bakken want mn man en zoontje stonden al te wachten op de volgende!
Aah zo lief zeg!
Superlekker en zacht. De term bewaarwafels gaat niet echt kloppen vrees ik. Maar ze zullen wel snel terug aangevuld worden met een verse lading.
Ik heb deze wafels vanochtend gemaakt en het was zo simpel en ze waren zo klaar! Ben een groot fan van wafels maar vind het vaak zo veel gedoe en werk, maar daar is dit recept de oplossing voor. Ga ze zeker vaker maken!!
Jeeej! :)
Super makkelijke, snelle en heerlijke wafels. Ze zijn lekker zoet, je hebt geen toppings nodig maar ook weer niet plakkerig zoet. Net perfect!
de PERFECTE wafeltjes! :) Heb deze gisteren gemaakt om te trakteren op het werk. :) Bedankt voor dit lekkere receptje !
Zalig lekker! En een gemakkelijk receptje! Win win!
Hmmm deze wafels zijn de allerbeste ooit! Superlekker!
Het zijn bewaarwafels maar de wafels zitten hier niet lang in hun bewaardoos :-)
Thé best kind of waffles. ;)
Thanks voor je lieve reactie.
Groetjes,
Ellen
Heerlijk recept en laat vele variaties toe….Proficiat. Wat je zegt over Sage (Breville buiten Europa) klopt, en is een droommachine, maar prijzig (doorgaans rond 200 euro). Zelf werk ik hier met DOMO waffle genius, en is te googelen voor rond 80 euro. Ook de instellingen op DOMO zijn specifieker belgisch gericht (zoals brussels, liège,….). Dat neemt niet weg dat dit recept overheerlijk is en ik zie op de site nog meer heerlijke inspiratie….Doe zoe voort, Carl.
Als je dezelfde grootte wenst als op de foto, moet het deeg dan ook 2min30sec in het wafelijzer?
Hoi Lieke,
Dat hangt echt van je wafelijzer af. Ik zou eerst één wafel proberen (op middellage stand als jouw wafelijzer dat kan) en dan desnoods de timing bijsturen.
De wafeltjes moeten goudbruin zien langs de buitenkant en gemakkelijk uit het wafelijzer komen. Scheur de eerste eens open (en proef natuurlijk!) om te zien of ze helemaal gaar zijn.
Veel bakplezier!
Groetjes,
Ellen
Super simpel recept met een heerlijk resultaat. Zeker voor herhaling vatbaar!
Heb ook al verscheidene recepten geprobeerd voor bewaarwafels,, deze heb ik nu met rietsuiker gemaakt in plaats van witte suiker, het resultaat is fantastisch, top recept!!
Kei leuk om te horen Chantal! Zeker als dit recept een vast plaatsje krijgt in je wafelenbak. :)
Groetjes,
Ellen
Super lekkere wafels!! Had beter een dubbele portie gemaakt want nog voor ze konden afkoelen waren ze al op 🙈 Morgen nog eens, het is ook zo gemakkelijk. Bedankt!!!
Hahaha! Dat is het grootste compliment! :D
Het simpele recept samen gemaakt met mijn dochtertje van 2. Heerlijke wafels! Bedankt!
Niets zo leuk als samen aan de bak gaan hé! Doen wij hier thuis ook geregeld. :)
Blij dat het smaakte.
Liefs,
Ellen
Wat een lekkere wafels! Bedankt voor het recept..!
De eerste keer dat bewaarwafeltjes na nog geen volledige dag al op waren…
Ik denk dat ik volgende keer het recept x3 ga doen, misschien heb ik er dan wel nog over :-)
Ze zijn echt suuuuper lekker! Bedankt!
Ik had zin en tijd om te bakken, maar niet zoveel ingrediënten in huis. Daarvoor was dit recept ideaal. Begonnen met 1 portie, maar al snel bleek dat ik niet veel ging over hebben. Dus al gaande weg maar ineens 2de portie gemaakt. Heerlijke wafels. 1 van de betere recepten voor bewaarwafels. Deze zijn zoet genoeg voor ons.
Topreceptje Ellen. 👌🏻
Gisteren 1 portie gemaakt. Easy peasy.
Dit weekend doen we dan een dubbele portie en maandag kunnen de collega’s dan meegenieten gewoon omdat ze te lekker zijn om niet te delen.
‘K Ga dan ook direct jouw boek bestellen.
🧇😋
Eenvoudig en supergoeie wafeltjes! De eerste keer dat wafeltjes zo goed lukken 🙂.
Bedankt voor het recept!
Hier gemaakt zonder het opkloppen van het eiwit en zelfs zo vond ik ze al ontzettend geslaagd!!
Super lekker 😋
Ze waren te snel op om te bewaren 😂, beste recept voor wafels, alvast bedankt 😊
Hahaha, dat is het grootste compliment! :)
Welke boter gebruiken jullie voor wafeltjes?
Ik gebruik meestal de standaard ongezouten boter van het huismerk van de supermarkt! :)
Groetjes,
Ellen
Toen ik het recept las van deze wafeltjes wist ik… dit moet goed zijn. Ben er dan ook dadelijk aan begonnen. Gemakkelijk om te maken en vooral dat het deeg niet hoeft te rusten. Alles heb je normaal wel in huis, ook altijd fijn!
Ben zelf heel kritisch als het om de perfecte wafel gaat. En ja deze zijn super lekker van smaak en vooral ze zijn mals.
Hier gaan ze dus vaker gemaakt worden 😋
Super lekkere wafels! Bewaren was hier alvast niet nodig want ook mijn gezinsleden konden er niet van blijven!
Beste recept voor de allerlekkerste wafels!!
Heerlijk recept!
Ik heb 100g bloem en de melk vervangen door 200g zuurdesem, en er wat winterse kruiden door gedraaid (kaneel, kardemom, nootmuskaat, …).
Ze zijn zelfs nooit in een bewaardoos geraakt!
Bedankt voor dit eenvoudige en heerlijke recept.
Mmmm, zo kruidig! Klinkt heerlijk :)
Bedankt voort het simpelle recept, snel klaar en lukten allemaal.
De wafels waren al op voordat ze de bewaardoos in moesten.
Fantastisch! Dat is het grootste compliment. :)
Groetjes,
Ellen
Superlekkere wafeltjes! Ik voegde er dit weekend wat rode biet aan toe en dat was ook top. Dankjewel voor dit makkelijke en heerlijke recept!
Mmm, dat moet een lekkere variatie zijn! Blij dat het smaakte.
Liefs,
Ellen
Deze wafeltjes met glutenvrij bloem gemaakt en ze waren heel lekker!
Dit receptje bewaar ik! :D
Beste Ellen, op deze laatste dag van het jaar jouw overheerlijke wafeltjes aan het bakken. Maar deze keer maakte ik er een plantaardige versie van: volkorenspeltmeel (met toevoeging van bakpoeder), havermelk, Zústo (ipv suiker) en plantaardige boter. En …ze zijn zooooooooo lekker! Heel blij met dit recept, en nu kan ik ze vanavond als cadeautje meedoen zodat iedereen ervan kan smullen bij de koffie. 🤩 Heel erg bedankt met al jouw lekkernijen, doe zo verder! Van harte een mooi 2023!
Heerlijke wafels & super gemakkelijk te maken ! 😊
Heerlijke wafels, gemaakt met ingrediënten die je standaard in huis hebt. Love it!
Bewaarwafels… Al zullen ze hier vermoedelijk niet lang overleven.
Dankjewel!
Super! Fijn dat ze smaakten! :)
Een toppertje! Heerlijke wafels en supersnel klaar. Wij zijn fan!
Nog lekkerder, roer op het laatst ±50gr bakvaste chocoladedruppels onder.