Zachte bewaarwafels

Als ik nu van één receptje weet dat jullie er gaan opvliegen, dan zijn het deze zachte bewaarwafels wel. Zo lekker boterig, zacht, smeuïg en niét droog en na een paar dagen bewaren nog steeds lekker. Niet dat ze bij ons zo lang overleven. Dat moet ik er eerlijk bij zeggen. ;) Wafels doen mij ontzettend aan mijn jeugd denken, want ondanks dat mijn oma bijna uitsluitend kookte was het mijn opa die de wafels bakte. Zo van die stevige, bijna betonblokwafels als je ze vasthield maar oh zo lekker. Dat recept heb ik nog niet teruggevonden, maar ik was er wel naar op zoek toen ik in ‘Het kookboek’ dook van de KAV dat van mijn oma geweest was.

Het recept waarop ik mijn versie heb gebaseerd van deze zachte bewaarwafels kreeg in het boek de term ‘droge wafels’. Daar heb ik toch even hardop mee moeten lachen, want het is nu niet écht een naam waarvan je zin krijgt om ze te maken. Ik waagde alsnog mijn kans en kreeg heerlijke wafeltjes als resultaat. Ik paste een paar van de hoeveelheden aan en klopte het eiwit op om de wafels nét een tikkeltje extra luchtigheid te geven. Uit zelfbescherming deelde ik het recept ook door vieren, want ik kan je wel vertellen dat 16 wafels hier thuis is als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het viervoud daarvan zou ons (letterlijk) zuur opbreken vrees ik. :)

Mijn nieuw wafelijzer

Dat ik dol ben op wafels, is hier al langer geen onbekende meer. Ik maak ze als ontbijt, als tussendoortje of als dessert. Mijn oude toestel ging spoedig het decennium aantikken en ik merkte dat de baktijd van mijn wafels in plaats van drie minuten ondertussen al zo’n zeven minuten had bereikt. Ik stond dan ook te springen toen Sage me contacteerde om hun wafelijzer ’the Smart Waffle’ Pro uit te proberen. Wat een klepper van een wafelijzer! Je kan er twee wafels tegelijkertijd in bakken en dankzij de ruime omranding rondom krijg je steeds perfecte wafels zonder deeg dat langs de kanten van je machine wegloopt (oh wat haatte ik dat toch om dat altijd op te kuisen). De bakplaten zijn behoorlijk diep zodat je heerlijke vierkante wafels kunt maken (love this voor ontbijtwafels), maar je kan er ook ronde wafeltjes in maken, door de platen niet helemaal op te vullen. Voor deze zachte bewaarwafels vond ik een rond wafeltje toch het meest klassiek.

Het wafelijzer heeft ook een LCD-scherm (hoe fancy!) waarop je kan kiezen a) welk type wafel je klaarmaakt, en b) hoe gekleurd je je wafels wil hebben. Op basis van die twee instellingen berekent de machine automatisch hoe lang je wafels in het ijzer moeten. Dit is een life saver, amai. Ik vergat bij mijn vorig toestel de helft van de tijd mijn kookwekker te zetten, waardoor ik ze oftewel te snel eruit haalde of gewoon vergat en dan als twee bruine toastjes eruit moest halen. Dit toestel telt de seconden af tot je wafels klaar zijn en geeft een signaal wanneer ze klaar zijn.

Tot slot moet ik zeggen dat de Sage ’the Smart Waffle’ Pro in de duurdere prijsklasse zit, als je dus 1x per jaar wafels bakt is het misschien niet de investering voor jou. Maar als je zo’n wafelfanaat bent als ik, dan raad ik dit toestel zeker aan. Dankzij het gebruiksgemak en de technische snufjes bak je wafels in no time en komt het resultaat er telkens weer perfect uit.

Bewaren, tips en aanpassingen

Bewaren

Ondanks dat deze wafels amper de 24 uur aantikken nadat ze gebakken zijn, kan je ze prima bewaren. het zijn tenslotte zachte bewaarwafels. ;) Ik bewaar ze in een luchtdichte doos gewoon op een droge koele plek. Volgens mij kan je deze wafeltjes ook invriezen. Haal ze dan een nachtje op voorhand uit de vriezer, zodat ze rustig kunnen ontdooien voor je ze gaat opeten.

Tips

Ik maakte deze wafels vrij groot, maar je zou hier ook mini wafeltjes van kunnen maken. Voor de kleinste kids is dat misschien leuker. Giet dan oftewel minder deeg in je wafelijzer of maak een volledig vierkant en snij dan in vieren, zodat je kleine vierkantjes krijgt. Wil je je wafels nog wat extra opfleuren? Decoreer ze dan nog met wat gesmolten chocolade of discoparels.

Als je het deeg verdubbeld kan het zijn dat je deeg na een tijdje wel erg vast wordt. Maak het dan wat losser door er een extra eetlepel melk onder te roeren. Dan kan je weer gewoon doorbakken zoals voorzien. Je ijzer inboteren is trouwens totaal niet nodig, aangezien er genoeg boter in het deeg voor de zachte bewaarwafels zit.

Aanpassingen

Voor deze wafels scheid ik de eieren om het eiwit apart te kunnen opkloppen. Dit geeft net weer wat extra luchtigheid aan het deeg zodat de wafels iets minder zwaar worden. Ik hou daar wel van. Het verschil is echter niet zoo enorm groot. De wafels zijn ook heerlijk zonder het opgeklopte eiwit. Heb je dus geen handmixer in huis, of geen tijd of zin om de eiwitten op te kloppen kan je de eieren gewoon integraal onder het deeg mengen.

Ik gebruik altijd vanille-extract in mijn recepten, maar heb je vanillesuiker in huis dan kan je dit ook gebruiken. Vervang dan een grote eetlepel van de kristalsuiker door de vanillesuiker. De rest van het recept blijft hetzelfde.

Ik heb al eens eerder wafels met glutenvrije bloem gebakken en je kan dat hier dan ook prima vervangen. Ik raad wel aan om voor een glutenvrije mix te gaan in plaats van bijvoorbeeld enkel havermeel, amandelmeel of boekweitmeel. Deze mix gaat het dichtst aansluiten bij het traditionele recept. Voeg een theelepel bakpoeder toe om de wafels de nodige luchtigheid te geven. Ook voor mensen die geen lactose verdragen kan je dit recept gemakkelijk aanpassen. Ga voor plantaardige boter en gebruik je favoriete lactosevrije melk in dit recept. Het eindresultaat zal heerlijk zijn!

Zachte bewaarwafels

4.80 van 39 stemmen
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Porties: 12 – 16 stuks

Ingrediënten

 • 250 gram zelfrijzende bloem
 • 160 gram kristalsuiker
 • 1/2de theelepel vanille-extract*
 • 180 gram gesmolten boter
 • 2 medium eieren
 • 100 mililiter melk

Instructies

 • Doe de zelfrijzende bloem en kristalsuiker in een kom en meng met een garde. Als je vanillesuiker gebruikt, voeg deze dan ook nu toe.
 • Maak een kuiltje in het midden van het deeg en giet daarin de gesmolten boter, de melk, twee eigelen (hou het eiwit apart) en de vanille. Begin in het midden te kloppen met een garde en werk zo langszaamaan naar buiten toe tot een egaal deeg. Gaat het te moeizaam met een garde, switch dan naar een houten lepel of spatel.
 • Klop het eiwit apart op tot stijve pieken. Schep het onder het wafeldeeg in drie keer en spatel het er voorzichtig onder om zoveel mogelijk luchtigheid te behouden.
 • Verwarm je wafelijzer voor. Ik zet mijn Sage Wafelijzer Smart Waffle Pro op classic en laat hem voorverwarmen tot 3 streepjes (iets lichter dan gemiddeld). De machine berekent voor mij automatisch hoe lang de wafels er in moeten. Dat is zo'n 2,5 minuut. Giet 3 grote eetlepels van het deeg in je wafelijzer en bak de wafels tot ze lichtgoud bruin zijn.
 • Laat ze afkoelen op een koelrekje. Ze worden vlak na het bakken langs de buitenkant wat harder, maar no worries na het afkoelen zijn ze weer zacht. Bewaar ze nadien in een luchtdichte doos. Ze zullen niet lang overleven. ;)

Notities

*of vervang 1 eetlepel kristalsuiker door 1 zakje vanillesuiker
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten wat je er van vond!

Nog op zoek naar meer dessertje? Geen probleem, I’ve got you! Op de Dessertpagina vind je tientallen inspirerende recepten.

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Sage. Voor meer informatie over samenwerkingen verwijs ik graag door naar mijn disclaimer.60 gedachten over “Zachte bewaarwafels”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept