Feestelijke romige feta dip

Romige feta dip. Een heerlijke dip die niet mag ontbreken op je volgende feesttafel! Met 5 ingrediënten en een keukenmachine heb je deze romige smeuïge dip zo gemaakt. Werk af met heerlijke najaar toppings en je hebt een dip om U tegen te zeggen.

Luchtig, romig en heerlijk: hoe maak je de feta dip

Hou je ook zo van feta? Dan raad ik je alvast aan om dit recept uit te proberen. Whipped feta is een trend van het laatste jaar en ik heb het al meermaals uitgeprobeerd. Echter moet dit toch mijn favoriete versie zijn. Dankzij de de Belgische slagroom van Inex (40%) wordt de dip in de keukenmachine (je kan eventueel ook een blender of staafmixer gebruiken) heerlijk romig en luchtig geklopt. Samen met een rauw teentje look voor wat extra pit en een beetje honing is deze feta dip een perfecte balans tussen zout, zoet, romig en luchtig.

Feestelijke toppings

Een zelfgemaakte dip is natuurlijk al fantastisch, maar we kunnen de feta dip met de juiste toppings nog mooier, feestelijker én lekkerder maken. Dankzij de toppings krijg je niet alleen wat meer kleur, maar ook een variëteit aan texturen. Zo is elk hapje een waar plezier om op te eten!

De toppings die ik gebruik in dit recept:

  • Granaatappelpitjes (maar gedroogde veenbessen zou ook top zijn)
  • Vers geritste tijm
  • Geroosterde en gezouten pecannoten
  • Zeste van een mandarijn
  • Een lepeltje honing

Wil je je noten nog meer smaak geven? Maak er dan een snelle gekarameliseerde versie van zoals ik deed in dit recept.

TIPS, AANPASSINGEN EN BEWAREN

TIPS

Deze feta dip staat in 15 minuten op tafel. Nog wat extra tips:

  • Voor de meest fluweelzachte dip raad ik aan om je keukenmachine een aantal minuten te laten draaien. Zo krijgt de slagroom voldoende tijd om op te kloppen en wordt de feta helemaal fijngemalen.
  • Heeft je machine toch moeite met het romig maken? Voeg dan nog een scheutje olijfolie toe om de emulsie mee in gang te zetten.
  • Voeg geen extra zout toe aan de dip, aangezien dat de feta al zout genoeg is. Peper kan je wel naar smaak toevoegen.

AANPASSINGEN

  • Hou je niet van rauwe look of ben je er gevoelig aan? Ga voor wat lookpoeder of laat het weg.
  • Speel met de verhoudingen tussen room en feta als je de smaak van feta iets te straf vindt.
  • Geen pecannoten in huis? Ga voor walnoten voor een goed alternatief.
  • Kies gedroogde veenbessen als alternatief voor granaatappelpitjes.
  • Voeg wat extra honing toe als je je dip zoeter wil. Proef zeker tussendoor.
  • Deze dip is glutenvrij, dus serveer met glutenvrije crackers of eventueel fijngesneden groentjes voor een glutenvrij aperitief.

BEWAREN

  • Deze dip kan je een dag op voorhand bereiden en bewaar je tot het serveren in de koelkast. Hou je toppings apart zodat deze niet slap worden.
  • Je eet de dip best op de dag dat je hem serveert, want doordat mensen dippen met crackers is de houdbaarheid beperkt. Schep eventueel een deel uit en bewaar de rest in de koelkast voor later indien nodig. Zo kan je de dip langer bewaren, tot nog twee extra dagen.
  • Deze dip kan je niet invriezen.

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

Feestelijke romige feta dip

Voorbereidingstijd5 min
Bereidingstijd10 min
Porties: 8 personen

Equipment

  • 1 kleine keukenmachine

Ingrediënten

  • 1 blok feta uitgelekt
  • 60 ml Inex slagroom (40%)
  • 1 teentje look
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 1 mandarijn

Voor de toppings

  • 2 eetlepels granaatappelpitjes
  • 2 eetlepels geroosterde pecannoten
  • 1 theelepel vloeibare honing
  • een takje tijm

Instructies

  • Verbrokkel de feta en doe samen met de slagroom in een kleine keukenmachine. Laat draaien tot een smeuïge massa.
  • Pel het teentje look en pers het fijn. Voeg toe samen de honing aan de fetacrème.
  • Zest de mandarijn en voeg toe aan de feta. Kruid af met peper. Heb je de dip graag wat zoeter? Voeg dan nog een beetje extra honing toe.
  • Doe de dip in een mooi serveerkommetje en verdeel bovenop de granaatappelpitjes, pecannoten. Rits de tijm bovenop en werk af met een drizzle extra honing.
  • Serveer met je favoriete crackers.

Notities

Ik zag het idee voor een feestelijke dip bij Pinch of Yum verschenen een aantal jaar geleden en ik maakte er mijn eigen versie van.

Eet smakelijk! X Ellen

Nog op zoek naar meer aperitief recepten? Geen probleem, I’ve got you! Op de hapjes pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.

En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Inex. Voor meer informatie over samenwerkingen, verwijs ik graag door naar mijn disclaimer.



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept