Nog geen beoordelingen

Gezonde gevulde koeken

Hoe ben ik tot dit receptje gekomen? Ik stond aan te schuiven bij de Hema met een grommende maag tijdens de middagpauze en graaide nog snel een stukje gevulde koek uit het bakje aan de kassa tijdens mijn betalen. En OH BOY! Was ik even vergeten hoe lekker ik dit heerlijk boterige & amandelige koekje wel niet vond! Ik wou meteen teruggrijpen, maar hield me te toch maar in (sociale wenselijkheid en dergelijke). Aangezien ik zeker wist dat ik me niet ging kunnen inhouden een hele batch op te eten, besloot ik dan maar om zelf een gezondere variant op deze klassieker te bedenken! En dat bleek super gemakkelijk! Met maar 6 ingrediënten (!) heb je het zo in de oven zitten.

gevulde koekjes-4

Misschien kort even een disclaimer, want deze koekjes zijn dan misschien gemaakt met allemaal gezonde ingrediënten, ze bevatten helaas nog wel altijd best veel calorieën. Alleen zijn deze heel wat meer verantwoord en weet je dan ook perfect wat er in je koekje gaat. Toch durf ik eerlijk bekennen dat deze alternatieve variant écht bijna even lekker is als de decadente originele tegenhanger, maar dan zonder buikpijn of schuldgevoel nadien. Het proberen waard!

gevulde koekjes-3

Ik nam het klassieke recept van gevulde koeken er bij en keek waar ik aanpassingen kon maken. Zo google-de ik voor een gezonde amandelspijs en kwam ik meteen uit op een mengsel van amandelpoeder en honing. Zo eenvoudig is het dus! Ik verving de witte bloem door speltbloem en ging voor kokosbloesemsuiker in plaats van kristalsuiker. Ook koos ik kokosolie in plaats van boter, maar wegens de omstreden meningen hierover kan je dus natuurlijk ook perfect gewoon boter gebruiken. :)

Gezonde gevulde koeken

Hoe lang doe je er over Totale bereidingstijd 00uur:50 minuten
Hoe lang doe je er over Voorbereidingstijd 00uur:30 minuten
Hoe lang doe je er over Bereidingstijd 00uur:20 minuten
Afdrukken Afdrukken Pinterest Pin recept

Rate het recept hier

Nog geen beoordelingen
8 koeken

Ingrediënten

 • 100 g speltbloem
 • 40 g kokosbloesemsuiker
 • 50 g kokosolie gesmolten
 • 1 ei

Voor de amandelpasta:

 • 100 g amandelmeel
 • 80-100 g vloeibare honing

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 170°C.
 • Meng het amandelmeel met de honing. Probeer eerst met 80g honing en als het geheel nog te korrelig is, voeg nog 20g extra toe. Doe in een kommetje en zet in de ijskast om op te stijven.
 • Meng de bloem met de suiker. Voeg daarna het ei en de kokosolie toe. Zet minstens 30 min in de ijskast of 15 minuten in de diepvriezer om uit te harden.
 • Rol het deeg uit op een bebloemd oppervlak of tussen twee bakpapiertjes in een dunne lap van ongeveer 0,5cm.
 • Steek met een klein glas 16 rondjes uit het deeg (je zal het deeg moeten herrollen) en leg 8 rondjes op een bakplaat bekleed met bakpapier.
 • Neem nu de amandelpasta en rol balletjes ter grootte van een knikker en leg ze op de deegrondjes. Bedek deze nu elk opnieuw met een deegrondje en druk de kanten aan met je vingers of een vork.
 • Bestrijk de bovenkant van de koeken met wat losgeklopt ei, melk of room voor een bruin kleurtje en bestrooi eventueel met wat amandelschilfers.
 • Bak in de oven voor 20 minuten goudbruin.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!

Smakelijk!

gevulde koekjes

Nog goesting?

blondies
Koekjes
00:35

Blondies met amandel en frambozen (suikervrij)

appelflappen
Koekjes
00:40

Speculaas-appelflappen

speculaaskoekjes
Koekjes
01:35

Speculaaskoekjes (suikervrij)

citroenkoekjes
Dessert
00:50

Citroenkoekjes met lemon curd

gezonde amandelkoekjes
Koekjes
00:40

Gezonde amandelkoekjes

honingwafels
Koekjes
00:30

Honingwafels recept

speculaas rolletjes
Zoete ontbijt
00:30

Speculaas rolletjes

koekjes met witte chocolade
Koekjes
00:25

Witte chocoladekoekjes met veenbessen