éénpots gezonde mac & cheese

IMG_8500 copy

Ooh, macaroni met kaas en hesp. Wat was je toch altijd één van mijn favoriete comfort foods als kind. Toen kon ik helaas nog een driedubbele portie van je op zonder op de bank te moeten gaan liggen, dat is vandaag niet meer het geval! Gelukkig heb ik mijn liefde voor je nooit moeten opgeven, want vandaag maken we namelijk deze overheerlijke en gezonde éépotsversie van deze Belgische klassieker.

Zoals gezegd deel ik vandaag met jullie mijn versie van dit pastagerechtje dat alles heeft wat de klassieke versie ook heeft, maar dan zonder de massa aan pannen en calorieën. ;) Deze zomer maakte ik al eens een éénpotspasta met frisse groentjes en het idee van alles in één pot koken sprak jullie duidelijk even hard aan als mij! Daarom vandaag een tweede gerechtje dat niets meer vraagt dan gewoon 1 pot waar we alles in gaan combineren voor some ultimate goodness!

IMG_8516 copy

Wees gerust, deze pasta moet helemaal niet onderdoen voor de traditionele versie. Integendeel! Ik kan er heerlijk van genieten, zonder schuldgevoel en ik kan me nadien nog bewegen zonder een blok in mijn maag. Allemaal voordelen dus. ;) En vertelde ik al dat het recept zo ongelofelijk gemakkelijk is? Geen roux of bechamelsaus maken, geen room maar alles gewoon lekker dumpen in één pot. Alleen roeren moet je de hele tijd doen, maar dat kan iedereen nu wel, toch?

Ik voeg aan mijn pasta ook nog wat spinazie toe om de noodzakelijke vitaminen te voorzien, maar de pasta smaakt het allerlekkerste met een eenvoudige side salad met wat rucola en tomaatjes om een frisse toets te voorzien. Het blijft natuurlijk een kaas gerecht.

IMG_8527 copy

Tot slot geef ik je nog de keuze wat betreft de kaas. Ik kies in dit recept voor light kaas. Die is heerlijk creamy en geeft een goede structuur maar heeft helaas iets minder smaak. Ik compenseer dit door wat meer te gebruiken dan ik met gewone kaas zou doen en door het gerecht goed te kruiden met zout, peper en nootmuskaat. Je kan ook kiezen om geen lightkaas te gebruiken, maar net een hele straf afsmakende kaas zoals bijvoorbeeld Cheddar. Dan kan je gerust de hoeveelheid kaas verlagen om zo het gerecht toch nog licht te houden.

Eénpots gezonde mac & cheese

5 van 1 stem

Ingrediënten

 • 300 g macaroni
 • 600 ml magere melk
 • 500 g hamblokjes
 • 150 g geraspte lightkaas
 • 170 g Griekse yoghurt O%
 • 300 g verse Spinazie

Topping, optioneel

 • 50 gram geraspte lightkaas

Instructies

 • Doe de macaroni samen met de melk en 400 ml water in een grote pot en kruidt af met peper, zout en nootmuskaat.
 • Breng aan de kook. Let op! Roer constant. Door het zetmeel van de macaroni dat vrijkomt gaat de macaroni snel aan de bodem kleven. Roeren dus! ;)
 • Eenmaal aan de kook, draai het vuur op middelhoog en laat het mengsel al roerend koken tot de pasta gaar is (duurt normaal gezien een minuutje of twee minder lang dan op de verpakking staat). Bij mij was dit 8 minuten. De melk zal niet helemaal weg zijn, maar dat is de bedoeling. Dit wordt namelijk de saus.
 • Draai het vuur uit. Voeg nu de gemalen kaas, Griekse yoghurt en ham toe en roer goed door.
 • Voeg nu ook de spinazie toe (eventueel in delen) en roer om te laten garen.
 • Proef en kruidt eventueel extra af met peper en zout.
 • Wil je nog een stapje verder gaan? Doe de pasta dan in een ovenschaal en bestrooi met 50g extra kaas.
 • Zet onder de grill totdat er een mooi bruin korstje op de pasta verschijnt (ongeveer 10 minuten).
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten wat je er van vond!

Smakelijk!

IMG_8395 copy


15 gedachten over “éénpots gezonde mac & cheese”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept