4.90 van 19 beoordelingen

Romige orzo recept met prei (eenpansgerecht)

Dit orzo recept met prei is hƩt perfecte gerecht om op een doordeweekse avond op tafel te zetten. In 20 minuten op tafel, met maar een handvol ingrediƫnten en zacht voor de portemonnee. Dit eenpansgerecht met orzo kan je namelijk voor 5 euro voor 4 personen op tafel zetten.

wat is orzo of Griekse pasta?

Orzo, een kleine pastavariant die lijkt op rijst, vormt de basis van dit verrukkelijke gerecht. Met zijn compacte vorm en stevige textuur biedt orzo een unieke eetervaring die door iedereen gesmaakt wordt. Deze veelzijdige pasta wordt vaak gebruikt in een verscheidenheid aan gerechten, variƫrend van soepen en stoofschotels tot salades en hoofdgerechten. Het absorbeert smaken uit sauzen en bouillons en voegt tegelijkertijd een heerlijke textuur toe aan elk gerecht.

Gecombineerd met de heerlijke prei (ik gebruik zelfs diepvries voor dit recept) en de stevige smaak van Parmezaanse kaas, is deze romige orzo een perfecte keuze voor een snel en smaakvol diner. Dit eenpansgerecht met orzo is enorm romig, dus afwerken met de crumble topping vind ik echt een meerwaarde. Zo zorg je voor een extra textuur laagje dat dit recept nog lekkerder maakt.

orzo recept met prei

Een snel eenpans orzo recept voor elke gelegenheid

Of het nu gaat om een intiem diner voor twee of een feestelijke bijeenkomst met vrienden en familie, dit romige orzo recept met prei is altijd een schot in de roos. De eenvoudige bereiding maakt het perfect voor drukke weeknachten, terwijl de verfijnde smaken het ook geschikt maken voor speciale gelegenheden. Serveer het als hoofdgerecht met een groene salade aan de kant, of als bijgerecht bij gegrilde kip of vis voor een complete maaltijd die indruk maakt op elke gast.

Aanpassingen en bewaren van dit orzo recept

Aanpassingen

Dit orzo recept met prei bestaat maar uit een handvol ingrediĆ«nten. Experimenteer dus naar hartelust met toevoegingen. Ga voor extra groentjes zoals erwtjes, champignons of spinazie of kies voor het toevoegen van vlees of vis, zoals spekjes of scampi’s. Voeg extra kruiden toe voor een extra smaakvolle ervaring.

Dit gerecht is van nature ook heel laag in lactose, aangezien we enkel Parmezaanse kaas gebruiken.Vervang door een lactosevrije variant om het gerecht helemaal lactosevrij-proof te maken. Voor een glutenvrije variant raad ik aan om rijst te gebruiken in plaats van orzo, ook erg lekker! Let wel op dat je ook glutenvrij brood gebruikt voor de topping of vervang bijvoorbeeld door pijnboompitjes. Maak dit gerecht plantaardig door de Parmezaanse kaas te vervangen door twee eetlepels gistvlokken.

Bewaren

Dit eenpansgerecht met orzo is het allerlekkerst wanneer het vers klaar gemaakt is. Maar heb je restjes over? Dan kan je die zeker tot twee dagen na het klaarmaken opnieuw opwarmen. Voeg een scheutje melk of room toe om terug een romig gerechtje te krijgen als de orzo wat droog geworden is. Invriezen zou ik voor dit gerecht niet aanraden.

  • Kies de juiste pan: Begin met een goede, ruime pot of pan met een dikke bodem. Idealiter een gietijzeren pan of eentje met een natuurlijke anti-aanbaklaag. Een pan van goede kwaliteit zorgt voor gelijkmatige warmteverdeling en voorkomt aanbakken. Ik hou van een brede pan met hoge zijden.
  • Blijf in de buurt: Een eenpansgerecht is vaak in een mum van tijd klaar, maar door de hoeveelheid zetmeel die vrij komt van de pasta durft de bodem snel gaan kleven. Roer dus regelmatig om er voor te zorgen dat je gerecht niet aanbrandt, en bovendien al je ingrediĆ«nten gelijktijdig garen.
  • Serveer meteen: een eenpansgerecht zal opstijven en minder romig worden als het afkoelt. Het allerlekkerst is je dit orzo recept meteen na het klaarmaken.
  • Ga aan de slag met dit basisrecept, en vul naar hartelust aan met dingen die je lekker vindt.

Romig orzo recept met prei

Hoe lang doe je er over Totale bereidingstijd 00uur:20 minuten
Hoe lang doe je er over Voorbereidingstijd 00uur:05 minuten
Hoe lang doe je er over Bereidingstijd 00uur:15 minuten
Afdrukken Afdrukken Pinterest Pin recept

Rate het recept hier

4.90 van 19 beoordelingen
4 personen

Ingrediƫnten

Voor de romige orzo

  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 800 gram fijngesneden prei diepvries of vers
  • 350 gram orzo
  • 800 ml kokend water + 1 bouillonblokje
  • 100 gram gemalen Parmezaanse kaas

Voor de boterham crumble

  • 2 droge boterhammen
  • 1 teentje look
  • 1 eetlepel gedroogde groene kruiden

Instructies

Voor de crumble (maak dit eerst als je maar 1 pan wil vuil maken)

  • Hak de boterhammen fijn in een hakmolentje tot je fijne broodkruimels krijgt.
  • Doe een scheutje olijfolie in een grote pan en bak de broodkruimels krokant. Kruid met de groene kruiden, peper en zout. Schep de kruimels uit de pan eens ze goudbruin zijn en hou apart voor het serveren.

Voor de romige orzo

  • Snipper de ui fijn en pers de look.
  • Neem een grote pan met hoge zijden en voeg een scheutje olijfolie toe.
  • Bak de ui glazig in twee minuten en bak daarna de look 1 minuut mee.
  • Voeg de fijngesneden prei toe en roer 1 minuutje om.
  • Voeg dan de orzo toe, het kokend water en het bouillonblokje.
  • Breng zachtjes terug aan de kook en laat pruttelen. Roer regelmatig om zodat de orzo niet aan de bodem gaat kleven.
  • Na ongeveer 10 minuten is de orzo gaar. Afhankelijk van hoe hoog je vuur staat kookt het water soms sneller weg, voeg eventueel nog wat extra toe als het pastawater te snel opgenomen wordt door de pasta.
  • Roer op het einde het meeste van de Parmezaanse kaas onder de orzo. Bewaar een beetje voor het serveren.
  • Serveer de orzo met prei meteen met een royale portie van de krokante broodtopping en de resterende Parmezaanse kaas.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!

Geniet van dit orzo recept met prei! 

Nieuwsgierig naar meer heerlijke recepten? Verken ons uitgebreide assortiment aan eenpansrecepten op Kokerellen.be voor meer culinaire inspiratie. Vergeet ook niet om ons te volgen op Instagram (@kokerellen) voor dagelijkse updates, achter de schermen en meer smakelijke creaties.

Smakelijk! X Ellen

orzo recept met prei

Nog goesting?

Hoofdgerecht
00:25

Milde gele pinda veggie curry

Lunch
00:50

Vullende soep met lentegroenten

Lunch
00:15

Griekse wrap met tzaziki

Lunch
00:20

Tomatensoep met tortellini

Vegetarisch
00:40

Pittige halloumi ovenschotel

Dips
00:15

Kruidige worteldip met komijn

Vegan
00:30

Rode linzen curry met cashew

Hartige hapjes
00:30

Bladerdeeghapje met brie en cranberries