4.97 van 27 beoordelingen

Romige rijstpap maken (eventueel met brûlée laagje)

Romige rijstpap is een echte klassieker in de meeste Belgische huishoudens. Deze heerlijke lekkernij heeft voor velen een persoonlijke herinnering en geschiedenis en verschillende bereidingswijzen. Of hij nu klassieker geserveerd wordt met een lepeltje bruine suiker erbovenop of verwerkt in een rijsttaart, voor rijstpap mag je mij nu eens écht wakker maken. Romige rijstpap maken is niet zo moeilijk als het lijkt, met een paar eenvoudige stappen.

Basisingrediënten voor de perfect romige rijstpap

De basis van Belgische rijstpap bestaat uit enkele eenvoudige maar essentiële ingrediënten, zoals rijst, melk, suiker en vaak een vleugje vanille en/of safraan. Het geheim zit in het geduldig koken en roeren, waardoor de rijst de melk absorbeert en een romige consistentie krijgt. Dat is ook meteen het uitdagendste van het hele recept, geduldig zijn.

Daarnaast pas ik de verhouding van de ingrediënten aan om de rijstpap extra romig te maken. Dit recept geeft dan ook geen uitgeharde rijstpap die je ondersteboven kan houden, maar leert je een rijstpap maken met fluweelzachte textuur, boordevol smaak en luchtigheid. Ik begin met een liter melk (in plaats van 750ml zoals op de verpakking geschreven staat) en 125g rijst (dit is de basis voor 4 personen). Van zodra de rijst aan de kokende melk toegevoegd wordt, draai ik het vuur zo laag mogelijk. Zo wordt de melk rustig opgenomen en verdampt het vocht niet te snel.

Romige rijstpap maken met brulee topping

Zo’n 35-40 minuutjes later is je rijstpap ingedikt tot een loperige pudding structuur. Hou er rekening mee dat wanneer je rijstpap afkoelt hij verder zal opstijven, ga dus niet te ver om droge rijstpap te voorkomen. De rijstpap zou aan je houten lepel moeten kleven maar er vervolgens vlot afdruppelen. De romige rijstpap maken doe je tot slot door er wat opgeklopte room onder te spatelen. Dit is geen must, maar maakt het eindresultaat nog lekkerder en luchtiger.

Rijstpap maken zonder aanbranden

Van zodra de melk kookt, voeg ik mijn rijst toe. Dit is dessertrijst, speciaal om rijstpap te maken. Ik laat vervolgens mijn vuur zo laag mogelijk staan, zodat de rijstpap net pruttelt. Dan kan ik om de 3-4 minuutjes komen roeren, eventueel een melkvelletje verwijderen, maar brandt er niets aan. Roer het vel onder de rijstpap, die zal oplossen. Ga met een houten lepel goed over de bodem en neem een pot met zware bodem voor het minste kans op aanbranden, zoals een Le Creuset.

Update: ik maakte ondertussen ook een romige rijstpap variant zonder veel roerwerk! Check zeker het recept voor deze snelle rijstpap uit de oven als je niet een half uur aan je vuur wil gekluisterd zitten.

Rijstpap maken met brûlée laagje

Hoewel rijstpap an sich een geweldig feestelijk en lekker dessert is, doe ik er voor Kerst graag een schepje bovenop. Dat mag je letterlijk nemen. We werken deze romige rijstpap af met een heerlijk brulee laagje. Dit is niet meer dan gebrande suiker die voor een hard suikerlaagje bovenop de rijstpap ligt. Lekker krokant, gekarameliseerd van de smaak en de perfecte feestelijke toets voor je rijstpap. Ik gebruik hiervoor een gasbrander speciaal voor eten, maar je kan de rijstpapjes ook even in de oven zetten onder de grill. Neem dan wel glaasjes die gemaakt zijn voor de oven.

Welke rijst heb je nodig voor rijstpap?

Het beste resultaat krijg je met dessertrijst, een korte rijstvariant die veel vocht opneemt en een lekker papje creëert. Een alternatief voor dessertrijst, is arboriorijst of risottorijst. Andere rijstvarianten zijn minder geschikt om de juiste textuur te krijgen.

Hoe lang kan je de rijstpap bewaren?

Ik maak deze rijstpap een dagje op voorhand en bewaar hem na het serveren tot 3 dagen in de koelkast.

Kan je de rijstpap weer opwarmen?

Dat kan! Zachtjes in een pannetje traag op temperatuur brengen lukt zeker, maar dan laat je de slagroom best achterwegen. Dat effect valt weg als je de rijstpap opnieuw opwarmt.

Hoe voorkom je een vel op je rijstpap?

Heel eenvoudig, bedek de bovenkant van je rijstpap met een velletje plastiekfolie. Druk het rechtstreeks op de rijstpap zodat er geen lucht zit tussen de folie en de pap. Zo voorkom je een vel en koelt je rijstpap mooi af.

Bewaren en voorbereiden van de romige rijstpap

  • Je bereidt de rijstpap best een dag op voorhand. Zo kan de pap rustig afkoelen en opstijven.
  • Voeg je de brûlée topping toe? Doe dat dan net voor serveren. Anders wordt de suiker vochtig en brandt deze niet goed af.
  • Je kan deze rijstpap tot 3 dagen na het serveren bewaren, maar warm hem slechts eenmalig weer op.
  • Je kan de rijstpap maken en tot 1 maand in de diepvriezer bewaren, maar de textuur zal iets anders zijn eens de rijstpap ontdooid is.

Romige rijstpap maken

Hoe lang doe je er over Totale bereidingstijd 00uur:40 minuten
Hoe lang doe je er over Voorbereidingstijd 00uur:35 minuten
Hoe lang doe je er over Bereidingstijd 00uur:05 minuten
Afdrukken Afdrukken Pinterest Pin recept

Rate het recept hier

4.97 van 27 beoordelingen
4 grote porties

Ingrediënten

  • 1 liter melk
  • 125 gram dessertrijst
  • 15 tal draadjes safraan
  • 1 vanillepeul + 2 eetlepels suiker of 1 zakje vanillesuiker
  • 100 ml slagroom optioneel

Voor de brûlée topping

  • 4 eetlepels kristal/rietsuiker

Instructies om zelf romige rijstpap te maken

  • Doe de melk in een grote pot met dikke bodem en breng aan de kook. Voeg de safraan draadjes toe, snij de vanillepeul doormidden en voeg samen met de suiker toe. Voeg ook een klein snuifje zout toe.
  • Draai het vuur laag zodra de melk kookt en voeg de rijst toe. Laat de melk op laag vuur pruttelen. Roer regelmatig zodat de rijst niet aan de bodem gaat kleven, elke 3-4 minuten. Na 35-40 minuten is de rijstpap mooi ingedikt, de rijst beetgaar maar de pap is nog vrij lopend. Dit is de bedoeling. De pap zou even aan je houten lepel moeten blijven hangen maar dan er vrij snel aflopen.
  • Draai het vuur uit en doe de rijstpap in een kom. Dek af met plastiekfolie, rechtstreeks op de rijstpap om vel te voorkomen. Zet in de koelkast en laat volledig afkoelen.
  • Eens afgekoeld klop de slagroom stijf en schep onder de rijstpap voor een super smeuïg eindresultaat. Serveer in een grote kom of in mooie glaasjes. Let wel op dat je glaasjes gebruikt die voor de oven gemaakt zijn als je de brûlée topping gaat maken onder de grill.

Voor de brûlée topping

  • Verdeel de suiker over de bovenkant van de rijstpap en zet even onder de grill in je oven tot de suiker gekarameliseerd is of brandt af met een gasbrander gemaakt voor koken.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!

Variaties en extra smaken van rijstpap

Hoewel het basisrecept voor Belgische rijstpap over het algemeen hetzelfde blijft, hebben verschillende regio’s hun eigen variaties toegevoegd om een unieke twist te geven aan dit klassieke gerecht. Sommigen voegen specerijen toe zoals kaneel of nootmuskaat, terwijl anderen kiezen voor toevoegingen zoals rozijnen of gekarameliseerde suiker voor extra smaakdimensies. Ga dus gerust experimenteren met andere toevoegingen.

Zo zie je maar, zelf rijstpap maken is niet moeilijk! Ben je nog op zoek naar meer recepten? Neem dan een kijkje op de kerstrecepten pagina waar je ze allemaal in een gemakkelijk overzichtje vindt. Op Instagram deel ik ook veel kerstinspiratie en korte recept video’s.

Romige rijstpap maken met brulee topping

Nog goesting?

zelf veenbessensaus maken
Dips
00:15

Zelf veenbessensaus maken

glühwein
Drankjes
00:20

(Alcoholvrije) glühwein

broccolisoep
Lunch
00:40

Broccolisoep met tahini

garnaalcocktail
Hartige hapjes
00:15

Garnaalcocktail in een glaasje

bladerdeeghapje met faux gras
Hartige hapjes
00:30

Kerstmenu: bladerdeeghapje met Faux Gras

Winterse fruitsalade
No-bake
00:15

Winterse fruitsalade

winter limonade
Drankjes
00:15

Winter limonade met mandarijn

bladerdeeghapje met brie
Hartige hapjes
00:30

Bladerdeeghapje met brie en cranberries