Hele kip uit de oven met wintergroenten

Hele kip uit de oven met wintergroenten. We zijn beland bij ons hoofdgerecht van de Kokerellen Kerstmenu 2020. En het is een werkelijke show stopper! Maar zal ik eens een geheim verklappen? Het is zoo eenvoudig om te maken en het resultaat komt er elke keer perfect uit. Jij doet de basis, maar de oven doet al het harde werk. Ik bedoel, beter wordt het niet met kerst, toch?!

Deze hele kip kan je perfect maken in kleine kring. Ik zou zeggen dat dit als een volwaardige maaltijd voor 4-6 personen gezien kan worden, afhankelijk van de hoeveelheid hapjes en voorgerechten er aan vooraf gegaan zijn. De kip en de wintergroenten zijn een eerder lichte maaltijd (in vergelijking met andere kerstgerechten), dus je gaat hier een gezond en smaakvol alternatief mee op tafel zetten. Ik neem je graag mee door de beperkte stappen om van dit hoofdgerecht een kerstsucces te maken!

Voorbereiding

In de recept fiche hieronder kan je alle onderdelen vinden voor dit recept, maar ik geef je graag de nodige tips om dit gerechtje zo stress vrij mogelijk te maken. Dat begint natuurlijk bij een goede voorbereiding. De wintergroenten kan je ‘s ochtends of zelfs een dag op voorhand klaarmaken. Schil de de groenten (pastinaak en pompoen kan je zelfs de schil aanlaten) en snij in hapklare stukken. Zeker niet te klein, dan hebben ze nog een lekkere bite als ze uit de oven komen.

Ook de groenten voor de vulling (ui, look en wortel) kan je al een dag op voorhand klaarzetten. Bewaar alle groenten luchtdicht afgesloten in de koelkast. Tot slot kan je ook de dressing al voorbereiden, al is dit slechts drie ingredi√ęnten samen mixen. Maar hey wat al gebeurd is, is al gebeurd eh! :)

De kip in de oven

Ik heb dit receptje meerdere keren getest, omdat ik zeker wilde zijn van de baktemperatuur en -duur. Voor dit gerecht nam ik nam een hoevekip van +-1,5kg (vrije uitloop) en dat raad ik sterk aan om ook te doen. Ik betaalde zo’n kip ongeveer 12 euro, wat per persoon ontzettend goed meevalt. De goedkopere hele kippen zijn vaak opgespoten met water en geven dus een veel minder lekker eindresultaat. De wintergroentjes zijn in top seizoen dus al bij al is dit gerecht ook een budget topper!

Droog de kip goed af als je hem uit de koelkast haalt. Dat doe ik met keukenpapier. Ik knip alle draadjes door waarmee de pootjes vastgemaakt zitten, zodat ik de holte van de kip goed kan vullen. Je hoeft dit niet per s√© te doen, maar het geeft de kip extra smaak en sappigheid. Ik vul de kip zo veel mogelijk, dat die mooi bol gaat staan. De groentjes uit de vulling kan je eventueel achteraf op eten, maar de wintergroenten die je er bij serveert waren voor mij voldoende. De vulling gebruiken we voor deze hele kip uit de oven vooral als ‘aromaten’.

De dressing voor deze kip geeft niet alleen een zalige geur door je hele huis, maar ook een heerlijke intense smaak aan de buitenkant van je kip en bijgevolg ook een subtielere smaak aan de ovengroenten die mee gegaard worden. Ik gebruik hiervoor de Maille L’Originale mosterd die niet te straf is van smaak maar wel heerlijk kruidig, gecombineerd met wat honing en olijfolie. Simpel maar super effici√ęnt!

Ik verdeel de groenten over een braadslede, of bakplaat met wat hogere kanten. Hierop leg ik de ingesmeerde en gevulde kip. Die gaan samen in de oven voor 1,5 uur. Om je kip nog smaakvoller te maken, kan je om de 20 minuten je kip even insmeren met een kwastje met de sappen die zijn vrijgekomen tijdens het bakken. Bij mij was het vet vrij beperkt, maar heb je het gevoel dat er veel vet van de kip afdruipt kan je ook altijd wat wegscheppen als je dat liever niet onder je groentjes wil.

De kip en groentjes serveren

Na het bakken haal ik de kip van de groentjes en leg die op een grote snijplank. De kip wordt afgedekt met aluminiumfolie en laten we nog 15 minuten rusten. Ik draai de oven uit maar laat de groentjes er nog in staan, zodat ze niet afkoelen. Van zodra de 15 minuten verstreken zijn, haal ik de groentjes uit de oven en leg ik ze in een mooie serveerschaal.

Ondertussen kan je ook de laatste hand aan je aardappelbereiding leggen, of je er nu gekookte, gebakken of puree van aardappelen bij serveert of de echte kerstklassieker: kroketjes! Zo is alles tezamen klaar om ontzettend van te genieten. Ik wens jullie veel eetplezier en laat me zeker weten hier in de comments of het recept bij jullie ook zo’n succes was. :)

Recept afdrukken
5 van 2 stemmen

Hele kip in de oven met wintergroenten

Porties: 4 personen

Ingredi√ęnten

Voor de kip:

  • 1 hoevekip +-1 5 kilogram
  • 1 gele ui
  • 3 teentjes look
  • 1 wortel
  • 35 gram boter
  • 3 takjes rozemarijn

Voor de dressing:

  • 2 eetlepels Maille L‚Äôoriginale mosterd
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels honing

Voor de wintergroenten:

  • Wintergroenten ik nam wortel pastinaak en rode ui
  • Een takje rozemarijn gedroogd kan ook

Voor het serveren:

  • Je favoriete aardappel bereiding aka kroketjes? ;)
  • Appelmoes

Instructies

Voor de kip:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht).
  • Haal de kip uit de koelkast en droog de buitenkant met een keukenpapiertje zodat het vel schoon en vochtvrij is. Knip eventuele koordjes waarmee de kip is gebonden door en verwijder ze.
  • Snij 1 grote ui in 8 stukken. Laat de schil aan de teentjes look. Schil 1 wortel en snij in grove stukken.
  • Snij de boter in kleine stukjes.
  • Steek de ui, look, wortel boter en de rozemarijntakjes afwisselend in de holte van de kip zodat de smaken goed verdeeld worden.
  • Meng de Maille L‚Äôoriginale mosterd met de olijfolie en de honing tot een egale en dressing. Besmeer de kip volledig en royaal met de dressing met een kwastje of met je handen.

Wintergroenten:

  • Schil en snij 1 wortel in grove stukken, pel de rode uien en snij in 4 stukken. Was 2 pastinaken en halveer ze over de lange zijde. Snij daarna in grove stukken.
  • Hak wat van de rozemarijnblaadjes fijn.
  • Leg alles in de braadslede goed door elkaar. Verdeel er wat van de rozemarijn over.
  • Leg de voorbereide kip op de wintergroenten in de braadslede. Kruid zowel de kip als de groenten royaal met peper en zout en plaats onderaan in de oven voor 1,5 uur.
  • Wil je de buitenkant extra goudbruin? Open dan om de 20 minuten de oven en strijk de kip met de vrijgekomen olie in langs de buitenkant. Zo krijgt de kip een krokanter korstje.
  • Tegen het eind van de baktijd kunnen de vleugeltjes van de kip wat donker worden. Dat komt vooral door de dressing die mee karameliseert. Dat smaakt heerlijk. ;) Heb je dit liever niet, leg dan een velletje aluminiumfolie over de kip maar probeer zo weinig mogelijk van het vel te raken, het zou kunnen plakken.
  • Haal de kip en de groentjes na 1,5 uur uit de oven en laat minimaal 15 minuten onder aluminiumfolie afkoelen. Zo wordt de kip extra sappig. Sla deze stap zeker niet over.
  • De beetgare wintergroenten serveer ik het liefst in een aparte schaal dan de kip, zodat eventuele sappen niet tussen de wintergroenten belanden. Maar je zou ook gewoon de gehele ovenschaal op tafel kunnen zetten.

Eet smakelijk! X Ellen

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

Dit recept kwam tot stand in samenwerking Maille. Voor meer informatie over betaalde samenwerkingen verwijs ik graag door naar mijn disclaimer.

You may also like



2 thoughts on “Hele kip uit de oven met wintergroenten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept