Appeltaart met kwark

Aan deze taart hoef ik eigenlijk niet veel woorden vuil te maken. Ze verkoopt zichzelf gewoon. Wat een beauty is het hé! Ben je een liefhebber van kwarktaart? Ben je een liefhebber van de klassieke appelcake? Dan is deze kwark-appeltaart helemaal jouw ding!

Cake is één van mijn favoriete desserts, maar je hebt zoveel droge plakkerige recepten. Daar ben ik dan weer helemaal geen fan van. Vaak komt dit omdat de bloem te lang onder het deeg gemengd wordt en de gluten zo ontwikkelen. Daar wordt het deeg dan taai van. Wat ook helpt tegen droge baksels is het toevoegen van iets romigs, zoals in dit geval de kwark. Dit zorgt er voor dat de taart zacht en smeuïg blijft, alles behalve droog dus. Ik maak mijn baksels altijd in mijn keukenmachine van Kitchenaid, super gemakkelijk & weinig afwas.

Deze appeltaart heeft geen echte cake structuur, maar ook niet echt de standaard kwarktaart structuur. Het zit er ergens tussenin. I love it! De kwark zorgt voor een licht zure toets, die perfect past bij de rest van de zoete ingrediënten. Hou je meer van appelcake, dan kan je de bloem in het recept met 50g verhogen. Dan krijgt je taart meer de consistentie van een cake.

Appeltaart met kwark

Aantal personen: 8-10 personen

Ingrediënten

  • 100g boter (kamertemperatuur)
  • 120g zelfrijzende bloem*
  • 120g suiker
  • 200g kwark
  • 3 eieren
  • 4 groene appels
  • 1tl kaneel
  • Optioneel:
  • 20g amandelschilfers

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Schil de appels en snij het vruchtvlees in blokjes van 1 bij 1 cm. Doe 1 eetlepel bloem bij de blokjes en schep goed onder elkaar zodat alle appelstukjes wat bloem hebben.
  3. Doe de boter samen met de suiker in een kom en meng voor een paar minuten.
  4. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en mix voor 2-3 minuten.
  5. Voeg nu ook de kwark toe en de bloem. Roer het deeg tot alle ingrediënten net goed gemixt zijn en stop dan meteen.
  6. Voeg met een spatel de appelblokjes toe en verdeel goed onder het deeg.
  7. Doe het deeg in een ronde springvorm met op de bodem bakpapier. Ik wreef ook de kanten in met wat boter. Verdeel er eventueel de amandelschilfers over.
  8. Zet in de oven voor 50-60 minuten en laat volledig afkoelen.
  9. Bewaar in de koelkast.

Notes

*Ik heb altijd gewoon tarwemeel in huis, dus ik deed er dan 1tl bakpoeder bij. Kan ook!

Smakelijk!

Dit vind je misschien ook leuk:

Plaats reactie