Nog geen beoordelingen

Herfstige speculaastaart

Dit recept is niet zo maar een recept. Deze herfstige (en eenvoudige!) speculaastaart is de verjaardagstaart van 4 jaar Kokerellen. Whoop whoop! Toen ik vier jaar geleden voor de eerste keer op ‘publiceren’ drukte en zo mijn eerste blogpost de wereld in stuurde had ik niet kunnen denken dat ik vandaag nog steeds plichtsgetrouw en met heel veel goesting hetzelfde zou doen.

kokerellen 4 jaar

4 jaar Kokerellen!

Op die vier jaar tijd is er ontzettend veel veranderd en daar hebben jullie, mijn lezers, mee voor gezorgd. Zo ben ik van voltijds onderzoeker naar receptontwikkelaar, -styler, -fotograaf en blogger gegaan en ik zou het niet anders willen. Bovendien kan ik nu ‘culinair auteur’ bij op het lijstje zetten, iets waar ik mezelf soms nog voor moet knijpen om het te geloven! Ik hoop dat jullie evenveel zin hebben in de toekomst als ik, want ik ben het bloggen en koken nog lang niet beu. Daarom vier ik mijn blogverjaardag graag met dit heerlijke en enorm eenvoudige recept voor speculaastaart. Perfect voor een herfstige (of winterse) koude dag.

herfstige speculaastaart

Deze heerlijke herfstige speculaastaart

Wat meer over het recept… het is simpel. Zo simpel zelfs dat je alles gewoon in één kom kan maken en dat je zelfs voldoende hebt aan een houten lepel (als is een handgarde wel net iets gemakkelijker). Ik wilde graag uitpakken met een mooie taart. Geloof mij, men inspiratieborden staan vol met prachtig gedecoreerde taarten vol frosting, tekeningen, chocoladedrops etc… Maar helaas, dat is niet hoe ik ben. Ik besteed dan de komende drie uur van mijn leven aan het nastreven van die perfect gedecoreerde taart. Vervolgens besluit ik dat rustig toch meer mijn ding is. ;)

Daarom hou ik het voor deze taart gewoon lekker simpel. Maar zeg nu zelf, hoe lekker en smakelijk ziet simpel er uit? Ik koos voor een eenvoudige topping van opgeklopte room, maar deze taart smaakt ook zeker even lekker met de frosting van deze worteltaart. Heb je die al geprobeerd? Door de room gewoon in grote ‘bloos’ op de taart de leggen en een beetje te swirlen met je spatel krijg je dit leuke ‘rustieke’ effect. De blauwe bessen en gehakte pistachenoten maken het geheel helemaal af. Ik drizzle er nog wat ahornsiroop over voor een finishing touch!

Herfstige speculaastaart

Hoe lang doe je er over Totale bereidingstijd 00uur:45 minuten
Hoe lang doe je er over Voorbereidingstijd 00uur:15 minuten
Hoe lang doe je er over Bereidingstijd 00uur:30 minuten
Afdrukken Afdrukken Pinterest Pin recept

Rate het recept hier

Nog geen beoordelingen
12 personen

Ingrediënten

Voor de cake:

 • 300 g zelfrijzende bloem
 • 350 g donkere bastaardsuiker
 • 240 ml neutrale olie
 • 180 g appelmoes z suiker
 • 4 eieren
 • 1 grote appel
 • 2 el speculaaskruiden

Voor de afwerking:

 • 250 ml room
 • 2 el poedersuiker
 • blauwe bessen
 • gehakte pistachenoten

Instructies

Voor de cake:

 • Verwarm de oven voor op 180°C.
 • Doe de suiker, appelmoes en olie in een kom en roer goed met een garde.
 • Voeg één voor één de eieren bij het deeg.
 • Doe dan de bloem en kruiden erbij en roer met een garde net tot dat alle bloem opgenomen is.
 • Schil de appel en rasp met een fijne rasp. Schep onder het deeg met een spatel.
 • Ik gebruik een kleine springvorm dus ik neem er twee. Beboter ze en verdeel er wat bloem over zodat de cake na het bakken gemakkelijk los komt.
 • Schep het deep in de springvormen en bak voor 30 minuten in de oven.*
 • Laat de cake volledig afkoelen op een rekje alvorens je hem gaat decoreren.

Voor de afwerking:

 • Klop terwijl de cake bakt de koude room op samen met de poedersuiker met een elektrische klopper (of met de hand als je power hebt!).
 • Schep een paar grote scheppen op het midden van de onderste cake en druk er de bovenste zachtjes op tot de room bijna aan aan de kant is.
 • Schep de rest in een hoopje bovenop de bovenste cake en swirl wat rond met je spatel.
 • Decoreer met de gehakte nootjes en blauwe bessen en drizzle er eventueel wat ahornsiroop over.
*Gebruik je 1 grotere bakvorm, dan neemt de baktijd toe. De cake zal er dan tussen de 50-60 minuten in moeten. Hou hem in de gaten en test hem regelmatig met een satéprikker! Snij de cake na het afkoelen doormidden om hem te kunnen vullen.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!

Smakelijk!

herfstige speculaastaart

Nog goesting?

appeltaartje met ijs
Dessert
00:20

Appeltaartjes met ijs

tostada's met zwarte bonen
Cake & taart
01:00

Upside down cake met appel

chocolade bananenbrood
Cake & taart
00:55

Chocolade bananenbrood

Flan taartjes met appel
Cake & taart
00:50

Flan taartjes met appel (zonder suiker)

makkelijke frangipanetaart
Dessert
01:00

Makkelijke Frangipanetaart met frambozen

rabarbercake
Cake & taart
01:15

Rabarbercake

appelcake met kwark
Cake & taart
01:00

Appelcake met kwark

Pompoencake
Herfst
01:05

Makkelijke pompoencake