5-ingredient bananenbrood (gluten- en suikervrij!)

bananen

We hadden het al eerder over de ontbijtsleur en vandaag wil ik dan ook graag opnieuw een heerlijke ontbijtreceptje met jullie delen om elke ochtend met zin uit bed te komen. Dit bananenbrood (eigenlijk is het meer een cake hoor), is luchtig, vochtig en bevat alle goede dingen die je nodig hebt om met volle vaart aan je dag te kunnen beginnen.

Ik kwam bananenbrood al vaak tegen op Amerikaanse foodblogs, maar oorspronkelijk was het helemaal niet zo’n gezond recept. Ook Jeroen Meus deelde zijn versie, maar ik vond de allerlekkerste toch die van Maura (van Yellow lemon tree). Toen ik een foto op Instagram plaatste van deze heerlijke cake, kwamen er meteen veel reacties om het recept te delen met jullie.

bananenbrood

Ik heb het recept aangepast, zodat het perfect bij Kokerellen past. Ik halveerde bijna het aantal ingrediënten en hield enkel diegenen over die je bijna in elke supermarkt kunt krijgen. Geen toegevoegde suikers, geen witte bloem en ook geen gluten, kortom top-gerechtje om de dag mee te starten me dunkt. ;)

5-ingredient bananenbrood (glutenvrij!)

Aantal personen: 1 cake (8 stevige plakken)

Ingrediënten

 • 5 rijpe bananen (ong. 500 gram)
 • 175 gram boekweitmeel
 • 125 gram kwark/Griekse of gewone yoghurt
 • 2 eieren
 • 1 zakje bakpoeder (2 volle theelepels)

Werkwijze

 1. Verwarm de oven voor op 170°C.
 2. Als je een blender of staafmixer hebt, doe dan alle ingrediënten samen in een kom en pureer tot een gladde massa.
 3. Anders prak je de bananen eerst met een vork tot een gladde puree en meng dan de rest van de ingrediënten eronder in een kom met een garde.
 4. Vet een bakblik (rechthoekig of rond) in met wat olie en bekleed de onderkant met bakpapier voor extra non-stickyness. Giet het mengsel erin.
 5. Bak voor ongeveer 45 minuten (rond iets minder, omdat de bakvorm groter is).
 6. Serveer eventueel met wat ahornsiroop of extra kwark.

Notes

Ik maakte dit receptje ook al met bosbessen er in. Man man, dat was ook een toppertje! :)

Smakelijk!

Plakje  Volg je Kokerellen al?

Facebook IntagramBloglovin Pinterest Twitter

Dit vind je misschien ook leuk:

40 comments

 1. Galina

  Oeh, dit is zó lekker! Ik maakte hem laatst met kokosbloem en dat was yummmm. Dit recept sla ik op, ga ik proberen! Ik heb alleen geen boekweitbloem, denk je dat havermeel ook gaat werken?

 2. Eef

  Oeh klinkt lekker! Wil al een tijdje zoiets maken! Hoe smaakt ‘ie? Zoetig door de banaan maar niet té zoet denk ik gezien er geen suiker of iets anders zoets in zit of heb ik het verkeerd?

 3. jasmine

  Joepie de poepie!! Dit mag ik eten, hell yeah.. Ik mag alleen niet zo veel griekse yoghurt, maar dat kan ik best vervangen door lactosevrij dan.. Ik ga dit morgen al eens uittesten. Groetjes

 4. Charity

  Dit weekend bananenbrood met blauwe besjes gemaakt voor de eerste keer. Was héél lekker & zeker voor herhaling vatbaar! Fotootje staat op instagram ;-)

 5. Pingback: 25 Food vragen TAG
 6. Niels

  Hoi Ellen,
  Ik heb het bananenbrood proberen te maken, maar na het rijzen is hij terug volledig ingezakt… Hierdoor was hij dus heel “dense”, ipv luchtig.
  Enig idee waaraan dit kan liggen? (ik heb magere yoghurt gebruikt, 20 gram bakpoeder van Imperial, en de rest hetzelfde als het recept)
  Alvast bedankt!

  • Ellen van Kokerellen

   Hoi Niels, wat vervelend! Het zou misschien kunnen liggen aan de yoghurt die lopend is ten opzichte van kwark. Anderzijds kan het ook zijn dat js bakpoeder misschien over tijd is? Heb het zelf ook al gehad, dan werkt hij jammer genoeg niet meer! Ook kan het zijn dat je cake misschien nog niet helemaal gaar was (zeker controleren met een prikkertje) en dat hij wat langer in de oven moet. Hopelijk lukt het volgende keer beter! Anders hoor ik het graag! ;)

 7. Pingback: Meest bekeken recepten van maart | Kokerellen
 8. Sanne

  Ik heb al vele bananenbrood-recepten geprobeerd, maar dit is een blijvertje!! Altijd mooi uit de oven en heerlijk smullen; ook de familie kon het met Pasen zeer waarderen :)

 9. Tine

  Hoi Ellen

  Vandaag maak ik nog eens een keertje dit bananenbrood, echt superlekker!

  Ik ben heel grote fan van je blog, je recepten zijn makkelijk,gezond, en ze zijn nog nooit mislukt bij mij!

  Ik kijk telkens uit naar je nieuwe probeersels. Heb jij misschien al eens wat originele recepten met spruitjes uitgetest?

  Fijn weekend!

  Groetjes, Tine

 10. Lonneke

  Hij staat in de oven en morgenochtend is het mijn ontbijt! Wel net amandelmeel gemaakt want had geen boekweit! Ben benieuwd! Je ziet het resultaat op instagram:-)!

 11. Falke

  Hey Ellen,
  Hoe lang is zo’n bananenproducent eigenlijk houdbaar? Ik zou het graag maken maar het zou zonde zijn als ik een deel moet weggooien omdat ik het niet op krijg.

  • Ellen van Kokerellen

   Haha! :) Ik bak hem, en dan eet ik er twee of drie dagen van en bewaar hem in de ijskast. De rest snij ik in plakken en vries ik individueel in zakjes in. Een 30 tal seconden in de magnetron of over nacht laten ontdooien en je hebt altijd heerlijk bananenbrood wanneer je er zin in hebt!

 12. Marleen

  Mijn dochtertje van 10 maanden is glutenvrij ook buikpijn vrij. En deze bananenbrood gaat er heel goed in. Hij is ook goed een dag te bewaren en makkelijk om mee te nemen. Mijn zoontje eet het graag met peren appelstroop. Echt een aanrader voor jonge kindjes en voor volwassenen!

 13. Marie

  Dit receptje is een topper!! S’ morgens met een beetje kwark en honing. Eindelijk weer smullen s’morgens nu ik geen brood meer eet. Bedankt Ellen!

  • Ellen van Kokerellen

   Hi Sylke,

   Ik heb het met spelt gedaan, maar resultaat was iets anders. Belangrijk dat je hem lang genoeg in de oven laat dan (hij moest er toen een pak langer in, weet wel niet meer exact hoeveel langer..) Veel prikken in de cake om te checken tijdens het bakproces. :)

   Liefs,
   Ellen

Plaats reactie