Rabarbercake

Rabarbercake. Mmm, ik weet het toch zo niet. Is dat niet heel zuur en bitter? My thoughts exactly! Tot ik er in een koffiebarretje niet aan kon weerstaan om eens uit te testen hoe rabarbercake zou smaken. Oh, boy! Ik was helemaal verkocht! Worteltaart is zo 2014, rabarber cake staat op numero uno dit jaar, zeker weten! :D
Gelukkig is het dan nu ook helemaal het seizoen van de rabarber! Ik kreeg van mijn lieve schoonmama een bussel rabarber waarmee ik zelf kon gaan experimenten. Trial nummer 1, de perfecte rabarbercake maken. En het is gelukt! Niet alleen is deze cake super lekker en zoet maar ook net een beetje zuur, heerlijk smeuïg en helemaal niet droog! Alles wat je zou willen in een cake dus. Ohja, dan vergeet ik nog helemaal te zeggen dat je er slechts 1 kom voor nodig hebt en maar een paar ingrediënten die je waarschijnlijk zelfs al in huis hebt!


Ingrediënten
- 150 gram boter kamertemperatuur
- 150 gram kristalsuiker
- 2 eieren kamertemperatuur
- 200 gram zelfrijzende bloem
- 400 gram rabarber ong. 2 stelen
- geschaafde amandelen optioneel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vet een cakeblik/springvorm (de mijne heeft een diameter van ongeveer 22 cm) in met boter. Doe één eetlepel bloem in de bakvorm en verdeel zodat er overal een dun laagje bloem zit. Klop het overtollige bloem uit de vorm.
- Doe de boter en suiker in een grote kom en mix met een garde of met een elektrische mixer voor drie minuten goed door. Het geheel moet wat luchtiger worden.
- Voeg één voor één de eieren toe aan het mengsel tot alles een glad deeg vormt;
- Doe de bloem bij het beslag en roer door met een garde. Mix tot alles net onder elkaar staat, niet te lang!
- Was de rabarber en snij in blokjes van ongeveer 1 cm. Voeg ze toe aan het beslag.
- Doe het beslag in de bakvorm en strijk glad met een mes of spatel. Heb je nog wat amandelschilfers, kan je deze nu er over strooien.
- Zet in de oven (onderaan) voor ongeveer 60 minuten.
- Wordt de cake te snel bruin, dek dan af met twee laagjes aluminium folie.
- Check vanaf 50 minuten of je cake al gaar is, elke oven is anders! Gebruik een tandenstoker om te kijken of het beslag nog lopend is. Zo niet, haal de cake uit de oven en laat eerst 5 minuten afkoelen alvorens je hem verder laat afkoelen uit de vorm.
Eet smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar meer dessertje? Geen probleem, I’ve got you! Op de Dessertpagina vind je tientallen inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Rabarber in een cake heb ik nog nooit gehad, maar dit klinkt als een recept om uit te proberen! Ziet er heerlijk uit!
Ja, ik dacht eerst ook van “mmm, liever niet” maar het is zoo lekker!
Mmmm looks delicious! Rabarber is echt superlekker in desserts.
Ik heb dit weekend rabarbercheesecake gemaakt, ook een topper: http://allrecipes.nl/recept/2761/rabarbertaart.aspx
Mmm, amai! Ik heb nog rabarber over, misschien moet ik die toch ook maar proberen! ;)
Mijn rabarber moest geoogst worden en ik stuitte daarstraks op dit recept dus dat wordt uitgeprobeerd as we speak.
Had ik wel geen 50g bloem tekort zeker! Deze heb ik dan vervangen door amandelpoeder. Ook voegde ik wat zeste en sap van sinaasappel toe. Ben benieuwd!
Het recept waarop ik dit oorspronkelijk baseerde gebruikte half bloem half amandelpoeder, dus dat moet ook gewoon heerlijk zijn. :)
Toppertje! Vandaag gemaakt en smullen maar. Bedankt!
Super! Wat leuk :)
Getest en unaniem heerlijk gevonden! De cake was wel al klaar na 45 minuten.
Jeeej! :)
Verrassend lekker! Heerlijk luchtig en een frisse toets met die rabarber. Een toppertje !
Hoi Ellen de rabarcake SUPERLEKKER , niet droog met een mengeling van zoet en zuur , wout en daan zaten op de eerste rij om te proeven mmmm lekker was de reactie ???
ooooh, er is niets liever dat Tante Ellen graag hoort! :)
Heel lekker recept . Heb er het sap van een volledige sinaasappel aan toegevoegd en dat gaf een lekkere touche …
Klinkt inderdaad fantastisch! Moet ik ook eens proberen!
Goei Recept,,, en nog een Bries Kaneel eronder en het smaakt Exotisch !
Ja, klinkt ook heel lekker! Goede toevoeging!
hier is het ook weer rabarberfestival – ofwel in de vorm van limburgse vlaai ofwel zoals jouw cake (heel wat sneller klaar!) grappig dat ik haast hetzelfde doe als jij, maar dan met het sap van 1 citroen, en ik begin met op de bodem ook al amandelschilfers te strooien. Maar het is inderdaad altijd een succes, zowel vers uit de oven als 3(!!!) dagen later ijskoud uit de koeling. Leef lekker ! lieve.
Aaah zo hoor ik het graag ! :D
Dag Ellen,
Je rabarbercake receptje is top. Ik heb de rabarber eerst even laten smelten samen met een vanillestokje. De variant met amandelpoeder lijkt me inderdaad ook super. Ik houd namelijk van taartjes met amandelmeel in verwerkt. Groetjes Liesbeth
Hi Liesbeth,
Bedankt voor je lieve berichtje! Ik ben blij dat je de cake lekker vond.
Liefs,
Ellen
Gewoon overheerlijk!
Moet iedereen eens proberen en is zeer simpel te maken
Maar hoe komt het dat die zo zoet smaakt, het zuur van de rabarber komt niet eens echt door, ik dacht eerst de rabarber in suiker te dompelen maar het is echt niet nodig hoor, en met die amandelen bovenop, gewoon exxelent.
Ga hem zeker nog maken!
Bedankt voor het recept!
Dankjewel Marijke voor je lieve reactie!! :)
De rabarber in mama’s tuin bleef al jaren onberoerd.,totdat ik dit recept uitprobeerde ,en iedereen de cake geweldig vond .nu schiet er van de rabarber niets meer over grt
Hahaha, hier net hetzelfde! Heel fijn dat te horen!
Heerlijk!! Kreeg ik rabarber en wist ik ff niet wat ermee te doen dan een klassieke gelei. Dit recept is so easy peasy en weinig afwas (i love it!) smaakt superlekker, was amper afgekoeld of 2/3 was al verdwenen! Onze buren zijn alvast ook fan
Ik had nog nooit met rabarber gebakken maar dit recept intrigeerde me. Gemakkelijk, snel en zoooo lekker! De rabarber heerlijk mals, de cake zacht en het korstje lekker krokant! Smaakt naar meer!
Superlekkere cake!
Superlekker !
Echt super super super lekker receptje! Dankjewel Ellen! :)
Ondanks de enthousiaste blog bleef ik toch wat ongerust dat deze cake te zuur ging zijn, of misschien ging mislukken. But boy was I wrong, zó lekker! Simpel, snel en niet te zoet. Zeker voor herhaling vatbaar!
Wow, wat een toppertje!
Gaan we zeer snel opnieuw maken :-)
Heel lekker! Zeker als de cake nog wat warm is. En vooral heel gemakkelijk te maken ook
Super lekker en heel gemakkelijk om te maken!
Zeer lekkere cake!
Is het mogelijk om het deeg de dag van tevoren reeds voor te bereiden en de volgende dag in bakvorm storten en af te bakken?
Hoi An,
Ik heb het nog niet geprobeerd, maar ik vind dat de cake zeker nog 3/4 dagen enorm sappig en lekker blijft. Dus hem de avond voordien al bakken lijkt me geen probleem. :)
Groetjes,
Ellen
Simpel en enorm lekker!
Heel lekker! Maken we zeker nog eens opnieuw :-)
Ik heb deze rabarbercake onlangs gemaakt met de lekkere rabarber uit eigen tuin en hij was overheerlijk. Heel gemakkelijk recept en daar hou ik van. Niet te veel gedoe en op een gemakkelijke manier iets lekkers uit de oven toveren met ingrediënten die in ieders voorraadkast staan. En er nog succes mee hebben ook. 😀
Héérlijke cake! Al meermaals klaargemaakt en stelt nooit teleur. Vrienden en familie die al mochten proeven, kijken steeds uit naar mijn volgende bakmoment. Zeer geslaagd dus. Wij zijn fan! 🥰
Overheerlijk! Een cake die ik elke dag zou kunnen eten 😊
Supersimpel, heerlijke balans tussen zuur zoet en lekker sappig. Ideaal zomers gebakje!
Snel&makkelijk recept, heerlijke cake een echte aanrader!
Hemelse cake, dank je voor dit heerlijke en eenvoudige recept!
Fijn dat te horen! 🥰
Deze taart is super lekker, een aanrader voor iedereen! 😋
HEERLIJKE taart, mmmm!
Nog nooit cake met rabarber gehad, maar het is echt heerlijk!!!