Een heerlijke witloof ovenschotel met hesp en kaas en een romige puree: een klassieker uit grootmoeders keuken die altijd smaakt! Deze ovenschotel is perfect voor koude dagen en een echte favoriet bij jong en oud. Maar in plaats van dat we hele witloof stronkjes gebruiken, snij ik het witloof fijn en maken we de hele ovenschotel in Ć©Ć©n enkele pan. Dat kost heel wat minder werk Ć©n minder afwas, een win win dus. ;-)
Klassieke witloofrolletjes, maar dan sneller
Er is een heel goede reden waarom witloof met kaas en hesp zo lekker is, het blijft een sublieme smaakcombinatie. Maar ik vind het best wel wat voeten in de aarde hebben om dat recept op tafel te zetten. Het witloof eerst stomen of koken, daarna de saus maken en daarna de oven in met kaas bovenop. Deze witloof ovenschotel zorgt voor de vertrouwde hartverwarmende smaak van deze ovenschotel, maar slaat heel wat stappen over:
- We snijden ons witloof fijn en bakken het in de pan goudbruin.
- We maken de kaassaus niet met bechamelsaus maar rechtstreeks mee in de pan door room en gemalen kaas toe te voegen.
- We kiezen voor puree of – dit is nog sneller – voorgekookte aardappelschijfjes uit de versafdeling van de supermarkt.

Tips voor deze witloof ovenschotel
- Bak het witloof in een ruime pan. Het is belangrijk dat het water in de groente zoveel mogelijk verdampt, anders wordt de saus te loperig.
- Laat de saus goed indikken, want die wordt wat loperiger na het bakken in de oven.
- Gebruik een smaakvolle (Belgische) kaas om de saus een echte smaakbom te maken.
- Laat de witloof ovenschotel niet te lang in de oven bakken (max 20 minuten), anders gaat de saus te veel in de laag puree doordringen
Witloof ovenschotel, een Belgische trots
Belgisch witloof is wereldwijd bekend en geliefd. Dit witte goud heeft een verfijnde, licht bittere smaak die perfect combineert met hartige ingrediƫnten zoals kaas en hesp. Bovendien zit witloof boordevol vitaminen en vezels, waardoor het niet alleen lekker, maar ook erg voedzaam is!
Witloof wordt in Belgiƫ al sinds de 19e eeuw geteeld en staat bekend om zijn unieke kweekmethode. Het groeit in het donker, waardoor de bladeren wit blijven en de smaak verfijnd en zacht is. Belgische telers gebruiken nog steeds traditionele methoden om witloof van topkwaliteit te produceren. Het is een seizoensproduct dat vooral in de herfst en winter op zijn best is.
Naast de klassieke bereidingen zoals deze ovenschotel, kan witloof ook rauw in salades worden verwerkt, gestoofd als bijgerecht of zelfs gegrild voor een extra diepe smaak. Dankzij de veelzijdigheid past witloof perfect in tal van gerechten.
Kies bij voorkeur voor lokaal geteeld witloof van bij ons. Zo geniet je niet alleen van de beste kwaliteit, maar steun je ook de Belgische landbouw en verklein je je ecologische voetafdruk.
Bewaren en voorbereiden
Wil je deze ovenschotel met kaas en hesp op voorhand maken? Dat kan!
- In de koelkast: Bereid de ovenschotel en bewaar hem afgedekt in de koelkast. Zorg wel dat alle ingrediƫnten goed afgekoeld zijn voor je de schotel samenstelt. Je kunt hem tot 24 uur van tevoren klaarmaken.
- In de diepvries: Vries de witloof ovenschotel ongegaard in. Laat hem volledig ontdooien voor je hem afbakt.
- Opwarmen: Verwarm restjes in de oven op 180Ā°C (afgedekt) of enkele minuten in de microgolfoven.
Ingrediƫnten
- 6 stronken witloof
- 250 ml room
- 200 g geraspte kaas ik nam een mix van Belgische Postel en Watou
- 300 g gekookte hesp
- 800 g aardappelpuree zelfgemaakt of kant-en-klaar
Instructies voor de witloof ovenschotel
- Verwarm de oven voor op 200Ā°C.
- Verwijder de harde onderkant van het witloof en snijd het in dunne reepjes.
- Zet een hoge, ovenbestendige pan op het vuur met een scheutje olijfolie en bak het witloof 3-4 minuten. Zorg dat het water goed wegkookt uit de groente. Kruid met peper en zout.
- Voeg de room toe en breng aan de kook. Voeg de helft van de geraspte kaas toe en roer tot alle kaas gesmolten is. Kruid naar smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- Snijd de hesp in kleine reepjes en voeg toe aan de saus. Verdeel het witloof gelijkmatig over de pan.
- Verdeel de puree bovenop de schotel.
- Strooi de resterende kaas over de ovenschotel.
- Bak in de oven gedurende 15-20 minuten tot de bovenkant mooi goudbruin is.
- Werk eventueel af met fijngehakte peterselie en laat 10 minuten afkoelen (anders is de saus erg lopend). Serveer daarna meteen.
Met dit recept zet je een heerlijke witloof ovenschotel met hesp en kaas op tafel, een gerecht dat altijd in de smaak valt. Serveer met een frisse salade en smul van deze Belgische klassieker. Laat het smaken! Liefs, Ellen X
Vergeet ook niet om ons te volgen op Instagram (@kokerellen) voor dagelijkse updates, achter de schermen en meer smakelijke creaties.
Heb je deze witloof ovenschotel gemaakt? Laat dan een rating achter (druk op het aantal sterren) of schrijf onderaan deze pagina een korte review. Dat helpt mij enorm!

Heel lekker en gemakkelijk te maken!! Voor herhaling vatbaar! šš
Super! :D
Snel klaar en heel lekker!
Meer dan een waardige vervanger voor de versie met bechamelsaus! Dit is een topper š¤
Dit heeft ongelofelijk gesmaakt!
Ik heb de room vervangen door kokosmelk. Ook een winner āŗļø
mmm, goed idee! Blij dat het gesmaakt heeft!
Snel klaar en heel lekker!