Het weer is nog steeds wisselvallig, en die standaard theetjes ben ik op het eind van de winter echt wel beu gedronken. Heb jij dat ook? Deze heerlijke winterse warme drank op basis van rooibos thee (een infusie) wordt niet bitter maar smaakt wel heel kruidig, fris en fruitig. Ik combineer de klassieke smaak van rooibos thee met appel, appelsien en gember en voor een extra smaak boost wat vanille. Super smaakvol en gemakkelijk in grote hoeveelheden te bereiden. Deze warme drank met fruit kan trouwens zowel warm als koud geserveerd kan worden. Jong en oud zijn er dol op!
Zelf een warme drank met fruit maken, zo gemakkelijk
Ik hou van variatie, daarom ben ik ook regelmatig op zoek naar nieuwe manieren om te hydrateren en te genieten van een drankje doorheen de dag zonder steeds terug te vallen op de klassieke koffie (want dan doe ik geen oog dicht!) of een standaard thee. Deze warme drank met fruit heeft paar een paar extra stappen nodig om zich te ontpoppen in een super smaakvol drankje en dankzij het gebruik van zoetstoffen in plaats van klassieke suikers is het een perfecte vervanger voor water. Het drankje is dus volledig suikervrij.
Voor dit recept gebruik ik zoetstof op basis van tagatose. De zoetstof is erg fijn en lost heel erg gemakkelijk op. Qua smaak sluit tagatose ook erg dicht aan bij klassieke kristalsuiker en daarom is het perfect om mee te bakken, te gebruiken in warme en in koude bereidingen en drankjes. Heb je interesse om meer te weten te komen over het gebruik van zoetstoffen en hun wetenschappelijke achtergrond? Dan raad ik je zeker aan om eens een kijkje te nemen op de website van zoetstoffen.eu waar je een uitgebreid en gedetailleerd overzicht van alle courante zoetstoffen kan terugvinden.
Warm of koud, alles kan met deze rooibos thee
Deze warme drank op basis van rooibos thee met fruit maak je altijd eerst warm maar hij is ook heerlijk en dorstlessend als je hem laat afkoelen en in de koelkast bewaard. Je kan de drank gemakkelijk een paar dagen bewaren. Ik maak dit recept altijd in een grote batch en bewaar het in een waterkan in de koelkast. Ideaal voor een korte dorstlesser. In tegenstelling tot klassieke thee kan je infusies – en zeker rooibos – een lange tijd laten trekken en wordt de thee niet bitter. Dit is voor mij zo’n enorme meerwaarde. Zo kan je de kruiden en de fruitschijfjes net zo lang laten pruttelen op het vuur als je zelf wil. De regel is: des te langer je alles laat pruttelen, des te heviger proef je de smaken door. Aan jou dus de finale keuze!
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Ik vind het geweldig moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
Ingrediƫnten
- 1 liter water
- 2 zakjes rooibos thee
- 1 appel
- 1 appelsien
- 1 klein teentje gember
- 1 kaneelstokje
- 1 eetlepel zoetstof op basis van tagatose ter vervanging van twee eetlepels kristalsuiker
- 1 steranijs optioneel
- 1/2 de theelepel vanille-extract of een halve vanillepeul
Instructies voor de rooibos thee
- Zet een steelpannetje op het vuur en voeg het water toe.
- Was de appel, gember en appelsien en snij in schijfjes (de schil mag eraan blijven).
- Doe de rooibos thee samen met de appel, gember en appelsien bij het water. Voeg ook de kaneelstok, steranijs en zoetstof op basis van tagatose toe.
- Breng zachtjes aan de kook. Kook 5 minuten, verwijder dan de theezakjes. Laat de rest van de thee zachtjes pruttelen voor zoān extra 10-15 minuten.
- Draai het vuur uit en voeg de vanille toe. Roer goed. Haal door een zeef en schenk in glaasjes.
- Serveer eventueel met een kaneelstok als roerstaafje en wat fijngesneden appeltjes ter decoratie.
Nog op zoek naar meer lekkere suikervrije recepten? Geen probleem,Ā Iāve got you!Ā OpĀ de suikervrije-paginavoldoende inspirerende recepten.
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram. Liefs, Ellen X
Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Zoetstoffen.eu. Voor meer informatie over samenwerkingen, verwijs ik graag door naar mijn disclaimer.