Visburger van rog met zelfgemaakte tartaar

We hebben een nieuwe vis van het jaar: de rog! Dat vind ik de perfecte gelegenheid om mijn eigen horizon te verbreden, want eerlijk is eerlijk. Ik moet toegeven dat ik zelf nog nooit rog had klaar gemaakt thuis. Ik at het al een paar keer buiten de deur en ondanks dat het me smaakte, greep ik er bij de viswinkel niet zo naar. Maar de rog is ontzettend gemakkelijk om klaar te maken, heel veelzijdig en toegankelijk van smaak. Vorig jaar daagde Lekker van bij ons me uit om een gerechtje met de vis van 2020, de pladijs, aan de slag te gaan, dus ik was blij om dit jaar opnieuw de uitnodiging te krijgen om mezelf creatief met deze nieuwe vis van het jaar bezig te houden.

De rog, echt een vis van bij ons

Rog is een echte Belgische klassieker, in tegenstelling tot de massaal geïmporteerde zalm en kabeljauw, en wordt vooral aangevoerd als bijvangst van zeetong. Er bestaan wel 14 soorten rog in de Noordzee. Maar, met het oog op duurzame visserij is het belangrijk dat er enkel gevist wordt op soorten waarvan het zeker is dat de visbestanden het goed doen. Daarom besliste de Vlaamse visserijsector om vanaf nu nog maar drie soorten aan te voeren, namelijk de stekelrog, de blonde rog en de gevlekte rog. Wordt er een andere soort van rog gevangen? Dan gaat deze meteen terug levend overboord. Wist je trouwens dat er ook een seizoenskalender voor vis bestaat net zoals voor groenten en fruit? Gelukkig voor ons is de rog het hele jaar rond beschikbaar! :)

Rog thuis zelf klaarmaken

Hoewel je de rog heel gemakkelijk in zijn geheel klaar te maken is (meestal de rogvleugel in zijn geheel) is niet iedereen fan van het eten rond het kraakbeen en de graten. Haal je rog bij je viswinkel? Laat hen dan je rog fileren. Dan bespaar je jezelf de moeite om dat thuis te moeten doen. Geloof me, ik heb het geprobeerd (nadat ik het was vergeten te vragen) en als onervaren fileerder is het toch een uitdaging.

De visburger voor dit recept klaarmaken kon niet gemakkelijker zijn. We doen namelijk alles in de keukenmachine en pulseren tot we een burgermengsel krijgen. Om de vis te complementeren kies ik voor een heleboel kruiden, platte peterselie, bieslook en wat dille. Maar kijk vooral naar wat je in huis hebt. Omdat vis al vrij sappig is van zichzelf hebben we geen ei nodig om alles te binden. Ik gebruik wat paneermeel of panko (een groffere versie van broodkruim) om alles mooi samen te houden. De rog heeft een vrij krachtige smaak, die dan weer perfect past bij een tartaarsausje. Dat maken we dan ook zelf voor deze visburger.

Zelf tartaar maken is super gemakkelijk en snel te doen. Ik laat je mijn versie zien, er bestaan er nog talrijke anderen maar van deze kan ik zeggen dat ik ze alvast super lekker vind. Ze valt bovendien niet te zwaar op de maag. Traditioneel wordt er dragon gebruikt in tartaar. Dat had ik niet in huis, dus ik gebruikte een mengeling van de kruiden van onze visburger. Een hardgekookt eitje is nog een leuke toevoeging aan de tartaar, maar de saus heeft het niet perse nodig.

Visburger van rog met zelfgemaakte tartaar

Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd10 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Voor de hamburgers

  • 400 gram rogfilet*
  • Een handvol groene kruiden ik nam peterselie, dille en bieslook
  • 25 gram panko/paneermeel
  • 1 kleine romainse sla
  • 1 tomaat
  • 4 hamburger broodjes

Voor de zelfgemaakte tartaar

  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • 4 kleine augurkjes uitgelekt
  • 1 theelepel kappertjes uitgelekt
  • een handvol groene kruiden dezelfde als hierboven**
  • 1 sjalotje

Instructies

Voor de hamburgers

  • Snij de rog grof, doe hetzelfde met de kruiden. Voeg alle stukken toe aan een keukenmachine en pulseer tot een egaal mengsel. Probeer hem niet te lang te laten draaien. We willen nog wat textuur behouden.
  • Voeg het paneermeel toe en kruid goed met peper en zout. Pulseer tot alles goed gemengd is.
  • Maak van het mengsel 4 hamburgers. Bak ze in een pan met wat olijfolie goudbruin aan beide kanten voor zo'n 3-4 minuten.
  • Rooster ondertussen je hamburgerbroodjes volgens de verpakking. Beleg de broodjes met de sla, een schijfje tomaat, de visburger en je zelfgemaakte tartaarsaus.

Voor de tartaar

  • Snij de sjalot (of gebruik een kwart rode ui) fijn.
  • Doe de kruiden samen met de kappertjes en augurkjes en sjalot in een keukenmachine. Pulseer zodat alles fijn gehakt wordt, maar maak er geen pasta van.
  • Voeg de mayonaise en yoghurt toe en pulseer tot alles goed gemengd is. Kruid goed af met peper en zout.

Notities

*Vraag zeker aan je viswinkel om de rog al te fileren. **In klassieke tartaar wordt er ook dragon en een gekookt eitje toegevoegd. Voel je vrij om dit te doen als je het in huis hebt!

Eet smakelijk en geniet van deze visburger! X

Voor nog meer inspiratie met de vis van het jaar, de rog, verwijs ik graag door naar de website van Lekker van bij ons.

Nog op zoek naar meer avond recepten? Geen probleem, I’ve got you! Op de dinner pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Lekker van bij ons. Voor meer informatie over samenwerkingen, lees mijn disclaimer.

You may also like



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept