Individuele amandelcake met zomer fruit

Zomer fruit, het is er in overvloed! En ondanks dat ik fruit heerlijk an zich vind, blijft er regelmatig een potje liggen in de koelkast dat ik niet snel genoeg op kan eten voor het wat plattekes en rijp wordt. Daar is gelukkig absoluut niets mis mee, want dat fruit is ontzettend zoet en heeft de perfecte consistentie om mee aan het bakken te gaan. Dit receptje voor amandelcake met zomerfruit is dus perfect voor al dat nét over de top rijp fruit dat je zo een tweede leven kan geven.

Amandelcake maken, nog nooit zo eenvoudig

Ik had zo nog een berg blauwe bessen en pruimen liggen en bedacht me dat Ottolenghi in zijn boek Simpel een dessertreceptje met pruimen had staan. Ik ging even piepen en gebruikte dat recept voor de basis maar vereenvoudigde het sterk tot een super eenvoudig en snel dessertje. Deze cakejes maak ik individueel in ovenschaaltjes maar je kan ze ook in een muffin/cupcake vorm klaarmaken met een bakpapiertje (verlaag dan wel de baktijd in de oven) of in een grotere ovenschaal (dan zullen ze vermoedelijk wat langer moeten bakken).

De ster in dit recept voor deze amandelcakejes is echt het zomerfruit. Dit receptje zit er dan ook propvol mee. Daarom eet ik ze het liefst rechtstreeks uit een ovenschaaltje. De sappen van het fruit en de zalig zachte en smeuïge amandelvulling zijn echt een uitstekende combo op zich of met wat yoghurt of roomijs natuurlijk. ;)

Tips, aanpassingen en bewaren

Tips

  • Je kan het deeg voor dit dessertje al op voorhand klaarmaken. Doe het deeg en het fruit in de ovenschaaltjes en bewaar in de koelkast tot je klaar bent om ze af te bakken. Ik zou dit tot één dag op voorhand doen.
  • Zorg dat je kom goed proper is als je je eiwitten opklopt. Zo blijven ze mooi stijf. Om de kom extra proper te maken kan je met een half citroentje langs de binnenkant van de kom wrijven, dit helpt tegen het laatste beetje vettigheid.
  • Dit recept kan je gemakkelijk verdubbelen of halveren, afhankelijk voor hoeveel personen je het wil klaarmaken. De baktijd verandert enkel als je de individuele porties gaat aanpassen (dus bv kleinere kommetjes gaat nemen of één grote bakvorm voor al het deeg).
  • Door een klein lepeltje bloem door je fruit te mengen voor je het onder het cakedeeg mengt, zorg je er voor dat het fruit niet allemaal naar de bodem zakt.

Aanpassingen

  • Dit basisrecept is niet glutenvrij, want er wordt een klein beetje tarwebloem toegevoegd. Je kan de tarwebloem weglaten en vervangen door 30 gram extra amandelmeel. De textuur zal iets anders zijn, maar het resultaat sowieso mega lekker!
  • Ik gebruik in dit recept pruimen en blauwe bessen, want die had ik nog in huis. Maar ga gerust voor andere soorten steenfruit, bessen of zelfs al het eerste herfstfruit. Wil je diepvriesfruit gebruiken? Laat het dan eerst even ontdooien, maar gooi de sappen niet weg. Die zorgen dat het cakeje heerlijk sappig blijft.

Bewaren

  • Eet de cakejes warm uit de oven of laat ze afkoelen. Nadien kan je ze in de koelkast bewaren tot twee dagen na het bakken. Verwarm ze terug even om ze wat smeuïger te maken indien gewenst.
  • Je kan de ovenschaaltje ook invriezen na het bakken en nadien op 150°C terug ontdooien. Zo blijven de cakejes een maand of twee goed.
Recept afdrukken
5 van 2 stemmen

Individuele amandelcake met zomer fruit

Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd25 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • +-250 gram zomer fruit ik nam 150g blauwe bessen en twee pruimen
  • 60 gram amandelmeel
  • 30 gram tarwebloem
  • 100 g bloemsuiker
  • 50 gram boter
  • 2 grote eieren
  • Een handjevol amandelschilfers optioneel

Instructies

  • Spoel de blauwe bessen en pruimen af. Snij de pruimen in partjes en verwijder de pit.
  • Meng het amandelmeel met de bloem, een snuifje zout en poedersuiker (zeef eerst als je klontertjes ziet) en meng met een garde tot een egaal mengsel.
  • Smelt de boter en laat even afkoelen.
  • Scheid de eieren. Doe de eigelen samen met de afgekoelde boter bij het amandelmeel en meng met een garde.
  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Doe de eiwitten in eenkom en klop stijf. Schep ze met een spatel bij het deeg.
  • Verdeel het fruit over je individuele ovenschaaltjes. Schep daarop het deeg. Werk af met wat van de amandelschilfers en plaats in de oven voor 25 minuten tot de bovenkant goudbruin is. Check zeker met een tandenstoker of die droog uit het midden komt van je cakejes.
  • Laat minimaal tien minuutjes afkoelen voor je het dessert serveert.

Eet smakelijk! X Ellen

Nog op zoek naar meer dessertje? Geen probleem, I’ve got you! Op de Dessertpagina vind je tientallen inspirerende recepten.

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

You may also like



2 gedachten over “Individuele amandelcake met zomer fruit”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept