Eenpansgerecht met rijst en tandoori kip

Hoog tijd voor een nieuw eenpansgerechtje. Deze rijstschotel met kip tandoori zit boordevol groentjes, kruidige zachte en sappige kip en smeuĆÆge creamy kokosrijst. Alles wordt in Ć©Ć©n grote pot klaar gemaakt dus hip hip hoera voor weinig afwas. :) Dit eenpansgerecht met rijst kan je perfect klaarmaken als snel avondmaal en de restjes smaken nog heerlijk tot twee dagen na het koken. Serveer met wat geroosterde cashewnoten en groene kruiden als je dat wenst.

Hoe maak je een perfect eenpansgerecht?

Ondertussen heb ik al een heleboel eenpansgerechten op mijn Kokerellen-teller staan. Naarmate je ze vaker maakt, kan je alle hoeveelheden beter inschatten en heb ik ook een heel aantal tips geleerd die ik graag met jullie deel. Hier een greepje uit het aanbod:

  • Gebruik je vis of vlees in je eenpansgerecht, dan bak je dit best als eerste om het zo smaakvol en krokant mogelijk te kunnen bakken. Omdat het nadien vaak nog mee suddert in de pan, dat gebeurt hier ook, kies je best een vleessoort die niet super snel uitdroogt. Zo kies ik hier het liefst voor een kippendijfilet. Die heeft wat donkerder vlees en blijft lekker sappig ondanks dat het gerecht een tijdje staat te pruttelen.
  • Wees royaal met je kruiding. Doordat je alles meteen tezamen klaarmaakt, wordt er vaak vergeten om tussendoor af te kruiden. Op het einde wordt er dan wel wat zout toegevoegd, maar dit is dikwijls te weinig om alles goed op smaak te brengen. Probeer dus bij elke stap een klein beetje af te kruiden. Andere manieren om snel smaak toe te voegen zijn bv. een bouillonblokje gebruiken of een kruidenmix. Dat doen we bij dit gerecht ook.
  • Blus af en toe de bodem. Nadat je je vlees hebt gebakken, zal er waarschijnlijk nog wat residu aan de bodem blijven plakken. Dit is heerlijke smaak die we niet kwijt willen, maar net in ons gerecht willen verwerken. Maar om dit niet te laten aanbakken kan het soms gemakkelijk zijn om tijdens het stoven een klein scheutje water toe te voegen en daarna met een houten lepel de donkere stukjes van de bodem los te maken. Zo voorkom je een aangebakken bodem Ć©n behoud je de maximale smaak.
  • Roer regelmatig om. Het liefst zet je het deksel op de pot en kruip je lekker in de zetel met een boek of schenk je een apĆ©ritiefje uit. Bij sommige eenpansgerechten kan dit zeker. Belangrijk is dat je je vuur zo laag mogelijk draait zodra alles in de pan zit en je je vloeistof hebt toegevoegd. Zo voorkom je dat het gerecht te snel het water opneemt voor alles gaar is en dat alles aan de bodem gaat kleven. Zowel bij pasta, rijst als aardappelen komt er zetmeel vrij tijdens het gaar koken. Dit zetmeel zorgt ervoor dat alles sneller aan elkaar gaat plakken. Zeker de eerste minuten is het dus best om af en toe alles om te roeren.
  • Voeg achteraf nog wat textuur toe. Een eenpansgerecht zit vol met allerlei diverse smaken, maar door alles samen klaar te maken kan er soms wat van de textuur verloren gaan. Voeg daarom achteraf nog wat crunch toe door bijvoorbeeld wat fijngehakte nootjes toe te voegen of verse kruiden voor een frisse toets.

Rijst met tandoori kip: tips, bewaren en aanpassingen

Tips

Dit eenpansgerecht met rijst heeft niet zoveel ingrediƫnten maar is een bom van smaak. Zoals altijd is het daarom belangrijk om voor kwalitatieve ingrediƫnten te kiezen. Zij bepalen uiteindelijk de smaak van je finale gerecht. Kies (als je kan) voor biologisch geteeld vlees. Ik gebruikte voor dit recept de basmati rijst van Tilda (die trouwens ook in een volkoren variant hebt). Wisten jullie dat basmati maar op ƩƩn plek gegroeid en geoogst kan worden (zoals champagne)? De basmati rijst wordt gerijpt aan de voet van het Himalaya gebergte (voornamelijk in India) en dit zorgt voor een mega fluffy, licht en smaakvol eindgerecht. Je proeft echt het verschil met de klassieke witte rijst.

Heb je tijd om je kip te marineren? Dan raad ik aan om dit te doen! Dankzij de yoghurt blijft de kip na het bakken extra mals en sappig. Exact wat je van je kip wilt hebben. :) Heb je echt geen tijd? Dan kan je de yoghurt ook weglaten en de kip gewoon aanbakken in wat olijfolie en de tandoori kruiden.

Ik kocht mijn tandoori kruidenmix in de supermarkt. Die is tegenwoordig overal wel te vinden. Check zeker even de ingrediƫnten om te kijken of er al zout toegevoegd is. Anders raad ik aan om nog wat bij te kruiden om alle smaken tot zijn recht te laten komen.

Bewaren en voorbereiding

Wil je al zoveel mogelijk voorbereiden? Marineer je kip op voorhand en bewaar in de koelkast. Snij de groenten (buiten de erwtjes) allemaal al in stukken en bewaar luchtdicht tot je klaar bent om ze te gaan bakken.

Heb je echt weinig tijd en maakt het je niet uit dat je een pan extra moet afwassen? Bak dan de kip apart. Zo kan je ondertussen al beginnen met het aanstoven van de groenten. Voeg de kip dan na het aanbakken toe zodra je de rijst hebt toegevoegd.

Bewaar de overschot van dit eenpansgerecht in een luchtdichte verpakking tot twee dagen na het klaarmaken. De smaken worden alleen maar beter, dus je zou zelfs het gerecht op voorhand al kunnen klaarmaken. ‘s Avonds opwarmen kan op heel laag vuur en voortdurend roeren of zet het even in de microgolf.

Dit gerecht is niet uitermate geschikt om in te vriezen.

Aanpassingen

  • Als je geen tandoori kan vinden, of je hebt nog veel in huis, kan je ook currykruiden mix gebruiken of een andere Indisch geĆÆnspireerde kruidenmix.
  • Liever vegetarisch? Ga dan voor wat wokreepjes, kipstukjes die je apart bakt of groentenballetjes. Of hou het simpel en voeg voor wat extra proteĆÆne linzen, kikkererwten of bonen toe.
  • Ik koos voor deze groentenmix, omdat ik ze allemaal in huis had en de kleuren elkaar mooi aanvullen. Het oog wil ook wat. ;) Ga gerust voor groentjes die jij in huis hebt voor dit gerecht!
Recept afdrukken
4.84 van 6 stemmen

Eenpansgerecht met rijst met tandoori kip

Voorbereidingstijd20 min
Bereidingstijd30 min
Porties: 4 personen

Ingrediƫnten

Voor de kip:

  • 4 kipfilets/kippendijen
  • 4 eetlepels Griekse yoghurt
  • 2 eetlepels tandoori kruidenmix

Voor de rijst:

  • 200 g Tilda basmati rijst
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes look
  • 150 g diepgevroren erwtjes
  • 4 wortelen
  • 2 rode paprikaā€™s
  • 400 ml kokosmelk

Instructies

  • Meng de kipfilets met de yoghurt en de tandoori kruidenmix in een kom. Check je kruidenmix. Zit er nog geen peper en zout in? Voeg dit dan nog toe. Dek af en plaats in de koelkast. Idealiter voor minimaal 1 uurtje tot de nacht er voor.
  • Schil de wortels en snij in dunne rondjes. Pel de look en ui en snij fijn. Snij de rode paprika in reepjes.
  • Zet een grote pot op het vuur en voeg wat olijfolie toe.
  • Bak de kip langs twee kanten bruin, zoā€™n 2-3 minuten op middelhoog vuur. De kip hoeft vanbinnen nog niet gaar te zijn. Neem de kip uit de pan en plaats op een bord.
  • Voeg in dezelfde pot de ui en worteltjes, look en paprika toe. Bak zoā€™n drie minuten mee tot de ui glazig wordt en de groenten beetgaar zijn. Voeg eventueel een scheutje water toe om aanbakken te voorkomen. Kruid goed met peper en zout.
  • Voeg dan de erwtjes en rijst toe en roer alles goed door.
  • Voeg de kokosmelk toe samen met 400 ml water (ik vul gewoon het lege blik kokosmelk met water). Kruid goed met peper en zout. Meng nog even goed door. Je kan ook eventueel een bouillonblokje toevoegen.
  • Verdeel dan de kip bovenop de rijst (de bovenkant zou vrij moeten blijven). Plaats het deksel op de pot en draai het vuur laag.
  • Laat het eten lichtjes sudderen, zoā€™n 15-20 minuten. De rijst zou gaar gekookt moeten zijn en het meeste van het vocht opgenomen. Roer af en toe door om te voorkomen dat de onderkant aanbakt. Serveer meteen met eventueel wat geroosterde cashewnoten en verse koriander/peterselie.

Eet smakelijk en geniet van dit eenpansgerecht met rijst! X

Nog op zoek naar meer avond recepten? Geen probleem, Iā€™ve got you! Op de dinner pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Tilda. Voor meer informatie over samenwerkingen, lees mijn disclaimer.

You may also like



8 gedachten over “Eenpansgerecht met rijst en tandoori kip”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept