Hier ben ik weer met een nieuw alles-in-één-pan oven receptje. Deze ovenschotel met asperges, kip en krieltjes is weer zo’n gerechtje van minimaal werk, maximale smaakexplosie! Zo heb ik mijn recepten graag. ;) Ik gids je graag door de paar stappen om van deze ovenschotel een succes te maken. Dit receptje is trouwens helemaal gluten- en lactosevrij!
Kip klaarmaken in de oven
Dat je asperges heerlijk kan roosteren in de oven, vertelde ik je enkele weken geleden al. Maar kip is net zo gemakkelijk in de oven klaar te maken. Geen gedoe met kip die aan een pan blijft plakken, draaien en in de gaten houden. De oven doet het werk allemaal voor je.
Voor deze ovenschotel met asperges gooi ik de kip samen met de krieltjes in een bakplaat en kruid ik met wat (gedroogde) rozemarijn, peper zout en eventueel wat lookpoeder. Ik snij er nog wat schijfjes citroen bij. Die zorgen voor een heerlijke frisheid maar geven geen zure of bittere smaak af. Die gaan dan samen de oven in om te garen, terwijl we de asperges voorbereiden. Merk je op het einde dat je kippenbil nog wat licht van kleur is bovenop? Zet dan voor een paar minuutjes de grill aan om dat korstje nog net wat krokanter te maken.
Ik gebruikte voor dit recept kippenbillen, maar als je niet zo van het vel of het ‘gepeuzel’ houdt, kan je net zo goed kippendijfilet of de gewone kipfilet gebruiken. Hou er wel rekening mee dat kipfilet vaak sneller gaart. Ik raad aan om dan eerst de krieltjes er in te zetten en de kip pas na een kwartiertje aan de bakpan toe te voegen.
Aanpassingen, bewaren en tips
Kip alternatieven
Zoals hierboven staat vermeld kan je gemakkelijk de kippenbillen vervangen door de klassieke kipfilet. Hou je helemaal niet van kip of heb je liever een andere optie? Ga dan voor een (diepgevroren) zalmfilet. De combinatie van zalm en asperges is ook goddelijk! Hou je de ovenschotel liever helemaal vegetarisch? Kies dan voor een lekkere kaas, zoals feta, om er achteraf over te strooien, of vervang de kip door stukjes haloumi die je kan meebakken in de oven.
Groenten alternatieven
Geen asperge fan of maak je dit recept wanneer asperges niet in seizoen zijn? Kies voor broccoli, bloemkool of venkel als heerlijk alternatief. Eigenlijk passen bijna alle groenten wel in deze klassieke combinatie. Kijk dus wat er in seizoen is en pas eventueel de baktijd aan om de groenten niet te ver te garen.
Voorbereiding en bewaren
Je kan deze ovenschotel al op voorhand voorbereiden. Zo kan je de asperges en citroen al op voorhand snijden, de kip al kruiden en de krieltjes al wassen en snijden. Je kan zelfs de gehele ovenschotel al klaarmaken en afgedekt in de koelkast bewaren tot je klaar bent om ze af te bakken.
Ik bewaar de restjes van deze ovenschotel (als die er al zijn) in een bewaardoos met deksel in de koelkast. De restjes van deze ovenschotel met asperges blijven nog zo’n 2 dagen na het bakken goed.
Ingrediënten
- 4 kippenbillen met of zonder vel
- 800 gram krieltjes
- 2 eetlepels gedroogde rozemarijn of een handjevol verse
- 1 eetlepel lookpoeder optioneel
- 1 citroen
- 500 gram groene asperges
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden celcius.
- Was de krieltjes en snij de grotere aardappelen doormidden. Schik ze op de bakplaat en leg de kippenbillen er tussen.
- Verdeel er een scheutje olijfolie over. Kruid met peper en zout, samen met de rozemarijn en het lookpoeder. Verdeel goed met je handen.
- Snij de citroen in schijfjes en verdeel over de bakplaat.
- Zet de bakplaat in de oven voor 20 minuten.
- Snij ondertussen de taaie onderkanten van de asperges eraf en snij ze in hapklare stukken.
- Voeg de asperges toe aan de ovenschotel en zet terug in de oven voor 15-20 minuten tot de groenten en kip gaar zijn.
- Is je kip nog niet helemaal bruin bovenop? Zet dan op het einde nog even de grill op. Serveer meteen en eventueel met een fris slaatje.
Eet smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar meer avond recepten? Geen probleem, I’ve got you! Op de dinner pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Simpel en snel klaar een aanrader.
Maar ook erg lekker .
Simpel en super lekker! Ook weinig afwas, yes!
Heerlijk receptje! Snel klaar, weinig afwas en overheerlijk. Een echte voltreffer ;-)
Simpel en lekker!
Een heerlijk en eenvoudig gerechtje wat zo op tafel staat.
Zeker een aanrader!