Dikke chocolate chip cookies. Iets wat ik moést uitproberen toen ik vorige maand in New York City was, waren de Levain Bakery cookies. Dit zijn van die enorme, dikke, bruingebakken chocolate chip cookies die in NY hun roots hebben. Laat me je vertellen: they did not disappoint! Echt iets anders dan de standaard koekjes die wij hier gewoon zijn. Ze zijn gigantisch (we namen verschillende smaken en je kan gemakkelijk delen), daardoor krijg je een combinatie van verschillende texturen in 1 koekje. Ik laat je het basis recept zien (met enkel chocolade), én een variatie die aan bueno doet denken (melk en hazelnoot, mmm!).
Dikke chocolate chip cookies: krokant aan de buitenkant, zacht vanbinnen
Het was dan ook ondenkbaar dat ik deze NYC dikke chocolate chip cookie niet ging namaken thuis. De geur van versgebakken koekjes die zich door het huis verspreidt, de knapperige randen en toch zachte binnenkant – het is een traktatie waarvan je maar moeilijk kunt weerstaan om er niet meteen eentje te grijpen. Ik ging op onderzoek uit en kwam terecht bij het recept voor NYC koekjes van Cupcake Jemma. Haar recept gebruikte ik dan ook als basis voor mijn recept. Ik deed een aantal kleine aanpassingen, zonder veel smaakverlies maar zodat de ingrediëntenlijst een stuk korter wordt. Kijk ook zeker bij de tips & tricks voor de perfect gebakken dikke chocolate chip cookies!
Perfect to share deze chocolate chip cookies
Dit deeg maakt 12-14 érg grote koekjes. We maken ze zo groot, zodat we net de verschillende texturen van krokant en smeuïg samen kunnen brengen. Maar zo’n koekje is een sérieuze hap. Daarom is het een uitstekende traktatie om te delen! Neem een cookie mee om iemand te verrassen en je bent zeker dat je zelf ook kunt meegenieten.
Baktips voor de allerlekkerste dikke chocolate chip cookies
Voor het bakken van deze giga koekjes ga je net iets anders aan het werk dan de meeste andere koekjes. Voornamelijk door de grote hoeveelheid deeg die we gebruiken. Volg deze tips voor de meest perfecte dikke chocolade chip cookies.
- Weeg je koekjes: Om alle koekjes gelijkmatig te bakken, weeg je de hoeveelheid deeg. Ik neem 130 gram per koekje. Deze bak ik voor 18 minuten in de oven. Je kan kleinere deegballetjes maken, maar pas dan ook je baktijd aan.
- Verwarm je oven én bakplaat: Zorg dat je oven goed voorverwarmd is én dat je bakplaat mee opwarmt. Zo krijgt de bodem voldoende kleur tijdens de korte baktijd.
- Hou je koekjes in de gaten: Bak de koekjes niet te lang te bakken. Ze zullen nog zacht aanvoelen wanneer je ze uit de oven haalt, maar ze zullen steviger worden terwijl ze afkoelen.
- Voeg toppings toe: Voeg eens wat extra’s toe aan je koekjes, zoals gehakte noten, gedroogd fruit of zelfs een snufje zeezout bovenop voor een onverwachte smaakexplosie.
- Een snuifje zout: Ik hou van de combinatie van sweet & salty. Voeg een halve theelepel zout toe aan het deeg of gebruik gezouten boter.
- Afkoelen op de bakplaat: Laat je koekjes na het bakken minstens 10 minuten afkoelen op de bakplaat voordat je ze overbrengt naar een rooster. Hierdoor behouden ze hun structuur en ontwikkelen ze die heerlijke zachte binnenkant. Als je ze meteen na het bakken wil verplaatsen vallen ze uit elkaar, ik spreek uit ervaring. ;-)
- Vries je deeg in: Voor de meest dikke en smeuïge koekjes wordt aangeraden om je deeg in te vriezen. Wil je zo snel mogelijk bakken? Haal de dikke chocolate chip cookies deeg balletjes dan na 90 minuten uit de diepvriezer. Je kan het deeg makkelijk een aantal maanden bewaren in de vriezer en afbakken wanneer je maar wil.
Ingrediënten
- 230 gram koude boter in blokjes
- 160 gram bruine suiker
- 160 gram witte suiker
- 400 gram (melk)chocolade callets of gehakte chocoladereep
- 500 gram zelfrijzende bloem
- 2 L eieren
Extra vulling/toppings voor de bueno variant
- 100 gram (blanke) hazelnoten*
- 200 gram melk en hazelnootpasta optioneel
Instructies voor deze dikke chocolate chip cookies
- Doe de boter samen met de twee suikers in een kom. Klop los met een mixer voor 2 minuutjes. Het maakt niet uit als er nog kleine brokjes boter in het deeg zitten.
- Voeg dan de zelfrijzende bloem toe, samen met een goed snuifje zout. Mix het deeg tot de bloem gelijkmatig verdeeld is. Het deeg zal erg droog zijn! Dit is normaal.
- Voeg de chocoladestukjes en de hazelnoten toe als je ze gebruikt. Meng met een houten lepel of mixer.
- Klop de twee eieren los in een kommetje en voeg bij het deeg. Meng het deeg net voldoende met een houten lepel. Ik vind met mijn handen nog makkelijker.
- Gebruik je de hazelnootpasta. Voeg deze dan nu bijna volledig toe (laat nog wat over voor een drizzle op het einde) en schep grof door het deeg. De hazelnootpasta hoeft niet volledig in het deeg gemixt worden.
- Maak balletjes van 125-130 gram deeg. Ze hoeven niet perfect rond te zijn. Leg ze op een kleine bakplaat die in de diepvriezer kan. Vries de balletjes voor minimaal 90 minuten in.
- Verwarm dan de oven voor op 180°C (hetelucht) en verwarm een bakplaat mee in de oven. Plaats de koekjes met ruimte tussen (ik doe er 6 tegelijk), op een velletje bakpapier op de hete bakplaat. Bak voor 17-18 minuten in de oven.
- Laat de koekjes nadien 5 minuten afkoelen op de bakplaat en plaats ze dan op een koelrekje. Ze zijn het lekkerst nog een beetje warm. Drizzle op het einde eventueel met wat extra opgewarme hazelnootpasta.
Nog op zoek naar meer dessertje? Geen probleem, I’ve got you! Op de Dessertpagina vind je tientallen inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
De koekjes waren heerlijk!! lekker veel deeg dus nog een overschotje in de diepvries, altijd leuk!
Yes, heel fijn om te horen!
Super lekkere en smeuïge koekjes. Hazelnootpasta maakt het echt af. Niet moeilijk om te maken.
Super om ook met kinderen te doen!