Bruschetta, een heerlijk hapje met gegrild stokbrood belegd met overheerlijke toppings. Hij wordt in zijn meest klassieke versie belegd met zomerse tomaatjes maar een winterse variant is minstens even smaakvol. Deze bruschetta met druiven en ricotta is misschien niet zo traditioneel maar wel overheerlijk!
Druiven uit de oven
Als je nog nooit gegrilde druiven gemaakt hebt, raad ik je sterk aan om het op je ’to do lijstje’ te zetten. Zooo lekker. De druiven worden zachter, maar hebben toch nog genoeg bite. Ze worden ook heerlijk zoet en je kan ze kruiden naar eigen smaak. In dit recept houden we het simpel, zo heb ik het vaak het liefst.
De druiven zijn best intens van smaak, daarom combineer ik het met de lichte en luchtige ricotta kaas voor dit feestlijk hapje. Bovenop werk ik het hapje af met wat Meli tijmhoning. Dit is echt een ontdekking! De heerlijke zoete en smeuĆÆge honing heeft een kruidige ondertoon door de tijm doordat de honing gemaakt is van de bloesems van heerlijk geurende tijm. Zo geeft deze tijmhoning een extra zoet en hartig aspect aan de bruschetta met druiven.
Voorbereiding, aanpassingen en tips
Voorbereiding
Deze bruschetta met druiven is het lekkerst als het brood recht uit de oven komt, maar volgende stappen kan je gerust al op voorhand klaarmaken:
- De druiven roosteren in de oven. Bewaar ze tot drie dagen in de koelkast. Wil je de druiven ze warm serveren? Zet ze dan terug even mee in de oven samen met de broodjes.
- Het stokbrood snijden kan je ook gerust een dag op voorhand doen.
Het enige wat je dan nog rest is het afbakken van de broodjes en het besmeren van de ingrediƫnten.
Aanpassingen & tips
Toch niet zo’n fan van de ingrediĆ«nten in deze bruschetta met druiven? Volgende ingrediĆ«nten zou je ook kunnen gebruiken:
- Geitenkaas, mascarpone of feta in plaats van ricotta
- Groene druiven in plaats van blauwe druiven, maar ook heerlijk met appel- of peerstukjes
- Heb je geen tijm in huis? Ga dan voor de gedroogde variant of verse rozemarijn, oregano of basilicum. Die laatste doe je er best pas bij vlak voor het serveren.
- Jullie weten dat ik mijn recepten graag zo eenvoudig mogelijk hou, maar voeg gerust naar eigen smaak nog wat extra crunch toe door er bijvoorbeeld wat geroosterde pijnboompitten aan toe te voegen of fijngehakte pistachenootjes.
Ingrediƫnten
- 500 gram blauwe druiven
- 1 el balsamicoazijn
- een handvol verse tijm
- 1 stokbrood
- 150 gram ricotta
- 2 el Meli tijmhoning
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200Ā°C.
- Neem een ovenschaal. Snij de druiven doormidden en doe ze samen met 1 eetlepel olijfolie en de balsamicoazijn. Verdeel de verse tijm over de druiven en kruid alles goed met peper en zout. Schud de ovenschaal zodat alle ingrediƫnten goed verdeeld zijn. Zet in de oven voor 15 minuten.
- Snij de baguette in 12 gelijke broodjes.
- Leg de broodjes op een bakplaat en bestrijk eventueel met wat olijfolie. Bak ze in de oven (eventueel boven de druiven) voor zoān 6-8 minuten tot ze goudbruin zijn.
- Besmeer de broodjes met een genereuze portie van de ricotta en verdeel hierover wat van de druiven. Je kan ze zowel koud als warm serveren.
- Werk af met nog wat verse tijm en tot slot de tijmhoning.
- Serveer de bruschettaās meteen.
Eet smakelijk! X Ellen
Nog op zoek naar meer aperitief recepten? Geen probleem, Iāve got you! Op de hapjes pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.
Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Heerlijk, het was meermaals een groot succes op de kerstfeestjes.