Kruidige granola zonder suiker met pumpkin spice met yoghurt en gebakken appeltjes

Granola. Ik ben er dol op. Maar dan wel de zelfgemaakte, want die van de winkel vind ik maar niets. Smaakloos met hier en daar een nootje of rozijntje, geef mij maar the good old zelfgemaakte versie. Eens je hem zelf maakt wil je nooit meer terug. Knapperig, goudbruin en je hele keuken ruikt er geweldig door. Ik heb altijd een verse portie in huis, want homemade granola is echt zoo geweldig lekker! Deze herfstige granola zonder suiker moet je gewoonweg proberen.

Granola maken lijkt misschien uitdagend, maar er is echt niets moeilijks aan. Je koopt grove havervlokken (dus geen havermout), die geven de beste textuur. Daar voeg je allerlei heerlijke toppings aan toe. Ik denk aan zaden, noten, gedroogd fruit, chocolade … en je voegt eventueel een kruidenmix toe naar keuze. Dan voeg je wat vetstof (ik hou van kokosolie in mijn granola) en zoetstof toe en klaar is kees.

Eet je granola zoals jij die het liefst hebt. Ik ga voor (volle) yoghurt en zalige kruidige gebakken appeltjes. Zo lekker en heerlijk herfstig. Geniet er van met een stomend kopje thee aan de ontbijt tafel of neem een bakje mee voor onderweg of op kantoor.

Ontbijt granola maar doe maar de herfsteditie

In dit recept laat ik zien hoe je heerlijke kruidige ontbijt granola maakt met de befaamde ‘pumpkin spice’ kruidenmix. Dit is een kruidig mengsel dat voornamelijk bestaat uit kaneel, nootmuskaat, gember en kruidnagel. Ik geef je onderaan een recept mee om je eigen kruidenmix te maken. Heb je niet alles in huis? Dan kan je ook kiezen voor een potje speculaaskruiden of uiteraard de klassieke pumpkin spice mix als je die in de winkel vindt.

Granola zonder suiker?

Mijn favoriete recept voor granola maak ik met ahornsiroop, maar ondertussen denk ik dat iedereen wel weet dat ahornsiroop ook een vorm van suiker is. Wil je – om welke reden dan ook – een granola maken zonder suiker maar met zoetstoffen, dan is dit recept écht iets voor jou! Ik ga aan de slag met zoetstof op basis van stevia (1 op 1 vervanger) met als resultaat een heerlijke krokante en kruidige granola boordevol smaak. Dit recept maakte ik in het kader van mijn samenwerking met zoetstoffen.eu waarbij we klassieke recepten een suikervrije twist geven. Check zeker ook hun uitgebreide databank met (ontbijt)recepten, waaronder veel van mijn hand. ;)

Krokante granola: mijn tips

Krokante granola, het blijft een dingetje. De één houdt van fijne stukjes, de andere van grote brokken. Ik geef je alvast mijn tips mee om je granola zo krokant mogelijk te maken:

  • Zo weinig mogelijk roeren tijdens het bakken: draai je bakplaat om halverwege tijdens het bakken om overal goudbruine granola te krijgen, maar roer hem zo min mogelijk om. Als de granola wakker is breekt hij heel snel. De clusters worden hard bij het afkoelen.
  • Gebruik genoeg ‘vloeibare ingrediënten’: genoeg zoetstof, olie en eventueel andere vloeibare ingrediënten helpen de granola samen te klitten.
  • Voeg een eiwit toe: het eiwit zorgt voor extra ‘plakkerigheid’ zonder extra olie of (vloeibare) suiker te moeten toevoegen.

In deze granola zonder suiker is het dus belangrijk dat we de klassieke vloeibare zoetmaker (ahornsiroop of honing) vervangen door voldoende vloeibare ingrediënten. Ik warm daarom de zoetstof op basis van stevia even op met de kokosolie en het sap van een appelsien. Zo smelt de zoetstof met de andere ingrediënten en de appelsien geeft extra citrussmaak en vloeistof om onze granola krokant te maken.

Yoghurt met pumpkin spice granola en gebakken appeltjes

Porties: 15 porties

Ingrediënten

Voor de pumpkin spice:

  • 2 eetlepels gemalen kaneel
  • 1/2 de theelepel gemalen gember
  • 1/2 de theelepel gemalen nootmuskaat
  • 1/2 de theelepel gemalen kruidnagel

Voor de granola:

  • 1 persappelsien
  • 50 gram kokosolie
  • 5 eetlepels zoetstof op basis van stevia 1 op 1 suikervervanger
  • 200 gram grove havermoutvlokken
  • 100 gram pecannoten
  • 50 gram pompoenpitten
  • 30 gram kokos schilfers
  • 30 gram gedroogde veenbessen optioneel
  • 2 eetlepels pumpkin spice
  • 2 eiwitten

Voor het serveren:

  • Yoghurt
  • Een appel
  • Een theelepel pumpkin spice
  • Een theelepel zoetstof op basis van stevia

Instructies

Voor de pumpkin spice:

  • Meng alle kruiden tot een egaal kruidenmengsel. Maak eventueel een grotere portie en bewaar in een goed afsluitbaar kruidenpotje.

Voor de granola:

  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Pers de appelsien. Gebruik eventueel ook de zeste in de granola. Doe de kokosolie, zoetstof en het sap en eventueel de zeste in een steelpannetje en draai het vuur aan. Laat de kokosolie smelten en warm op tot de zoetstof gesmolten is. Draai het vuur uit en laat even afkoelen.
  • Doe de havervlokken met de pecannoten, pompoenpitten en kokosschilfers in een grote kom. Meng goed. Voeg de veenbessen (als je ze gebruikt) pas na het bakken toe, anders verbranden ze. Voeg dan de pumpkin spice kruidenmix toe, alsook een snuifje zout en meng alles goed.
  • Giet het mengsel met het appelsiensap bij de havervlokken en schep om. Voeg ook de eiwitten toe en roer tot een egaal mengsel.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de havervlokken erover.
  • Zet in de oven voor zo’n 30-45 minuten tot de granola goudbruin en helemaal droog gebakken is. Schep halverwege even om. Wil je graag grote stukken granola? Roer dan niet te veel.
  • Laat de granola afkoelen op de bakplaat en bewaar in een luchtdichte doos.

Voor het serveren:

  • Schil de appel en snij in kleine blokjes.
  • Zet een klein pannetje op het vuur en voeg een klein klontje boter toe samen met de theelepel pumpkin spice kruidenmix.
  • Bak de appeltjes in 3-4 minuten goudbruin. Voeg op het einde eventueel wat zoetstof toe om de appeltjes te zoeten.
  • Serveer de gebakken appeltjes met de yoghurt en de pumpkin spice granola.

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

Nog op zoek naar meer lekkere ontbijt recepten? Geen probleem, I’ve got you! Op de ontbijt pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.

En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met NY Bakery Co. Voor meer informatie over samenwerkingen, verwijs ik graag door naar mijn disclaimer.



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept