Tagliatelle met geroosterde tomaten & ricotta

In Italië geldt vaak het ‘less is more’ principe wanneer het op pasta aankomt. Daar kan ik alleen maar blij van worden! En ongeacht of dit nu een ’traditioneel’ Italiaans recept is (dat is het dus niet!) is het wel ongelofelijk eenvoudig en gemakkelijk om te maken. Een hele tijd terug zag ik een recept van Jamie Oliver waarin hij ricotta mee liet bakken in de oven. Het eindresultaat heb ik nooit nagemaakt, maar het zag er toen zo ontzettend lekker uit. Toen ik aan het brainstormen was voor dit pastarecept moest ik er ineens terug aan denken & wilde ik dit ook eens proberen.

Het resultaat was niet zo bruin als ik me herinner dat dat bij de Britse topchef was, maar de smaak: oh boy! Heerlijk! En dat zonder ook maar één vinger te hoeven uitsteken (je moet de ovenschaal enkel de oven in steken), de rest wordt voor je gedaan. 20 minuutjes later kan je aan tafel met dit heerlijk pasta-tje. Geniet er van!

Tagliatelle met geroosterde tomaten & ricotta

Aantal personen: 4 personen

Ingrediënten

  • 400g tagliatelle
  • 800g tomaatjes (aan de steel)
  • 4 teentjes look
  • 1 pot ricotta (200g)
  • 1el gedroogde tijm
  • een handjevol verse basilicum

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Was de tomaatjes en leg ze op een bakplaat of ovenschaal en besprenkel ze met 2 eetlepels olijfolie (meer mag ook als je wat extra vet niet erg vindt). Kruid ze goed met peper en zout en verdeel er de tijm over.
  3. Doe er de vier teentjes look bij, maar laat ze nog in hun schil.
  4. Zet de tomaatjes in de oven voor 5 minuten.
  5. Kook ondertussen water voor de pasta en kook gaar volgens de instructies op de verpakking.
  6. Voeg na 10 minuten de ricotta toe aan de ovenschaal door grote lepels ricotta op de tomaatjes te scheppen. Zet opnieuw in de oven, nu voor 10 minuten.
  7. Giet de pasta af, maar hou een kopje pasta water bij.
  8. Haal de tomaatjes uit de oven en leg de teentjes look even apart om ze wat te laten afkoelen. Zodra je ze kan aanraken, verwijder het vel en prak ze met een vork.
  9. Prak ook ongeveer de helft van de tomaatjes met een vork om zo een saus te maken. voeg eventueel wat van het kookwater van de pasta toe om het geheel wat meer te binden.
  10. Meng de pasta onder de saus. Je kan kiezen om de ricotta apart op de borden bij te scheppen of om ze mee onder de saus te mengen.
  11. Werk de pasta af met wat fijngehakte basilicum. Werk eventueel af met nog wat extra zout en peper.

Smakelijk!



3 gedachten over “Tagliatelle met geroosterde tomaten & ricotta”

  • Ik maakte vanavond dit gerechtje en echt het was HEERLIJK! En mijn lief was ook fan (en da’s ne moeilijke eter 😉)! Merci voor al die topgerechtjes en de inspiratie! YOU ROCK! ❤️

  • Heel smaakvol en gemakkelijk! Maak ik zeker nog eens :-)
    Ik vond stap 4 & 6 wel een beetje verwarrend. Moeten de tomaatjes eerst 5 of 10 minuten in de oven voor je de ricotta erbij doet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *