4.75 van 4 beoordelingen

Knolselder salade met appel en walnoten crunch

Knolselder salade. Is het al lente? Mijn geduld is op, dus ik vlieg er alvast in met vrolijke, frisse en smaakvolle lenterecepten. Nu het nog maart is en de knolselder nog in seizoen is wil ik graag met jullie dit knapperige recept voor knolselder salade delen. Met een handvol ingrediƫnten en een beetje armspieren heb je deze salade zo op tafel!

Ik brainstormde met mijn mama over nieuwe recept ideeƫn en ze vertelde me over een knolselder salade die mijn oma vroeger wel eens maakte. Er zal zeker ei in, knolselder (waarvan we denken dat die gekookt was), appel en nog een aantal andere ingrediƫnten waar we niet meteen onze vinger op konden leggen. En wat doe je als je het recept niet meer weet? Dan ga je zelf experimenteren. Met als resultaat deze heerlijke knapperige knolselder salade, rauw maar heerlijk fris en fruitig.

De knolselder voorbereiden

Knolselder krijgt ook wel eens de bijnaam van lelijkste groente en ik moet eerlijk toegeven dat ik ook niet altijd geneigd ben om knolselder als eerste groente in mijn kar te leggen. Toch is deze knol ontzettend veelzijdig en helemaal niet moeilijk klaar te maken. De schil snij je gemakkelijk weg en wat overblijft is een heerlijk frisse (maar niet bittere) knol die je zowel koud als warm in recepten kan verwerken.

Voor deze knolselder salade laten we hem rauw en snijden we hem julienne. Dat zijn dunne lange reepjes ter grootte van een lucifer. Ik deed dat met mijn mandoline, maar als je dat niet hebt kan je het met de hand doen of met een grove rasp!

Hou je knolselder en appel fris en krokant door ze in koud water te leggen of wat te besprenkelen met citroensap. Zo kan je de salade al tot een dag op voorhand klaarmaken en hoef je enkel de dressing er nog onder te mengen. Dit doe ik het liefst last minute zodat de salade niet te veel uitdroogt.

knolselder slaatje 1 3

De dressing klaarmaken

Ik koos de simpelste dressing aller tijden: een gemakkelijke yoghurt dressing met wat graantjesmosterd, honing en curry kruiden voor wat extra pit. Ik gebruik het liefst een vollere yoghurt van smaak, zo heb je niet veel zoetstof nodig om het zurige weg te krijgen en krijgt je dressing een dikkere structuur en wordt het niet te loperig.

Maar uiteraard kies je zelf wat je lekker vindt bij deze salade. Je kan gaan voor een mayonaise dressing, een dressing op basis van olijfolie of een klassieke honing mosterd vinaigrette.

Knolselder salade met appel en walnoten crunch

Hoe lang doe je er over Totale bereidingstijd 00uur:20 minuten
Hoe lang doe je er over Voorbereidingstijd 00uur:00 minuten
Hoe lang doe je er over Bereidingstijd 00uur:20 minuten
Afdrukken Afdrukken Pinterest Pin recept

Rate het recept hier

4.75 van 4 beoordelingen
4 personen

Ingrediƫnten

  • 1 knolselder
  • 2 appels
  • 2 eetlepels walnoten
  • 1 eetlepel gedroogde veenbessen
  • 4 eieren

Voor de dressing

  • 150 ml (Griekse) yoghurt of plattekaas
  • 2 theelepels mosterd
  • 1 theelepel honing
  • 1 theelepel curry kruiden

Instructies

  • Breng een pot met water aan de kook voor de eitjes. Zodra het water kookt, laat de eieren zakken en kook ze voor 11 minuten. Giet de eieren af en zet de eieren onder met koud water. Laat ze volledig afkoelen.
  • Schil ondertussen de knolselder en eventueel de appel. Ik hou van appelschil, dus ik laat hem er aan. We gaan onze knolselder en appel erg fijn snijden. Als je een mandoline hebt om in jullienne te snijden is dat ideaal. Je kan eventueel ook een grove rasp gebruiken of een spiraalsnijder. Het is de bedoeling dat de knolselder in fijne dunne stukjes gesneden wordt. De appel snijden we in dezelfde grootte.
  • Maak je de salade op voorhand, leg dan de knolselder en appel na het snijden in een kom met wat water. Zo voorkom je verkleuring.
  • Rooster de walnoten voor een paar minuten in een droge pan zodat ze geurend worden en een licht kleurtje krijgen. Hak ze samen met de veenbessen fijn tot een crunch of pulseer een paar keer in een keukenmachine.
  • Maak de dressing door alle ingrediĆ«nten samen te mengen tot een egaal geheel. Kruid met peper en zout.
  • Pel de afgekoelde gekookte eitjes.
  • Giet de dressing over de fijngesneden/geraspte appel en knolseder en meng goed.
  • Serveer de knolselder met de gekookte eitjes en verdeel bovenop de walnotencrunch.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!

Eet smakelijk! X Ellen

Nog op zoek naar meer salade recepten? Geen probleem, Iā€™ve got you! Op de lunch pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!

En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

knolselder slaatje 1

Nog goesting?

Lunch
00:10

Watermeloensalade met feta & blauwe bessen

Lunch
00:30

Plaattaart met witloof, spek en peer

Lunch
00:30

Pasta salade met zalm en koude groentjes

Lunch
00:20

Bagel met smossalade

Lunch
00:25

Broccoli pastinaak soep

Lunch
00:20

Klassieke Cobb Salad

Lunch
00:25

Goedgevuld vegetarisch picknick brood

Lunch
00:20

Quinoa salade met erwtjes en asperges