Feta uit de oven met honing

Het is apéro tijd! Heerlijk genieten van het zonnetje met een goed glas wijn en uiteraard ook wat lekker eten. Deze gebakken feta is er zeker eentje om zelf ook eens uit te proberen. Wat een smaakbom! Ik verschoot er zelf van. Ik kreeg inspiratie door de ondertussen beroemde feta en tomaat pasta uit de oven die je via social media allicht al bent tegengekomen. Dat recept moet ik je niet meer uitleggen, maar het idee van feta uit de oven klonk me wel ongelofelijk goed in de oren. En waarom er dan geen apéro recept van maken? Ik ging aan de slag!

Feta uit de oven?

Feta bakken in de oven is poepsimpel natuurlijk. Het is belangrijk dat je feta neemt van goede kwaliteit en die je ook echt lekker vindt. Als belangrijkste ingrediënt gaat dit natuurlijk het meeste van de smaak bepalen. Om het zoutige van de feta wat uit te balanceren koos ik voor een marinade van Meli vaste honing en olijfolie, afgewerkt met peper, zout en groene kruiden. Het voordeel van deze vaste honing is dat hij zijdezacht en boterig van smaak is en mooi op de feta gesmeerd kan worden. Doorheen het bakken gaat hij langzaamaan smelten met de andere smaken rond en in de gebakken feta met een heerlijk eindresultaat. Ik smeer trouwens ook wat vaste honing op mijn pita crackers en werk ze af met grof zeezout. Geweldig lekker! Wil je dit recept liever op de barbecue maken? Dat kan ook. Pak de feta dan met al zijn toppings in zilverfolie in en sluit goed af. Rooster voor zo’n 5-10 minuten afhankelijk van de warmte van je barbecue.

De kruidenmix Za’atar

Ken jij de kruidenmix Za’atar al? Dat is een mix gebaseerd op smaken uit het Midden-Oosten met als basis (wilde) oregano, aangevuld met sesamzaadjes en sumak (zure gedroogde besjes). Heb je deze kruidenmix al eens in huis gehaald is het nu de moment om deze boven te halen! :) Zo niet, gebruik dan gewoon gedroogde oregano met eventueel wat sesamzaadjes. Samen met de Meli vaste honing, olijfolie en de geroosterde tomaatjes transformeert deze kruidenmix een eenvoudig blokje kaas om tot een heerlijk warm apérief!

Gebakken feta met honing

Voorbereidingstijd5 min
Bereidingstijd20 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Voor de gebakken feta

  • 1 blok kwalitatieve feta
  • 1 eetlepel Meli vaste honing
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel groene kruiden ik gebruik za'atar
  • een handjevol gehalveerde kerstomaatjes

Voor de pita's

  • 2 pitabroodjes
  • 1 eetlepel Meli vaste honing

Instructies

Voor de gebakken feta

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Laat de feta goed uitlekken en dep eventueel droog. Leg de feta in zijn geheel op een vel bakpapier of aluminiumfolie in een kleine ovenschotel en probeer de kantjes wat omhoog te zetten zodat de sappen niet wegvloeien.
  • Verdeel over de feta de vaste honing en de olijfolie. Kruid goed met peper en zout en de groene kruiden. Leg de kerstomaatjes rond de feta.
  • Bak in de oven voor 15-20 minuten tot de feta gebakken is en licht begint te kleuren bovenop.

Voor de pita's

  • Verwarm de pita's op in de oven of in de broodrooster.
  • Snij in kleine driehoekjes ter grootte van crackers. Besmeer met de vaste honing en besprinkel er wat grof zout over. Serveer met de gebakken feta en eventueel fruit zoals druiven, vijgen, wat nootjes, …

Eet smakelijk! X Ellen

Nog op zoek naar meer hapjes recepten? Geen probleem, I’ve got you! Op de dinner pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.

Maakte je dit of een andere Kokerellen recept? Dan zou ik het geweldig vinden moest je een rating en/of review achterlaten onder het recept!$

En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.

Deze blogpost schreef ik in samenwerking met Meli. Voor meer informatie over betaalde samenwerkingen verwijs ik graag door naar mijn disclaimer.

You may also like



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept