Het is KOUD! Hoog tijd om niet alleen die voetjes en handjes aan de chauffage te verwarmen, maar ook om het van binnenuit lekker warm te krijgen. Eén ding is zeker: daar kan deze chili sin carne voor zorgen! Ik weet niet wat het is, maar een heerlijk hartverwarmend stoofpotje maakt mijn dag weer helemaal goed.
Chili sin carne zelf maken is ontzettend makkelijk
Ik heb al een heel aantal chili recepten op de blog staan (I looooove Mexican food), maar een recept zonder vlees – tot mijn eigen verwondering – nog niet. Daar moest dringend verandering in komen. Ik geef jullie graag dit basis recept tot een succesvolle chili sin carne mee, maar laat je daar vooral niet door tegenhouden om er extra lekkernijen aan toe te voegen. Voor een chili gelden namelijk (in mijn hoofd dan toch) niet veel regels.
Ik gebruik voor de basis chilibonen (ook wel kidneybonen genoemd), samen met zwarte bonen. Die zorgen voor een gezonde dosis vezels en eiwitten. Daarnaast gebruik ik verse ui, rode paprika en maïs (uit blik). Uiteraard kan je hierbij nog een heleboel andere groenten doen, zoals bijvoorbeeld een courgette, pompoen of andere winterknollen, noem maar op! Ook andere boon/erwt soorten zoals kikkererwten, witte bonen, … Keuze genoeg!
Wat ik jullie wel nog wil meegeven is om even naar de verpakking je producten uit blik te kijken. Neem zéker geen bonen in voorbereidde saus. Alle toegevoegde suikers en andere additieven hebben we niet nodig. Idealiter zit er in jouw blik niet meer dan zwarte bonen (of jouw boon naar keuze), water en zout. Eventueel wordt er aroma toegevoegd. Spoel je bonen goed af voor gebruik en dan zijn ze meteen klaar om je chili sin carne een heerlijke smaak te geven.
Ingrediënten
- 2 blikken tomatenblokjes
- 2 blikken bonen ik nam 1x kidney, 1x zwarte bonen
- 2 rode paprika’s
- 1 ui
- 1 klein blikje maïs
- 1 zakje chili kruiden mix*
Instructies
- Snij de ui in halve ringen. Was de paprika en snij in dunne reepjes.
- Zet een pot met dikke bodem op middel vuur en bak de ui en paprika voor 5 minuten in een eetlepel olie.
- Voeg de kruiden toe en laat ze even meebakken. Spoel ondertussen de maïs en bonen af onder stromend water.
- Voeg de bonen, maïs en tomatenblokjes toe aan de pot en zet het vuur laag.
- Laat het geheel minimaal 10 minuten (des te langer, des te meer smaak) pruttelen.
- Proef de chili en kruid indien nodig af met peper en zout. Voeg een snuifje (nep)suiker toe als je tomaten aan de zure kant zijn.
- Serveer eventueel met rijst, nacho chips (naturel) en verse koriander. Zure room, fijngesneden lente-ui of gemalen kaas zijn ook lekkere toevoegingen.
Smakelijk!
En ben je benieuwd wat ik op dit moment aan het koken ben? Vergeet me dan niet te volgen op Instagram.
Nog op zoek naar meer hoofdgerechten? Geen probleem, I’ve got you! Op hoofdgerechten-pagina vind je meer dan voldoende inspirerende recepten.
Dit receptje staat bijna wekelijks op het menu bij ons thuis. Echt iedereen is fan! Lekker én gezond.
Topreceptje! Nog eens uitgetest op deze koude maar zonnige dag. Heb deze keer vegatarisch gehakt toegevoegd. Echt heerlijk!
Deze komt veel op ons menu te staan. Easy peasy en o zo lekker!
Heel lekker! Eerste keer dat ik een Chili heb gemaakt, maar is heel goed gelukt. Heb er wel rundergehakt aan toegevoegd, maar volgende keer probeer ik ook eens de veggievariant!
Heerlijk gerecht!! Maar voor hoeveel personen is dit gerecht? Ik kon het niet vinden en voor 2 personen was het wel veel.
Dankjewel Savannah!
Inderdaad, ik dacht meer aan 3-4 personen! Ik zet het er meteen bij.
Fijne dag!
Ellen