4.34 van 9 beoordelingen

Goed gevulde erwtensoep met spek

Erwtensoep, ook wel bekend als snert, is een hartverwarmend gerecht dat vaak wordt geassocieerd met gezellige winterdagen en comfortabel eten. Ik hou van de dikkige textuur, de volle smaak en de knapperige stukjes spek (die zijn overigens optioneel). Een echte oppepper tijdens koude dagen. Ik geef je mijn klassieker basisrecept mee, maar heb je nog extra groenten (zoals bv. prei, selder, knollen) in huis, kan je ze gerust in deze soep verwerken.

De klassieke erwtensoep of snert

Erwtensoep is een dikke, hartige soep gemaakt van gedroogde groene erwten, groenten, vlees en kruiden. Het is een gerecht dat in verschillende culturen wordt bereid en gegeten, maar het meest bekend is misschien wel de Nederlandse erwtensoep, snert genaamd. Deze soep staat bekend om zijn rijke smaak en dikke consistentie, perfect voor het opwarmen van lichaam en geest op koude dagen.

De geschiedenis van een goedgevulde soep met erwten als basis gaat blijkbaar terug tot de Middeleeuwen, waar het werd beschouwd als een voedzame en goedkope maaltijd. In Nederland is snert door de eeuwen heen geƫvolueerd en heeft het zijn plaats verdiend als een traditioneel wintergerecht. Oorspronkelijk werd erwtensoep vaak bereid met varkensvlees, aardappelen en erwten, maar regionale variaties en persoonlijke voorkeuren hebben geleid tot een breed scala aan recepten.

Erwtensoep met spek

Een vullend en voedzaam soepje

Ja, deze snert is niet alleen hartverwarmend en heerlijk, maar het is ook voedzaam. Erwten bevatten veel eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. In combinatie met de andere groenten, aardappel en het spek heb je een perfecte basis voor een stevige vullende maaltijd waar je uren op kan teren.

Kan ik Erwtensoep invriezen?

Ja, erwtensoep is uitstekend geschikt om in te vriezen. Zorg ervoor dat de soep volledig is afgekoeld voordat je deze in porties invriest. Dit maakt erwtensoep een handige optie voor drukke dagen waarop je snel een voedzame maaltijd wilt bereiden. Je laat de soep het makkelijkst ontdooien in de koelkast en breng hem dan tot net op het kookpunt. Door het vriesproces kan het zijn dat je wat extra water moet toevoegen om de juiste dikte voor je soep te krijgen.

De soep kan je in de koelkast bewaren tot 4 dagen na het maken. Warm de soep liefst in individuele porties op.

Variaties en tips voor dit recept

Hoewel het basisrecept heerlijk is, zijn er talloze variaties die je kunt proberen. Voeg bijvoorbeeld gerookte worst toe voor extra smaak, experimenteer met verschillende kruiden of voeg wat selderij toe voor een knapperige textuur. Er zijn geen strikte regels als het gaat om het maken van erwtensoep, dus laat je creativiteit de vrije loop!

  • Gebruik gedroogde erwten voor de allerbeste textuur. Je hoeft de soep niet te blenden, want de erwten koken helemaal plat.
  • Ik hou van krokant gebakken spek voor extra textuur. Rookworst kan natuurlijk ook.
  • Experimenteer eventueel met extra kruiden zoals laurier en tijm.
  • Laat de soep langzaam sudderen voor optimale smaakontwikkeling. Snij je wortelen en aardappel dus niet te fijn, zodat die hun textuur behouden.
  • Laat de erwtensoep een dag rusten voor nog betere smaken.

Goedgevulde erwtensoep

Hoe lang doe je er over Totale bereidingstijd 00uur:50 minuten
Hoe lang doe je er over Voorbereidingstijd 00uur:05 minuten
Hoe lang doe je er over Bereidingstijd 00uur:45 minuten
Afdrukken Afdrukken Pinterest Pin recept

Rate het recept hier

4.34 van 9 beoordelingen
8 personen

Ingrediƫnten

  • 200 gram baconreepjes laat deze weg voor veggie variant
  • 500 gram groene spliterwten droog
  • 1 rode ui
  • 3 wortelen
  • 1 grote aardappel vastkokend
  • 2 (kip)bouillonblokjes

Instructies voor de erwtensoep

  • Zet een grote soeppot op middelhoog vuur.
  • Voeg een scheutje olie toe en bak de baconreepjes krokant. Schep ze uit de pot.
  • Schil ondertussen de ui, wortel en aardappel. Snij de ui fijn.
  • Voeg de ui toe aan de soeppot en bak op laag vuur voor 2-3 minuten. Snij ondertussen de wortel en aardappel in grove hapklare stukken.
  • Voeg de aardappel en wortel toe samen met de spliterwten, bouillonblokjes en 2 liter water.
  • Breng zachtjes aan de kook en laat de soep pruttelen voor 40-45 minuten tot de spliterwten platgekookt zijn en ze een gebonden soep vormen. Je hoeft de soep dus niet te blenden.
  • Voeg het merendeel van de spekjes terug aan de soep, verdeel de rest bovenop als garnering. Bak er eventueel wat rookworst bij.
  • De soep dikt enorm in bij het afkoelen, dus voeg gerust extra water toe als er te veel verdampt is tijdens het koken.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!

Geniet van deze erwtensoep! Vergeet ook niet om ons te volgen op Instagram (@kokerellen) voor dagelijkse updates, achter de schermen en meer smakelijke creaties. Heb je deze soep gemaakt? Laat dan een rating achter (druk op het aantal sterren) of schrijf onderaan deze pagina een korte review. Dat helpt mij enorm!

Kan je maar geen genoeg krijgen van soepjes? Wat dacht je van Ć©Ć©n van deze receptjes:

Erwtensoep met spek

Erwtensoep is een heerlijke makkelijke soep die warmte en troost brengt op koude dagen. Met zijn rijke geschiedenis, voedzame ingrediƫnten en eindeloze variaties is erwtensoep een favoriet geworden in vele huishoudens over de hele wereld. Of je nu een liefhebber bent van traditionele recepten of graag experimenteert met nieuwe smaken, erwtensoep is sowieso een soepje voor jong en oud. Dus, waar wacht je nog op? Haal die erwten en groenten tevoorschijn en ga aan de slag met het maken van je eigen heerlijke klassieke erwtensoep!

Nog goesting?

Lunch
00:40

Aardappel-preisoep met hamblokjes

Lunch
00:25

Thaise pompoensoep

Lunch
01:02

Feestelijke pompoensoep met pastinaak met chorizo en bu...

Lunch
00:20

Snelle tortellini soep

Lunch
00:20

Tomatensoep met tortellini

Lunch
00:55

Geroosterde zoete aardappelsoep

Lunch
00:30

Rode linzensoep met wortel

Lunch
00:40

Classic tomatensoep met kaasbrood