Confituurkoekjes

IMG_7439 copyVandaag nemen we het standaard vanillekoekje en we take it to the next level! Jaja, deze gevulde vanillekoekjes zijn een echte smaakbom en zullen bovendien bij iedereen in de smaak vallen. Succes verzekerd! Ohja, en vertelde ik al dat je er maar 5 ingrediënten voor nodig hebt? Score!

Op het internet vind je een eeeenorme hoeveelheid aan basisrecepten voor vanillekoekjes, van gemakkelijk naar moeilijk, van weinig naar veel ingredienten en van meteen afbakken tot uren in de koelkast. Ik begin al te puffen wanneer ik zulke dingen lees, dus ik dacht dat het wel eens tijd werd om met jullie mijn versie van het vanillekoekje te delen, maar dan nét iets anders. Door de toevoeging van wat vruchtenconfituur en (eventueel) een lekkere drizzle krijgt dit koekje heel wat meer sterallures.

IMG_7442 copy

Het maken van het beslag duurt amper een minuutje en de koekjes hoeven ook maar 20 minuten in de oven. De enige extra stap die we toevoegen is het maken van een holte voor de confituur in het midden van de baktijd, zodat deze nog heerlijk kan versmelten met onze vanillekoekjes. Dit idee is gebaseerd op een “thumbprint cookie” (of duimafdruk koekje) waarbij je met je duim een gaatje maakt in elk koekje voor een extra vulling. Best wat werk als je het mij vraagt, en ik vind het er op deze manier minstens even leuk uitzien!

Confituurkoekjes

Aantal personen: 4 x 12 koekjes**

Ingrediënten

    Voor het koekje:
  • 250 gram boter, op kamertemperatuur
  • 150 gram suiker
  • 320 gram bloem
  • 1 tl vanille-extract, optioneel
  • enkele eetlepels vruchtenjam naar keuze
  • Voor de drizzle:
  • 50 gram poedersuiker
  • 1 eetlepel citroensap (of water)

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Doe de boter (belangrijk dat deze op kamertemperatuur is, anders mengt hij niet goed!) samen met de suiker en vanille in een kom en mix met een garde of elektrische mixer voor ongeveer 2 minuten tot het geheel goed gemengd is en wat luchtiger is geworden.
  3. Voeg de bloem toe en mix even goed door. Het deeg zal erg droog lijken, net nat zand.
  4. Nu ga je verder met je handen. Probeer in een kom (of op een aanrecht kan ook) het deeg samen tot een deegbal te vormen. Dit lukt normaal vrij gemakkelijk.
  5. Verdeel het deeg in vier gelijke delen.
  6. Herhaal nu telkens volgende stappen per deegbal:
  7. - Maak een lange platte worst van de deegbal van ongeveer 0.5 centimeter dik. Probeer overal ongeveer een gelijke breedte te behouden.
  8. - Bak voor 10 minuten in het midden van de oven.
  9. - Maak met een lepel of de steel van een houten lepel een imprint in het midden van de koek.
  10. - Vul de imprint met enkele eetlepels van de vruchtenjam.
  11. - Zet opnieuw 8-10 minuten in de oven tot licht goudbruin.*
  12. - Laat volledig afkoelen. Wees voorzichtig bij het verplaatsen want het deeg is zeer broos.
  13. - Voeg eventueel een drizzle toe door de suiker en citroensap te mengen in een kom en erover te "gieten" met een vork.

Notes

* Voor wat "deegachtige' koekjes max 8 minuten, voor krokantere zeker 10! ** Vind je vier rollen wat veel? Vries dan het deeg dat je niet gebruikt in. Perfect voor een gasten emergency. ;)

Smakelijk!

IMG_7432 copy

Dit vind je misschien ook leuk:



6 thoughts on “Confituurkoekjes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *