Ga terug
+ servings

Confituurkoekjes

Totale bereidingstijd 00uur:25 minuten
Voorbereidingstijd 00uur:15 minuten
Bereidingstijd 00uur:10 minuten
Afdrukken Pin recept

Rate het recept hier

5 van 1 beoordeling
48 koekjes

Ingrediënten

Voor het koekje:

  • 250 gram boter op kamertemperatuur
  • 150 gram suiker
  • 320 gram bloem
  • 1 tl vanille-extract optioneel
  • enkele eetlepels vruchtenjam naar keuze

Voor de drizzle:

  • 50 gram poedersuiker
  • 1 eetlepel citroensap of water

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Doe de boter (belangrijk dat deze op kamertemperatuur is, anders mengt hij niet goed!) samen met de suiker en vanille in een kom en mix met een garde of elektrische mixer voor ongeveer 2 minuten tot het geheel goed gemengd is en wat luchtiger is geworden.
  • Voeg de bloem toe en mix even goed door. Het deeg zal erg droog lijken, net nat zand.
  • Nu ga je verder met je handen. Probeer in een kom (of op een aanrecht kan ook) het deeg samen tot een deegbal te vormen. Dit lukt normaal vrij gemakkelijk.
  • Verdeel het deeg in vier gelijke delen.
  • Herhaal nu telkens volgende stappen per deegbal:
  • Maak een lange platte worst van de deegbal van ongeveer 0.5 centimeter dik. Probeer overal ongeveer een gelijke breedte te behouden.
  • Bak voor 10 minuten in het midden van de oven.
  • Maak met een lepel of de steel van een houten lepel een imprint in het midden van de koek.
  • Vul de imprint met enkele eetlepels van de vruchtenjam.
  • Zet opnieuw 8-10 minuten in de oven tot licht goudbruin.*
  • Laat volledig afkoelen. Wees voorzichtig bij het verplaatsen want het deeg is zeer broos.
  • Voeg eventueel een drizzle toe door de suiker en citroensap te mengen in een kom en erover te "gieten" met een vork.
* Voor wat "deegachtige' koekjes max 8 minuten, voor krokantere zeker 10! ** Vind je vier rollen wat veel? Vries dan het deeg dat je niet gebruikt in. Perfect voor een last minute koekenbak.

Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond!