De lekkerste veggie lasagne

Iets dat in ieders repertoire mag zitten (vind ik): een recept voor een overheerlijke veggie lasagne vol groentjes! In al die jaren heb ik het nog niet meegemaakt dat mensen tegen mij zeiden, ‘Oh Ellen, lasagne dat vind ik nu echt niet lekker’. Dus je weet gewoon dat je met zo’n ovenschotel altijd zal scoren als je volk over de vloer krijgt.

Wat maakt een veggie lasagne nu zo lekker? Voor mij is het de mix tussen een heerlijke tomatensaus, een smeuïg ‘kaaslaagje’ en natuurlijk de gegratineerde kaas bovenop. Lasagne heeft de reputatie om nogal calorierijk te zijn. En dat klopt wel. Door het gebruik van veel lasagne vellen en een bechamelsaus + een heleboel kaas wordt het al snel decadent.

Ik gebruik ook een geheim ingrediënt bij mijn geroosterde groenten. Ik ga niet voor verse paprika’s maar neem de geroosterde variant uit een bokaal. De licht zure smaak complimenteert de andere groenten perfect en zorgt voor een fijn smaakverschil in het eindproduct! Een aanrader :).

Veggie lasagne: hoe maken we dit recept voedzamer?

De tips om een lasagne voedzamer te maken:

  • Gebruik geen bechamelsaus. Het kost je extra afwaswerk, tijd en calorieën. Ga voor een lichtere variant door (zoals we in dit recept doen) ricotta te gebruiken of ga voor plakjes mozzarella.
  • Vul je tomatensaus met heel veel groentjes. Ik kies in dit recept voor geroosterde groenten à volonté en om spinazie onder de ricotta te mengen.
  • Doordat je saus veel groenten bevat, gebruik je automatisch minder lasagne vellen. Kies voor de volkoren variant indien mogelijk. Zo heb je toch de smaak van de pasta (want courgette vellen alleen vind ik toch niet zo geweldig).
  • Ga voor echte producten en skip light. Een lasagne is een ware smaakbom. Ga dus voor de ‘real deal’ en gebruik wat minder. Dan is het resultaat een stuk smaakvoller.
Recept afdrukken
5 van 3 stemmen

Veggie lasagne

Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 kg van je favoriete groenten ik nam aubergine, wortel, courgette en rode ui
  • 2 geroosterde paprika's uit een bokaal
  • 200 g lasagnebladen
  • 500 g tomatensaus (je kan ook tomatenblokjes gebruiken)
  • 1 bol verse mozzarella

Voor de ricotta-saus

  • 250 g ricotta
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • 150 g spinazie vers of uit de diepvriezer (ontdooid en uitgelekt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Prep je groenten voor de oven. Schil en snij in hapklare fijne stukjes. Begin met de groenten die het langst moeten garen (bij mij wortel en aubergine). Leg ze op de bakplaat zodra ze gesneden zijn, drizzle een klein beetje olijfolie en zet alvast in de oven terwijl je de rest van de groenten snijdt.
  • Herhaal met de andere groenten en voeg systematisch toe aan de bakplaat. Wanneer de laatste groentes gesneden zijn, kruid met peper en zout en eventueel wat Italiaanse kruiden. Zet in de oven voor ongeveer 30 minuten of tot de groenten beetgaar zijn.
  • Hak de spinazie fijn of ontdooi als je hem uit de vriezer gebruikt. Laat hem dan ook goed uitlekken zodat er geen overtollig vocht meer in zit.
  • Rasp de Parmezaan en meng samen met de spinazie en ricotta. Kruid met peper en indien nodig wat zout.
  • Zodra de groenten gaar zijn, haal ze uit de oven en verlaag de temperatuur naar 180°C.
  • Meng de gegrilde groenten met de tomatensaus. Snij de gegrilde paprika's in dunne reepjes en voeg ook toe. Kruid af naar smaak.
  • Stel je lasagna samen in een ovenschaal. Begin met een klein bodempje saus (zo plakken je bladen niet aan de bodem). Verdeel hierover wat lasagnebladen, laat ze niet overlappen. Schep er een gulle portie groentensaus op. Dek af met nieuwe bladen en ga dan voor een laagje ricotta. Herhaal tot alle componenten op zijn.
  • Bedek de bovenkant met stukjes verse mozzarella en zet in de oven voor 40-45 minuten.

Eet smakelijk! Liefs, Ellen

Krijg je maar geen genoeg van lasagne? Probeer dan ook eens deze met pompoen, snelle lasagne uit de pan of met pesto en zongedroogde tomaatjes.

You may also like



4 thoughts on “De lekkerste veggie lasagne”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept